註冊 登入

35歲,前路茫茫

唉兩日好想辭職...話說上星期我俾亞頭屌鑊勁 (並唔係自己做錯野,...理由係好索強的...我都唔想講出黎俾人笑.. )...自己問心無愧, 多年來盡心盡力, 極少做錯野, 換來的只是苟且偷生...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slayer79 於 2017-3-13 02:56 PM 發表

唉兩日好想辭職...話說上星期我俾亞頭屌鑊勁 (並唔係自己做錯野,...理由係好索強的...我都唔想講出黎俾人笑.. )...自己問心無愧, 多年來盡心盡力, 極少做錯野, 換來的只是苟且偷生...
呢行係耐不耐就比人媽叉+食死貓架啦

回覆 引用 TOP

唔好惾啦!炒你係遲早翵ヾA做埋洗厕所都係咁話,呢艦@界冇話冇左蘊爣o,楼主都係M定出路啦!除非你甘心由25k人工,跌到15k重新起錶在呢行继續捱落去!

利申:本人在行20多年,由红裤仔做到AMM,在職期間不断進修,望能確保飯碗,
最後也逃不过被裁的命運!

回覆 引用 TOP

有人話呢行死唔曬,咁你有無本事/際遇命水做留低那個呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 泉@野明 於 2017-3-10 05:51 PM 發表

堅入錯行,想轉行都唔知轉咩好,唉…
其實都唔可以咁講。係呢10幾20年。
世界走得實在太快,好多行業都面對大家同一個問題。
重要新行種大部份係人工底時間長。
我以前做電子,一樣係加完人工,比新入職高得多。生意一差,等炒。

回覆 引用 TOP

師兄你諗定後路啦⋯ 唔通坐響度等死咩⋯⋯

Ah Fi

回覆 引用 TOP

做M会否對大陸厂就生意慘淡,而對越南,柬埔寨.....南亞国家就風生水起?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yvonne_ 於 2017-3-14 11:38 AM 發表

有人話呢行死唔曬,咁你有無本事/際遇命水做留低那個呢?
有ching問都係咁分析, 留唔留好睇個人, 際遇命水更加控制唔到

引用:
原帖由 JAMESBROWN 於 2017-3-14 01:43 PM 發表

做M会否對大陸厂就生意慘淡,而對越南,柬埔寨.....南亞国家就風生水起?
有行家就係越南/柬埔寨.....個d仲可以

熱門搜尋: 讀寫障礙 bba education 日語 diploma

回覆 引用 TOP

所以話唔係全部冇得做,只是工廠大部分南移南亞,成本原因,要継續做只可以順應時世而行!

熱門搜尋: 韓國女裝 鑽石 crystal 不織布袋 耳環

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貪杯的靈魂 於 2017-3-13 10:19 AM 發表

公司比得二萬五,我ge工作量當然唔會係好似一般m咁
今時今日,好多公司,M做緊SM的工作,都只係攞緊M的人工。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tattook 於 2017-3-14 08:37 PM 發表

今時今日,好多公司,M做緊SM的工作,都只係攞緊M的人工。
所以$25k的m都唔錯啦~

回覆 引用 TOP

未轉看更前 做多d運動 食多d有營養野 養好身體 第時呀頭叫你守夜做通宵好傷身 長期通宵年紀有番甘上下 好多野會提早爆出黎

回覆 引用 TOP

同客人keep好關係,注意客人喜好(要品質,價格,服務等),有時間找些合適工廠,包括東南亞,做得Merchan,终極目標就係自已開檔,當然今天會比舊時難好多!你仲有幾年摶,4O歲後一定無人請,做更看更。

回覆 引用 TOP

做merchan唔諗將來自己搞,諗住食長糧的話,及早轉行好了。

熱門搜尋: 韓國女裝 鑽石 crystal 不織布袋 耳環 日韓時裝 婚紗晚裝

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。