註冊 登入

點解仲要養住hr?人太多了 香討焦點

點解仲要養住hr?人太多了 E-mail 此主題給朋友

老老實實,我個個月幫老闆揾錢,其中一部分就係養你地
我唔介意你地無自主權,無計劃,無技術,無生財能力
但係咪係我次次去pantry 斟水,都見到你地係度吹水。。。
吹水都算,但係好阻住我
我係咪要advise下老闆,重組下呢?

更新

見到好多人回覆,當然有贊成有反對
其實人事部嘅存在,係必須同必然,我寫呢個post,係睇唔過眼佢地成日明目張膽咁吹水。我唔反對係工作時間吹下水,輕鬆下,但每當我諗到頭都爆,點做個claim,而去到pantry 就見到佢地一吹夜吹。。。
所以先係度呻下。

每間公司都有呢啲人,
工作上佢唔阻到你,你唔好理人,
一係你加入佢哋一齊吹水

回覆 引用 TOP

冇hr你糧都冇得出

[hide]http://g.udn.com.tw/upfiles/B_M1/m100227459/PSN_PHOTO/656/f_10768656_1.JPG[/hide]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ninebirds 於 2017-3-17 09:14 PM 發表

冇hr你糧都冇得出
會計部食蕉嫁?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mick0114 於 2017-3-17 10:13 PM 發表

會計部食蕉嫁?
睇到HR出糧真係笑左....
不過一間公司一大左就總會多左HR出黎
行行都係甘...
要甘多HR做咩其實 人又請唔到

引用:
原帖由 mick0114 於 2017-3-17 10:13 PM 發表

會計部食蕉嫁?
會計唔識勞法同唔會計糧

回覆 引用 TOP

冇咗hr,搵阿差請你啲咁H人才返嚟咩!

回覆 引用 TOP

個個月幫老闆揾錢唔係你底線

很喜歡這熱熱鬧鬧、七咀八舌的地方。

是知識、觀點、靈感.... 集思廣益的泉源

回覆 引用 TOP

細公司好多會計兼埋hr

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mjsmman 於 2017-3-17 10:16 PM 發表

睇到HR出糧真係笑左....
不過一間公司一大左就總會多左HR出黎
行行都係甘...
要甘多HR做咩其實 人又請唔到
細公司先係會計做埋, 大公司HR做payroll, 會計只係開票

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-3-18 12:03 PM 發表

細公司先係會計做埋, 大公司HR做payroll, 會計只係開票
原來係甘
但係HR又點幫老闆請人呢 又憑D咩去斷定係岩唔岩
就好似我做飲食 好多大公司要你上寫字樓見佢
唔好話直接見總廚 就算係見出品部既人 都正常過見HR掛
問呢樣果樣....我講既野佢又唔明又唔識
我經驗話我知 每次HR開既價都係比市價低好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mjsmman 於 2017-3-18 01:56 PM 發表

原來係甘
但係HR又點幫老闆請人呢 又憑D咩去斷定係岩唔岩
就好似我做飲食 好多大公司要你上寫字樓見佢
唔好話直接見總廚 就算係見出品部既人 都正常過見HR掛
問呢樣果樣....我 ...
就係呢個問題
去in就我去in
佢地最多揾人比你in
平時就他他條條,無乜壓力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-3-18 12:03 PM 發表

中!
呢個係佢地唯一價值
不過,人太多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-3-18 12:03 發表

做 payroll 要識會計

很喜歡這熱熱鬧鬧、七咀八舌的地方。

是知識、觀點、靈感.... 集思廣益的泉源

回覆 引用 TOP

仲有攪TRAINING 呀.... 請人呀.... 幫手公司活動呀...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。