註冊 登入

35歲,前路茫茫

35歲,前路茫茫 E-mail 此主題給朋友

本人係呢行已經十幾年,人工由$7500到宜家25000,但十幾年來都冇升過職,title 依然係merchant.

宜家開始感到壓力,就係公司點解要用25k請一個m, 成日覺得公司有日會炒左我,用萬幾蚊請返個人都得.

宜家唯一可以做就係自己攬住d野,等公司冇辦法即刻郁我.

我有試過搵工,m就搵唔返宜家人工,SM 人地覺得我冇management 經驗,管唔到m or am, 真係唔知點算好......

贈你四x2字  ..................   沒有最衰 (只有更衰)

回覆 引用 TOP

多口問句. F 定係 M , 有無家室?  駛唔駛供樓? 負擔大唔大呀?
結左婚未呀?  上左岸未呀?
不過~睇你講得前路亡亡. 都應該好多負擔架啦.
做得幾耐得幾耐啦. 諗咁多都無用.

回覆 引用 TOP

試下發展其他興趣變成自己職業

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 intarsial 於 2017-3-10 11:36 AM 發表

多口問句. F 定係 M , 有無家室?  駛唔駛供樓? 負擔大唔大呀?
結左婚未呀?  上左岸未呀?
不過~睇你講得前路亡亡. 都應該好多負擔架啦.
做得幾耐得幾耐啦. 諗咁多都無用.
M, 仔細老婆嫩,供緊樓

誰自願獨立於天地痛了也讓人看

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貪杯的靈魂 於 2017-3-10 12:02 PM 發表

M, 仔細老婆嫩,供緊樓
O~I SEE. 呢行真係唔隱陣架啦. 你算好算啦. 重叫做有份工. 不過. 你自已都心中有數啦.
家下. 你搵2皮幾. 萬一俾人炒. 你真係無可能再搵得返份2皮幾. 越大年紀就越難搵. 呢D唔駛我講你都知啦.
呢行點樣環境. 唔駛人唱衰啦. 已經好很衰架啦.

我係你呢. 做得幾耐得幾耐先啦. 預備定畢失業基金. 最小都要捱到一年.
跟手. 呢家好做家兩手準備啦. ......... 轉行. 得閒既. 好去拎定個看更牌.
呢個真係好有用架. 當你失業又要供樓. 佢係會救你一命架. 起碼到時炒散都有3舊水一日先啦.
之後. 呢家好諗定轉行做咩野啦. 好諗定自已想做D咩. 唔好再留戀呢一行啦. 只係會越做越死.
越做越灰. 唔會有前景架啦. 特別係. 你又要有家室. 仔細重要供樓. 更加要諗下第二行發展.

GOOD LUCK ~ 祝好運.

我同你差唔多情況, 仲要大多你3年... 公司生意越來越差...上年已經炒左幾個M...唔知幾時到自己... 老闆日日係咁捽...亞頂日日黑面... 日日返工壓力已經超大...又要擔心前路...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slayer79 於 2017-3-10 03:04 PM 發表

我同你差唔多情況, 仲要大多你3年... 公司生意越來越差...上年已經炒左幾個M...唔知幾時到自己... 老闆日日係咁捽...亞頂日日黑面... 日日返工壓力已經超大...又要擔心前路...
做得呢行命運都係差唔多
只怪自己入錯行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貪杯的靈魂 於 2017-3-10 03:57 PM 發表

做得呢行命運都係差唔多
只怪自己入錯行
堅入錯行,想轉行都唔知轉咩好,唉…

做跟單又搵唔到錢,又辛苦,厌力又大,行業式微,及早轉行把啦。有大学学历走去考政府工,冇嘅就只可以認命。

回覆 引用 TOP

30+歲,有無大學學歷都難考政府😔

引用:
原帖由 intarsial 於 2017-3-10 12:33 PM 發表

O~I SEE. 呢行真係唔隱陣架啦. 你算好算啦. 重叫做有份工. 不過. 你自已都心中有數啦.
家下. 你搵2皮幾. 萬一俾人炒. 你真係無可能再搵得返份2皮幾. 越大年紀就越難搵. 呢D唔駛我講你都知啦.
呢行點樣環境. 唔 ...
C打所言什是,祝好運!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-3-10 06:28 PM 發表

30+歲,有無大學學歷都難考政府😔
40+都考到,俾心機!!!

自己多留意政府工吧!!只有政府工唔會有姓別,年齡歧視!!不過你預由15-16k由頭涯過!!

回覆 引用 TOP

由頭捱過,都係一件好事。轉行窮三年!好过四十頭被人裁員,真係到時好徬徨。樓主,真係要搵定后路。今時今日,二萬五請個m位,已經是over pay 咗好多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tattook 於 2017-3-12 12:29 AM 發表

由頭捱過,都係一件好事。轉行窮三年!好过四十頭被人裁員,真係到時好徬徨。樓主,真係要搵定后路。今時今日,二萬五請個m位,已經是over pay 鬫n多。
公司比得二萬五,我ge工作量當然唔會係好似一般m咁

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。