註冊 登入

二戰日軍點解要打中國?

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-3-8 03:35 PM 發表

但對於維持戰爭嚟講黃金白銀依啲相對油鐵等資源係冇咁重要

先打咗東南亞啲地盤 之後再去打中國捉奴隸,次序上會較好吧?
當年所謂世界大戰,其實未係全世界參戰,有黃金,依然可買到好多資源。
次序上已佔領左韓國同台灣,唔打中國,咁應該打邊個會好d?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-3-8 03:35 PM 發表

但對於維持戰爭嚟講黃金白銀依啲相對油鐵等資源係冇咁重要

先打咗東南亞啲地盤 之後再去打中國捉奴隸,次序上會較好吧?
中國係日本生鐵最大來源地,東三省更是日本粮倉,不搞定這些基本供應就叫日本去東南亞打鬼佬?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kahim 於 2017-3-8 03:45 PM 發表

當年所謂世界大戰,其實未係全世界參戰,有黃金,依然可買到好多資源。
次序上已佔領左韓國同台灣,唔打中國,咁應該打邊個會好d?
仲可以同邊個買?  美國已禁運,同埋有一日人地唔賣咁點算?  不確定性太高

先取東南亞(不抵觸美國利益下)才是上策

打老婆的班頭   降婦女的領袖

天若有情天亦老 人間正道是滄桑

佔有過更損失得多, 彷彿有循環因果
追憶 總比平凡易過,
沒試過那知真正愛, 無力再轉送別人
沒愛過那知真正痛, 原來面上沒傷痕
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴

回覆 引用 TOP

奪取東南亞會不抵觸美國利益簡直是不可能,星,馬,緬是英國地盤,賓賓是美國勢力,馬六甲被美國視作門户,搞中國的話美國會容忍,搞東南亞肯定反臉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2017-3-8 03:50 PM 發表

中國係日本生鐵最大來源地,東三省更是日本粮倉,不搞定這些基本供應就叫日本去東南亞打鬼佬?
東北三省已係中國的一半工業能力和重要煤鐵之地,而另一半唔係唔攞 只係要再投放幾十萬人去攞不化算性價比底,如果這幾十萬人用在東南亞會更有價值

追憶 總比平凡易過,
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-3-8 03:52 PM 發表

仲可以同邊個買?  美國已禁運,同埋有一日人地唔賣咁點算?  不確定性太高

先取東南亞(不抵觸美國利益下)才是上策
南美洲未加入戰團,仲有d中立國。
而打仗搶錢丶搶糧,係必然手段。無錢丶無糧,佔領左都係浪費駐兵。
東南亞一早已成為列強藉民地,打東南亞,一樣要同美國正面開戰。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2017-3-8 04:00 PM 發表

奪取東南亞會不抵觸美國利益簡直是不可能,星,馬,緬是英國地盤,賓賓是美國勢力,馬六甲被美國視作門户,搞中國的話美國會容忍,搞東南亞肯定反臉
美國唔參戰能做什麼? 最多咪加強禁運,賣多啲嘢比英國佬荷蘭佬

追憶 總比平凡易過,
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kahim 於 2017-3-8 04:04 PM 發表

南美洲未加入戰團,仲有d中立國。
而打仗搶錢丶搶糧,係必然手段。無錢丶無糧,佔領左都係浪費駐兵。
東南亞一早已成為列強藉民地,打東南亞,一樣要同美國正面開戰。
就係講緊中國錢糧數量唔值百萬駐軍,早啲奪取列強殖民地仲多錢糧同資源,中國有嘅只係奴隸 遲啲打都冇問題

只打殖民地唔打菲律賓或美屬島嶼,美國不會輕易參戰

追憶 總比平凡易過,
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴

回覆 引用 TOP

日本打中國,其實盟軍係最無反應,只係少量還擊,真正美國參戰在於偷襲珍珠港,同日本打中國無關。

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-3-8 04:11 PM 發表

就係講緊中國錢糧數量唔值百萬駐軍,早啲奪取列強殖民地仲多錢糧同資源,中國有嘅只係奴隸 遲啲打都冇問題

只打殖民地唔打菲律賓或美屬島嶼,美國不會輕易參戰
唔打近,老遠走去打歐美殖民地。
當其時東南亞,有邊個地方有錢有糧,又唔關歐美事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-3-8 04:00 PM 發表

東北三省已係中國的一半工業能力和重要煤鐵之地,而另一半唔係唔 只係要再投放幾十萬人去咫ㄓざ漵妡糷顑部A如果這幾十萬人用在東南亞會更有價值
東三省佔中國工業農業礦產吾止一半,就是因為太重要,所以日本想打下華北作緩衝區,避免東三省成為國,共或華北軍閥染指的地方,
不幸的是華北遊擊打極都打吾完,蔣介石又走咗去西南不投降,所以日本才被迫無限量在中國擴大戰線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-3-8 04:04 PM 發表

美國唔參戰能做什麼? 最多咪加強禁運,賣多啲嘢比英國佬荷蘭佬
只要去到菲律賓,馬六甲,美國一定發顛

回覆 引用 TOP

睇返日本戰略部署

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Iri 於 2017-3-8 11:27 AM 發表

蘇聯打敗東北三省日本關東軍
蘇聯打所有日本軍備送比共產黨  共產黨打勝
工廠設備不少運回蘇俄?

回覆 引用 TOP

樓主的問題應該是問37年時,日本點解打中國而唔打東南亞?

37年日本用甚麼打東南亞?當時歐戰都未起。不計美國,英法都是世界大國。英國海軍還是世界第一。日本海軍食錯甚麼藥,都無這個胆。

在中日戰爭未開始前,日本資源問題還未至惡劣。而陸軍那些少壯軍人,以為同以前一樣。嚇下中國,大不了打一两場仗,打痛中國軍隊,中國就會投降。割地賠款。穩賺。何樂而不為!

到中國打極都不投降,日本正常生產力不能再支持下去。要割肉來打仗,資源缺乏問題顯現。再加以歐戰爆發,英法荷都自顧不暇。東南亞成為可摘的果子。另外海軍為了不想軍費全偏向陸軍,所以才有南進計劃。

結果個鑊越整越大.....

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。