註冊 登入

35歲,前路茫茫

引用:
原帖由 bcce 於 2017-5-31 06:14 PM 發表

就算轉到行都係揾得唔多,得果二萬鬆的,唉,咁就一世。
轉到行重可以揾到2皮,會否太理想?

回覆 引用 TOP

係政府工做咗幾年跳point 先至有,要有得升才可以在幾年內跳至三萬。

引用:
原帖由 bcce 於 2017-5-31 06:29 PM 發表

係政府工做咗幾年跳point 先至有,要有得升才可以在幾年內跳至三萬。
唉,政府見左好多份都無聲氣。
Merchant 工上年9/10月見完之後,到今日一個interview 都無。唔知CV差定點,不過自己都衰,好揀擇,唔係份份都send。

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-5-31 06:32 PM 發表

唉,政府見左好多份都無聲氣。
Merchant 工上年9/10月見完之後,到今日一個interview 都無。唔知CV差定點,不過自己都衰,好揀擇,唔係份份都send。
如果冇返工,揾啲嘢学下,我未入政府前都做過半年保安……

引用:
原帖由 bcce 於 2017-5-31 06:38 PM 發表

如果冇返工,揾啲嘢学下,我未入政府前都做過半年保安……
咁我重有工返緊既又......

不過超無心機,完全無heart 做

回覆 引用 TOP

有工返咪返住先,等公司唔掂先算啦……

引用:
原帖由 bcce 於 2017-5-31 06:47 PM 發表

年紀唔細啦,再等都無晒bargaining power

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bcce 於 2017-5-31 06:47 PM 發表

見到舊公司唔太掂, 所以先走, 下年走真係隨時仲差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貪杯的靈魂 於 10-3-2017 10:00 AM 發表

本人係呢行已經十幾年,人工由$7500到宜家25000,但十幾年來都冇升過職,title 依然係merchant.

宜家開始感到壓力,就係公司點解要用25k請一個m, 成日覺得公司有日會炒左我,用萬幾蚊請返個人都得.

宜家唯一可 ...
樓主,現在你點? 仲做緊?

回覆 引用 TOP

我都係..好難做..轉行又減人工....唉..

引用:
原帖由 ascsoii 於 2017-6-4 07:19 PM 發表

轉行係衰頭3年架啦,但係衰頭好尾。
但依家再沉merch 落去,到被炒時行頭又窄,到時仲頭痕呀。趁呢段時間,裝備下自己,進修下,2 手準備嘛。

引用:
原帖由 nanastar713 於 2017-6-4 08:16 PM 發表

但依家再沉merch 落去,到被炒時行頭又窄,到時仲頭痕呀。趁呢段時間,裝備下自己,進修下,2 手準備嘛。
因我學歷不高。都唔知讀乜有用。我諗出去都係萬鬆起薪。。有排捱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ascsoii 於 2017-6-4 07:19 PM 發表

轉個行有前景, 減人工又ok, 始終無經驗, 有機會加返上去就ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nanastar713 於 2017-6-4 08:16 PM 發表

其實好多行業都有隱憂, 不過裝備自己係必要嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 intarsial 於 2017-3-10 12:33 PM 發表

O~I SEE. 呢行真係唔隱陣架啦. 你算好算啦. 重叫做有份工. 不過. 你自已都心中有數啦.
家下. 你搵2皮幾. 萬一俾人炒. 你真係無可能再搵得返份2皮幾. 越大年紀就越難搵. 呢D唔駛我講你都知啦.
呢行點樣環境. 唔 ...
考18/19牌,大車司機二萬零唔難,識人更加

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。