註冊 登入

大家由桃園機場出去台北車站選擇?

大家由桃園機場出去台北車站選擇? E-mail 此主題給朋友

台北捷運優點:快,新,價錢同巴士差唔多
缺點:可能太多人搭,冇位坐要企同逼

國光客運優點:便宜,有位坐
缺點:等候時間比捷運耐,意外可能較多,比較慢

以上資料只是道聽途說,不喜勿插

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 296

1. 捷運
2. 國光客運
我都想知,桃園機場到桃園火車站是不是要乘一程巴士

熱門搜尋: 會計 抑鬱症 升學 mba 室內設計課程 dse 澳洲留學
引用:
原帖由 mmgundam 於 2017-10-6 08:56 PM 發表

今日剛到台灣。乘國光幾乎係包車,雖然我坐個架係去板橋。但現在個個都係坐捷運。
桃園機場去板橋嘅客運只有大有巴士1962,車程約1小時20分鐘,車費NT$135:
http://www.airbus.com.tw/index.php/route/airport-bus/1962

搭客運勝在一程過唔使轉車,如果唔搭客運,桃園機場去板橋嘅另外較可取之選擇應該係搭桃園捷運去高鐵桃園站轉高鐵,總車費只係NT$165稍貴但連轉車時間一小時內可以到板橋車站。

桃園機場位於桃園市,去新北市板橋區係唔需要進入台北市內。搭桃園捷運去台北車站再轉臺北捷運板南線或台鐵去板橋係走回路,浪費時間並不可取。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 saviolaele 於 2017-10-6 09:25 PM 發表

如果搭長榮5201, 125元算唔算好D 同快D?
如果仍然以你要去臺北捷運忠孝復興站計,長榮巴士5201、大有巴士1960都係直達台北市嘅路線,行車時間上差不多,而且車費只係NT$10(少於HK$3)差距,我係你就邊條線開車先就上邊架,我畀你嗰個桃園機場客運即時班次時間資訊可以幫到你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MS_B 於 2017-10-6 11:08 PM 發表

去西門町係咪坐國光會好點
兩個方法皆可取:

1) 搭桃園捷運到台北車站再行去臺北捷運松山新店線(綠線)北門站上地面或搭一個站去西門站(視乎你要去西門邊度)。

2) 搭國光客運1819到台北車站轉國光客運免費接駁車(半小時一班),或者臺北捷運板南線(藍線)搭一個站到西門,又或者落1819後行去台北車站南一門外搭公車307、310、218、212等到中華路北站或捷運西門站(視乎你要去西門邊度)。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lokharen_ 於 2017-10-7 12:12 AM 發表

我都想知,桃園機場到桃園火車站是不是要乘一程巴士
桃園機場去桃園火車站只有搭公車:統聯客運706或桃園客運5059。
http://www.taoyuan-airport.com/chinese/Buses

引用:
原帖由 kingsian 於 2017-10-7 01:28 AM 發表

桃園機場去桃園火車站只有搭公車:統聯客運706或桃園客運5059。

http://www.taoyuan-airport.com/chinese/Buses
謝謝你呀,但如果直接去宜蘭車站,機場有車去嗎?還是轉去桃園車站再坐火車

引用:
原帖由 lokharen_ 於 2017-10-7 11:48 AM 發表

謝謝你呀,但如果直接去宜蘭車站,機場有車去嗎?還是轉去桃園車站再坐火車
除咗搭計程車或預約包車之外,桃園機場係冇其他公交直達宜蘭縣任何地方,一定要轉車。

如果你係落機之後去宜蘭火車站,咁就唔應該去桃園火車站搭火車去,而應該去台北轉客運巴士或者火車去宜蘭,呢個同台鐵火車本身跨越東西幹線嘅列車安排有關,而且由桃園機場去桃園火車站嘅公車車程差不多要1小時,呢1小時已經足以北上台北,已經係你由桃園機場去宜蘭路程嘅50%,咁點解仲要浪費時間去桃園火車站呢?

而由台北往返宜蘭,搭客運又通常比搭火車無論喺價錢、行車時間與及班次密度都有絕對優勢。

我會建議你由桃園機場搭大有巴士1960到台北市府轉運站(臺北捷運市政府站),再原站轉首都客運1571,1571嘅終點站就係宜蘭火車站後站。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingsian 於 2017-10-5 09:17 PM 發表

就算搭到桃園機場捷運直達車,連埋轉臺北捷運H時間,唔會少過搭1819轉臺北捷運,但搭1819喺台北車站總站落車,隔離已經可以直落捷運唔使行咁耐。
thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mmgundam 於 2017-10-6 08:56 PM 發表

今日剛到台灣。乘國光幾乎係包車,雖然我坐個架係去板橋。但現在個個都係坐捷運。
你確定坐去板橋嘅係國光?

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。