註冊 登入

[其他] 大家正在學甚麼外語?

大家正在學甚麼外語? E-mail 此主題給朋友

做個統計

熱門搜尋: 耳環 免費試用 不織布袋 ring

投票項目 ( 多選: 最多可選 5 項 ) 參與人數 139

1. 日語 (日本語)
2. 韓語 (한국어)
3. 泰語 (ภาษาไทย)
4. 印尼語 (Bahasa Indonesia)
5. 越南語 (Tiếng Việt)
6. 他加祿語 (Tagalog)
7. 緬甸語 (မြန်မာဘာသာ)
8. 印地語 (हिन्दी)
9. 烏爾都語 (اردو)
10. 尼泊爾語 (नेपाली)
11. 波斯語 (فارسی)
12. 阿拉伯語 (العربية)
13. 希伯來語 (עברית)
14. 土耳其語 (Türkçe)
15. 斯瓦希里語 (Kiswahili)
16. 俄語 (Русский)
17. 烏克蘭語 (Українська
18. 波蘭語 (Polski)
19. 法語 (Français)
20. 德語 (Deutsch)
21. 意大利語 (Italiano)
22. 西班牙語 (Español)
23. 葡萄牙語 (Português)
24. 瑞典語 (Svenska)
25. 荷蘭語 (Nederlands)
26. 希臘語 (Ελληνικά)
27. 藏語 (དབུས་སྐད་)
28. 拉丁文 (Latina)
29. 世界語 (Esperanto)
30. 其他
引用:
原帖由 learnstudy 於 2017-5-8 10:29 PM 發表

Y?
因為我唔太鍾意跟風

熱門搜尋: 漏水 保溫袋 兒童傢俬 銀行估價 辦公室傢俬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 金菇豆腐湯 於 2017-4-21 09:57 PM 發表

俄語有幾票,反而烏克蘭語就無人投,
係咪相關資源相對地較少既原故呢?
俄語可以同烏克蘭語溝通到,咁不如集中學俄語

韓文

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
"英語" 當其他

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 金菇豆腐湯 於 2017-4-21 09:57 PM 發表

俄語有幾票,反而烏克蘭語就無人投,
係咪相關資源相對地較少既原故呢?
我想學到搵唔到書學
之前上網溝個烏克蘭妹嗰陣想學
利申最後衰左

引用:
原帖由 阿簫 於 2017-6-17 05:00 PM 發表

俄語可以同烏克蘭語溝通到,咁不如集中學俄語
其實俄烏唔相通, 只不過烏克蘭人大多雙語

引用:
原帖由 Aachener 於 2017-8-8 03:02 PM 發表

我想學到搵唔到書學
之前上網溝個烏克蘭妹嗰陣想學
利申最後衰左
係圖書館見過有學Ukrainian 既相關資源

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Aachener 於 2017-8-8 03:03 PM 發表

其實俄烏唔相通, 只不過烏克蘭人大多雙語
係? 有D 咁既樹?

睇地圖見佢隔離有白俄羅斯、立陶苑,
俄語或烏克蘭語果度通唔通?

回覆 引用 TOP

韓文 但重新俾我選 我會學日文
因為當初都係陪fd先選韓文
點知佢就話難 學左兩個月多啲...
而家因為開左個頭....而家學左兩年

之前我都用好多時間學語言,不過而家冇乜心機
- 五年前開始學德文,大學讀兩年到A2,屋企額外自修讀reader + 睇德文版digimon,德國exchange直接去B2最後兩年前考到TestDaf滿分,之後就比較少再掂德文,但會上網睇下德文片咁
- 四年前開始學俄文,俄協讀左一個半course再自修,買本大陸書啃咗第一冊,喺德國插班A2,之後有喺洪堡直插B1.2但係太遠成日走堂跟住冇去,後來上網成日搵俄文烏妹傾計,而家已經完全習慣上網用俄文同人溝通,但係要我睇書真係收皮,講嘢都麻麻 (不過應該好過大多未喺俄文國家住過既香港人既,呢點我幾有自信)
- 日文求其玩下,十年前讀咗五十音之後就冇讀,再喺四年前又讀咗幾課N5又冇讀,上年再爆seed用一個月讀到N4一半又冇讀,不過報咗N3亂做pass咗 (110/180)
- 阿拉伯文喺德國上堂有讀過下,爆分pass第一個course,之後冇讀已經唔記得晒
- 法文喺大學讀過兩個course,暑假搵書讀咗陣不過近排冇乜心機睇,應該就有A1
- 西班牙文喺大學讀過一個course,唔記得晒lu,不過應該要pick up唔難,西文算幾易
- 拉丁文,惡夢,大學讀過一個course,結論係俄文既複雜都不外如是,最緊要對我嚟講完全冇用,都係放棄算

引用:
原帖由 chauyy 於 2017-8-14 05:31 PM 發表

韓文 但重新俾我選 我會學日文
因為當初都係陪fd先選韓文
點知佢就話難 學左兩個月多啲...
而家因為開左個頭....而家學左兩年
有無諗過兩樣學晒?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Aachener 於 2017-8-14 05:44 PM 發表

之前我都用好多時間學語言,不過而家冇乜心機
- 五年前開始學德文,大學讀兩年到A2,屋企額外自修讀reader + 睇德文版digimon,德國exchange直接去B2最後兩年前考到TestDaf滿分,之後就比較少再掂德文,但會上網睇下 ...
德文 -- 師兄似乎在德國居住,而且有B2 良好底子,咁點解唔繼續進修?
         定係如傳聞所說德文高階真係好鬼抽象好鬼悶,真係頂唔順

法文 -- 我覺得幾順耳

日文 -- N5-N3 差唔多,N2 跳一跳,N1 再跳一跳

西文 -- 遍佈範圍廣泛,單字日新月異,情況似足英文,背都背到頭暈

俄文已經好難,同拉丁文一比仲係不外如是,唔係掛

回覆 引用 TOP

一種都未學成
唔敢開多種

回覆 引用 TOP

其實學咁多都係摰 香港呢D地方 有幾多機會能用到?

不過我想知道點解會冇人學手語?而只有聾啞人才用? 我成日諗 如果全世界學校都有教手語 個個都識 作為一種必要的求生本能 那不同國家間的人仲邊有語言溝通問題?

身體語言唔係最仲直接易懂嗎?

Since 2000 - 北京 鄭州 洛陽 開封 大連 瀋陽 長春 吉林 哈爾濱 齊齊哈爾 青島 濟南 濰坊 淄博 曲阜 台北 台中 高雄 太原 大同 臨汾 西安 延安 榆林 上海  南京  石家莊 保定 天津  唐山 張家口 宣化 呼和浩特 包頭 海拉爾 滿洲里 成都 福州 汶川 九寨溝

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。