註冊 登入

35歲,前路茫茫

引用:
原帖由 CCDUCK 於 2017-4-16 04:25 PM 發表

茫到唔茫
一事無成,都冇咩好講
有試過運用自己採購的技能,直接搵廠落單,再係網上賣,可惜賺得唔多

誰自願獨立於天地痛了也讓人看

回覆 引用 TOP

我之前做時裝設計,留學法國吧,做到經理位,但面對製衣行業式微,公司裁員後我也做緊量地官,我也有好幾位同行也如此,無奈,轉工也茫然,這行業急速衰敗中

引用:
原帖由 低能老薑 於 2017-4-19 08:00 AM 發表

我之前做時裝設計,留學法國吧,做到經理位,但面對製衣行業式微,公司裁員後我也做緊量地官,我也有好幾位同行也如此,無奈,轉工也茫然,這行業急速衰敗中
以前個個月買新衫. 呢家. 經濟唔好. 一年都唔買幾多次新衫. 所以.........無單囉.
係咁架啦. 不過. 好事黎既. (對環保) , 唔駛浪費咁多地球資源. 不過. 變左我地無得撈咁解姐.
算啦. 預左架啦. 諗定後路好過啦.

回覆 引用 TOP

宜家太多途徑買衫啦,淘宝網店,一大班新店掌櫃,有國內設計及營銷經驗多的是,香港中下階層喜歡網購,加上國內網購熱潮,搶去地舖零售很多生意。只可說,供應實在太多了。

回覆 引用 TOP

我自己買衫都慳左好多,以前一條皮帶$500,覺得好靚好值,屁!!!
而家真唔會咁笨

我都好想轉行,但其實行頭好窄,唔知轉乜好,好似大部分招聘只有金融同地產行業

零售數字無跌(表面上實體店生意唔好,查實1半去了網購),相對生產數量亦應無跌,只是張單唔落俾你做。

引用:
原帖由 低能老薑 於 2017-4-19 01:18 PM 發表

我自己買衫都慳左好多,以前一條皮帶$500,覺得好靚好值,屁!!!
而家真唔會咁笨

我都好想轉行,但其實行頭好窄,唔知轉乜好,好似大部分招聘只有金融同地產行業
哈哈~我都係呀. 以前呀. 入一入I.T閒閒地買幾千蚊野架.
最記得架啦. 買左件 neighborhood 既開胸拉鍊衛衣. 2千. 嘩~著出街. 好潮呀. 好威呀.
呢家~自已做衫做得多啦. 一位印花衛衣. 出廠價都唔知駛唔駛十蚊美金呀.  睇番以前先知自已原來係咁笨X7既.
所以我重會捨得2千蚊買件衫. 殺左我好過啦. 當你失業既時候呀. 2千蚊. 夠我食好耐啦.

回覆 引用 TOP

後生仔女先至肯花費買靚衫靚鞋,老鬼著咁貴托咩,基本上所有日常用品,除咗食住行,乜都可以網購,省錢省時間,又平好多。_

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woodydavid 於 2017-4-19 04:18 PM 發表

零售數字無跌(表面上實體店生意唔好,查實1半去了網購),相對生產數量亦應無跌,只是張單唔落俾你做。
应該好多工厂自己設計款再做生產直接擺上網售,零售價可以落低啲,東南亞國家好多都會網購,都係俾多啲水脚費,仲可包攬其他所需品一併付運。

回覆 引用 TOP

如果讀僱員再培訓課程,想轉field.有無用?

我有BA收唔收?

引用:
原帖由 低能老薑 於 2017-4-19 07:34 PM 發表

如果讀僱員再培訓課程,想轉field.有無用?

我有BA收唔收?
唔報個大专BA 學歷上去咪得囉,冇人會查你学歷。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貪杯的靈魂 於 2017-3-10 10:00 AM 發表

本人係呢行已經十幾年,人工由$7500到宜家25000,但十幾年來都冇升過職,title 依然係merchant.

宜家開始感到壓力,就係公司點解要用25k請一個m, 成日覺得公司有日會炒左我,用萬幾蚊請返個人都得.

宜家唯一可 ...
樓主你甘好呀,做M都有25k。
我所識既朋友,莫講M,SM都冇呢個價!
講下我自己:
我同樣做左呢行10年,係polyu 服裝系一畢業就入呢行,做足10年經驗,最後人工都係得16k,仲要每晚做到11-12點。你會諗乜呢行甘既時勢有甘多野做咩?

單係有的,但就係吾會請人,依樣甘多工作量,可能本應2個人的工作,就叫你1個人做曬(因為老闆都知出面環境吾好,你都吾會甘易搵到工走)

我有d同行的朋友都係停薪,甚至公司強行renew contract 由B仔+double pay, 減到只有雙糧),呢行有幾好前景大家心知。

認真 日日上網搵工都唔知轉邊行好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nanastar713 於 2017-4-23 11:23 PM 發表

樓主你甘好呀,做M都有25k。
我所識既朋友,莫講M,SM都冇呢個價!
講下我自己:
我同樣做左呢行10年,係polyu 服裝系一畢業就入呢行,做足10年經驗,最後人工都係得16k,仲要每晚做到11-12點。你會諗乜呢行甘既時勢 ...
如果重係得16K,真心不如出去博一博,好多政府工起薪都有差唔多呢個價,如管工、郵差。況且你有學位,又可以投考更高更好職位。呢行真係做到真心灰,我雖然人工over20K,高你少少,今日都有500大洋人工加,(計返得果2%咁大把) 但都極極極想轉行。

呢行真心無前途,無錢途。大家一齊加油,揾份好工,脫離呢行。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xkitman 於 2017-3-22 07:23 PM 發表

做緊 PCA1

http://www3.ha.org.hk/qeh/department/hr/Job_Vacancies.htm

呢個網頁有好多 pca2 工作,暫時睇得骨科師傅係 pca1 . 仲有麻醉助理同內視助理都係 pca1 , 間唔中會請人,得閒就𥄫住。
我09年老細話由am 升m
但最後in 到醫管局麻醉助理,果時叫tsa
都揀唔留低走人
之後拎住幾封refernce letter 去in 登記護士又得左
依家做左幾年,廿幾k 比上不足
但都有個註冊護士位可以有d進修動力嘅
求穩定入醫管局真係冇死
我病房有位阿哥都係四十幾唔做餐廳經理走黎做助理
減少少人工但工時壓力大減
依家諗返好彩當時冇發夢留低
呢行真係唔啱我呢d 摺友打工仔

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。