註冊 登錄



打印

(轉貼)中環人如何過 Long Weekend?

(轉貼)中環人如何過 Long Weekend? E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
成千上萬的中環人 (泛指中環,實際包括金鐘,上環,灣仔,以及部分銅鑼灣,尖沙嘴,與側魚涌返工的人)
雖然貴為各式各樣的專業人士或商界精英,但其實也是卑微的高級打工仔
一年數來就得10幾20日Annual Leave,往往最嚮往的就是一年幾次的連住週末的公眾假期,造成天然的 Long weekend。
據SJ觀測,中環人普遍有幾種過Long weekend的Pattern:


1. Party/ Clubbing

星期五晚怎能錯過LKF?

返工約定一班人8點去銅鑼灣食飯,開一支紅酒
坐到11點分兩部的士去 LKF: Magnum, Azure, Billion
有friend有^就更加好玩。
第二天,當然是下午2點起身,嚴重hangover 加輕微發燒,感覺非常awful.
But you only live once.
你可能感興趣: 李嘉誠教你 成功人士週末做什麼2. 旅行
真正即興的Weekend getaway其實很少,大部份都是2個星期前的 星期二 “捕” 住 CX個 Fanfair 看有什麼deals
最common的都係去 台灣,其次是Bali,曼谷,南韓,日本等。
通常去上述地方的又分幾種原因
台灣: 平,食野
Bali:陽光海灘
南韓:買化妝品
日本:Either 為食, or 宅男

台灣夜市,永遠是香港人魂牽夢縈的地方
香港其實都非常需要呢類夜市
3. 行山
印象中通常 Engineers 與其他正氣/乖乖仔的 professionals 都比較中意一到Weekend就行山
一到Long Weekend 就行足3日山,好似參加毅行者咁,行幾日幾夜。
4. 唱K
唔知點解,中環人(或者普遍香港人)越來越少去唱K,可能大家都已經很international,很不想做something as local as karaoke, 都prefer做以上3樣活動多d。
近年如果大家有留意,很多銅鑼灣 灣仔的 Karoke 都執咗,取而代之的是 H&M, Zara, Uniqlo等。
5.  運動狂
每間公司點都有個25, 26歲男同事,身型非常athletic,甚至是筋肉人, 每個 weekend 就係做Gym,練波,打比賽。Long weekend就更變本加厲。
6. 宅
先唔講毒X , 但同事間往往有幾個,可能非常靚仔/女 而且都似乎幾social 幾outgoing,
但原來他/她的 weekend 往往都係宅在家,邊度都唔去,寧願打機,煲劇。



實用相關搜尋: 靚仔 打機 公司 打工 化妝 旅行 運動 靚仔
蛤蟆食天鵝, 四兩撥千斤; 刀仔鋸大樹, 一毫變萬蚊!
輪權心法: 引伸本沒相, 時間亦無形; 股爆入價內, 輪權會飛升!
頂頂难,插插易,千日小頂,不及一夜怒插!

回覆 引用 TOP

thanks for sharing


熱門搜尋: cosmetics 粉底 plastic surgery cc cream 保濕產品推介

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票



重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。