註冊 登入

35歲,前路茫茫

大學生及早轉行,Mer 呢行吾啱你地,好多之前polyu 服裝畢業嘅師兄師姐之前做Director  或高级经理废被裁之後宜加量緊地,食緊老本,靠做呢行供樓及養老婆仔女註定賣樓同有財政困難及婚姻危机。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ROCKY.. 於 2017-3-19 05:44 PM 發表

做merchan唔諗將來自己搞,諗住食長糧的話,及早轉行好了。
做到管理高層仲未裁日日7/11, 冇曬私人同家人時間,同班朋友夜晚食餐版同social 都唔得,要顧住嗰大客,厌力大身體隨時有大病。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tattook 於 2017-3-14 08:37 PM 發表

今時今日,好多公司,M做緊SM的工作,都只係攞緊M的人工。
根本而家大部分公司都係將d 人用盡佢,野就做senior 果d, salary 就俾junior level, 你唔做大把人做

少年不識愁滋味

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 atfish 於 2017-3-20 10:44 PM 發表

根本而家大部分公司都係將d 人用盡佢,野就做senior 果d, salary 就俾junior level, 你唔做大把人做
根本就係啦!樓主話要攬住哂d嘢來做,等公司唔會即刻郁佢喎!

回覆 引用 TOP

樓主唔對醫管局有無興趣,好多 PCA2 人工去 16K~18K (抽血員,內視鏡,有 on job training , 病房就唔好做,辛苦好多), 有部份可升 PCA1 去到 22K . 換來係工作同時間穩定,返五日,一個星期仲有兩日假去搵炒散。

07/ 09 經歷二次 layoff , 放棄 M 15K , 轉醫管局 8.5k , 而家 20K 加炒散 3~4K . 養住小朋友都唔怕。老婆仲做緊 SM , 凍左薪兩年,都驚佢比人郁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xkitman 於 2017-3-22 09:56 AM 發表

樓主唔對醫管局有無興趣,好多 PCA2 人工去 16K~18K (抽血員,內視鏡,有 on job training , 病房就唔好做,辛苦好多), 有部份可升 PCA1 去到 22K . 換來係工作同時間穩定,返五日,一個星期仲有兩日假去搵炒散。

...
師兄,咁你而家做緊咩位呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xkitman 於 2017-3-22 09:56 AM 發表

...
請問抽血員的職位,英文是乜?這個起薪點是几多? max 又可以去到几多?邊度可以搵到關於抽血員的資料呢?

回覆 引用 TOP

我同你同齡,都有考慮過行業息微問題, 得閒自我增值下, 有咩事都無咁徬徨。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garywwfan 於 2017-3-22 12:03 PM 發表

師兄,咁你而家做緊咩位呀?
做緊 PCA1

http://www3.ha.org.hk/qeh/department/hr/Job_Vacancies.htm

呢個網頁有好多 pca2 工作,暫時睇得骨科師傅係 pca1 . 仲有麻醉助理同內視助理都係 pca1 , 間唔中會請人,得閒就E住。

我公司需家得我一個, 應該最多去到6月就會執,

有負擔家庭, 而家好擔心

出面咁既情況, mechan都係搵吾到食今時今日, 無咩心機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貪杯的靈魂 於 2017-3-10 10:00 AM 發表

本人係呢行已經十幾年,人工由$7500到宜家25000,但十幾年來都冇升過職,title 依然係merchant.

宜家開始感到壓力,就係公司點解要用25k請一個m, 成日覺得公司有日會炒左我,用萬幾蚊請返個人都得.

宜家唯一可 ...
sorry, 而家SM只係$18-22K咋。

回覆 引用 TOP

其實由2萬5變7千5唔難,仲可以申請綜援添!

死做無用架, 你會唔會出去識多d 人, 擴闊下圈子。 我細你一歲已經超過50K了

引用:
原帖由 mcchan1983 於 2017-4-7 01:35 PM 發表

死做無用架, 你會唔會出去識多d 人, 擴闊下圈子。 我細你一歲已經超過50K了
不過我兩年前讀多左個master

熱門搜尋: ielts 學日文 韓語 上門補習 mba 進修 心理輔導
茫到唔茫

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。