註冊 登錄

終於返大陸再探下佢…

終於返大陸再探下佢… E-mail 此主題給朋友

呢間黎自四川既火鍋店我相信對好多香港人黎講都唔會太陌生!因為你或者你身邊既朋友返大陸都會試過!就算冇,近排都應該都睇到新聞聽過佢地好快會黎香港開分店!

香港可唔可以做到大陸咁就拭目以袋!

記得第一次係係廣州分店!係一位大陸同事帶我地去!佢話我鍾意食辣同火鍋,一定要試下!咁我當然話好!佢話一般等待時間要成一粒鍾!…所以佢安排佢既同事準時6點去攞位先!我地就差唔多8點離開公司去我地今日目標餐廳,太約8點20分!已經攞左檯!佢地話等左真係接近粒幾鐘!咁就加重我既好奇心點解咁多人!真係咁好食又好抵食?

我地每人坐低哂,就已經感受到殷勤既服務開始鳥…服務員首先過黎介紹下鍋底有乜選擇…之後就幫我地落單…再介紹左點樣點食物…

試完呢次之後覺得好想再番黎…終於有機會同朋友放工搭車上深圳食…8點到達目的地,深圳呢間分店感覺就冇廣州間咁賓墟feel,或者已經熱情冷卻左?不過服務員登時都話要等一個鐘左右!不過…唔緊要已經預左!之後我地被安排到等袋區,經過見到有兩位客人係等袋既中途享受緊FOC既Gel緊甲服務…我地坐低左,服務員就送上野飲,小食…之後就繼續佢地既忙碌…不過佢地都不時行過黎安慰下你就黎有檯啦!不過今晚比預期快,等左40分鐘就有位!…坐低左…當然服務員立即介紹下同推介下有乜鍋底啦!經介紹完後,我地就好貪心地點左4款!牛油麻辣,菌湯,蕃茄湯同牛肉湯!

真係好骨子!每款湯大約2× 一款!
之後就介紹點樣點食物!因為太想食,就呢樣點d嗰樣又點d, 非常好!佢地都有半份咁order, 等你試多幾樣野…

沙巴魚!d魚應該醃過!魚肉幾嫩滑同鬆軟!冇骨啱哂我!就算烚耐左都唔會好老!我必點!

栗米就一般!可能唔啱季節!唔太甜

呢個就幾新鮮…配麻辣fit哂

鵝腸我冇食!我個friend就話可以!唔煎既午餐肉我都係係大陸食重慶火鍋試過!原來唔煎午餐肉配麻辣咁夾!但大陸既午餐肉就同香港牌子差左D,我最愛卡通豬!

蝦滑!都唔錯!淥完幾彈牙但又唔會好似加左化學野咁超爽超彈牙!
手打墨魚丸…um...不過不失!覺得冇乜墨魚香味

黑柏葉…幾好味!推介配麻辣湯底!

香菜…莞茜…打邊爐絕配…就算調味料我都加好多

我唔記得係乜!應該係萵筍既朋友!

唔好意思…實在可以再試比較興奮…寫多左!

3個人連飲野$630人仔!不過我地實在叫左都幾多野食…以食物質素同服務黎講我覺得就真係幾抵!不過加埋要長途拔涉上去就見仁見智啦…我就耐唔耐一次同朋友去下都值得!

之後再補其他食物相…

謝謝各位!

回覆 引用 TOP

呢條”布帶”幾好味!應該係豆品既朋友!

呢個豆腐既質感有d似臭豆腐!好係攪爛左既豆腐再壓成一磚磚!配麻辣湯好正

牛肉就一般機切牛!不過叫做有d牛肉味!見有d高級牛肉成3××,不過我就唔會試!

金菇菜

呢個類似滑牛咁!都可以

最後要推介比各位既拉麵!盛惠$7…有表演睇d麵又好味!

再次謝謝各位!

回覆 引用 TOP

遲啲香港有分店 , 依家裝修緊, 就快開
開咗我一定會去試吓

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

C亨包膠太精彩了
期待香港分店

回覆 引用 TOP

香港喺冰度開?

回覆 引用 TOP

是否海x捞?我每次出差到大陸,附近有佢一定會食。一個人二百蚊,食到飽同VIP享受

回覆 引用 TOP

好正咁喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Baby127 於 2017-3-19 04:42 PM 發表
遲啲香港有分店 , 依家裝修緊, 就快開
開咗我一定會去試吓
我都會幫襯下!不過我估計一開真係排隊排到呼佳!

回覆 引用 TOP

楼主...这不算正宗的四川火锅呢...在广东加入了一些当地口味..因为怕吃不惯那种麻辣..而且四川火锅要用四川的花椒等料才能做出来的...其他产地的花椒等配料用的口感一下就能吃出来...四川火锅还有一样必点的就是毛肚....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 belady 於 2017-3-19 05:08 PM 發表
C亨包膠太精彩了
期待香港分店
謝謝你冇厭太長氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lolokkiman 於 2017-3-19 05:29 PM 發表
香港喺冰度開?
大約彌敦道夾咸美頓街!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Amazinguy 於 2017-3-19 05:32 PM 發表
是否海x捞?我每次出差到大陸,附近有佢一定會食。一個人二百蚊,食到飽同VIP享受
係呀!

熱門搜尋: 證婚 粉底 耳環

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nguyenngochung 於 2017-3-19 05:38 PM 發表
好正咁喎
其實服務同食物都唔錯!性價比高!

回覆 引用 TOP

下次試下吳記

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aabc1900 於 2017-3-19 05:57 PM 發表
楼主...这不算正宗的四川火锅呢...在广东加入了一些当地口味..因为怕吃不惯那种麻辣..而且四川火锅要用四川的花椒等料才能做出来的...其他产地的 ...
謝謝你分享正宗四川麻辣火鍋資料

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。