註冊 登入

大家由桃園機場出去台北車站選擇?

大家由桃園機場出去台北車站選擇? E-mail 此主題給朋友

台北捷運優點:快,新,價錢同巴士差唔多
缺點:可能太多人搭,冇位坐要企同逼

國光客運優點:便宜,有位坐
缺點:等候時間比捷運耐,意外可能較多,比較慢

以上資料只是道聽途說,不喜勿插

熱門搜尋: 永久脫毛 生髮 護髮

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 298

1. 捷運
2. 國光客運
引用:
原帖由 羊豬羊羊羊 於 2017-3-29 08:25 PM 發表

台北捷運優點:快,新,價錢同巴士差唔多
缺點:可能太多人搭,冇位坐要企同逼

國光客運優點:便宜,有位坐
缺點:等候時間比捷運耐,意外可能較多,比較慢

以上資料只是道聽途說,不喜勿插
台北機場係指台北市內嘅松山機場,桃園國際機場喺桃園市而非台北市,桃園亦非台北一部份。

連接桃園機場至台北車站嘅捷運系統係桃園捷運。

桃園捷運由桃園機場至台北車站要搭停站較少嘅直達車先會比搭國光客運1819快(35分鐘vs45分鐘),否則行車時間上相差無幾。

桃園捷運台北車站與高鐵、台鐵及臺北捷運之台北車站並非共構,兩站約有10分鐘步程之距離。

但桃園捷運台北車站則較接近台北捷運北門站,故此前往北門週邊、後車站商圈或轉乘台北捷運松山新店線往西門、中山、松山等搭桃園捷運會比較方便。

若要轉乘台北捷運板南線、淡水信義線、前往臺北轉運站、新光三越站前店一帶等,就搭乘國光客運1819比較方便,因為下車站為台北車站東三門。

國光客運1819班次其實唔疏,尖峰時段幾分鐘就有一班,而比較多意外就唔認同,至少過去幾年都冇試過有重大車禍。

台北機場 (松山) 去台北車站,應該無以上兩項選擇喎!

話時話,之前又話簽好備忘錄,預備開香港到松山航線,但只聞樓梯響過一陣。

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。
樓主話1819 多 “意外” ~ 可能係指高速公路上遇上大塞車而已。

上斜要鬥快 !!! 落斜就鬥慢 !!!
引用:
原帖由 siutatbo 於 2017-3-29 10:20 PM 發表

台北機場 (松山) 去台北車站,應該無以上兩項選擇喎!

話時話,之前又話簽好備忘錄,預備開香港到松山航線,但只聞樓梯響過一陣。
松山機場拆遷到桃園機場嘅議題一直處於拉鋸狀態,而松山機場本身設備同範圍都唔及桃園機場(起桃園機場當年就已經諗住拆掉松山機場),所以開香港至台北(松山)嘅可能性比較低。

引用:
原帖由 kingsian 於 2017-3-30 08:47 AM 發表

松山機場拆遷到桃園機場H議題一直處於拉鋸狀態,而松山機場本身設備同範圍都唔及桃園機場(起桃園機場當年就已經諗住拆掉松山機場),所以開香港至台北(松山)H可能性比較低。
多謝指教,因為曾在香港見過新聞,松山去內湖又近好多 (出差返台北分公司) 。

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。

回覆 引用 TOP

我喺香港免得過都唔會搭地鐵
所以我諗我都係會搭1819

回覆 引用 TOP

建議坐機場捷運去台北車站,坐紫色快線列車,半小時車程,悠遊卡收費NT80。早2日剛坐過。

點解無,行路,游水................
捷運首選,不過行餐飽先到站點.
各光耐dd但坐得豬服.
的士人齊也不錯除番人頭$ok.

熱門搜尋: 英語課程 ielts 課程 進修 tutor

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 醒小小幫幫手 於 2017-3-30 12:15 PM 發表

建議坐機場捷運去台北車站,坐紫色快線列車,半小時車程,悠遊卡收費NT80。早2日剛坐過。
過幾日坐的話就唔會有NT$80啦~~

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!
由桃園機場往台北市
首選必定係桃園機場捷運
車程只需要 30 分鐘左右
就算沒有座位
又何需介懷 ...

+++ 以上言論, 純屬個人意見,「不喜勿插」!
+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !

回覆 引用 TOP

我投機捷一票~

Time is money~ 由台北機捷站行去北門站轉捷運。都好方便~

熱門搜尋: 粉刺 瘦小腿 保濕面霜

回覆 引用 TOP

當然搭桃園捷運

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 損友 於 2017-3-30 07:08 PM 發表

當然搭桃園捷運
台北捷運標示為「機場捷運」,而唔係桃園捷運

我 promise 你地以後唔再搞事,大家做返好朋友,OK?

回覆 引用 TOP

其實台北在地人一般只會講桃園機場同松山機場,你話台北機場佢地都會問你桃園定松山,應該唔會搞錯

我 promise 你地以後唔再搞事,大家做返好朋友,OK?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。