註冊 登入

大家由桃園機場出去台北車站選擇?

大家由桃園機場出去台北車站選擇? E-mail 此主題給朋友

台北捷運優點:快,新,價錢同巴士差唔多
缺點:可能太多人搭,冇位坐要企同逼

國光客運優點:便宜,有位坐
缺點:等候時間比捷運耐,意外可能較多,比較慢

以上資料只是道聽途說,不喜勿插

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 346

1. 捷運
2. 國光客運
前幾日坐過捷運,3日2夜快閃,早上9點左右出台北,下午1點左右入機場,兩程都有位坐,台幣$160一程,車程35分鐘,舒適快捷,雖然貴過巴士,我下次都會選擇捷運(怕坐倒頭車的旅客注意方向簡位)

回覆 引用 TOP

剛星期日到,在捷運好方便

學習玄學和投資中的我.

玄學-改運必先行動,行運必先改心
投資-是誰可以生存在這大起大落的年頭呢?

回覆 引用 TOP

捷運,而家喺車上面

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingsian 於 2017-3-29 21:38 發表

台北機場係指台北市內嘅松山機場,桃園國際機場喺桃園市而非台北市,桃園亦非台北一部份。

連接桃園機場至台北車站嘅捷運系統係桃園捷運。

桃園捷運由桃園機場至台北車站要搭停站較少嘅直 ...
u are right

回覆 引用 TOP

試過捷運,但下次會坐返1819去台北

回覆 引用 TOP

想問搭1819 ,有落車指示嗎,怎樣㨂站下車?有空間放行李嗎?在機場上車,容易有位坐嗎?謝謝

引用:
原帖由 hpyforever2013 於 2017-4-14 08:52 PM 發表

想問搭1819 ,有落車指示嗎,怎樣㨂站下車?有空間放行李嗎?在機場上車,容易有位坐嗎?謝謝
放心一定有位坐同有位擺行李,終點站台北車站落車就得啦

去完台灣坐區間機場捷運有感,下次只坐國光客運了,坐成粒鐘,座位唔好坐

我住三德飯店,酒店網站説1819 可以直達,但不知在那站下車。

引用:
原帖由 hpyforever2013 於 2017-4-14 08:52 PM 發表

沿途都有電子顯示屏(台灣人叫跑馬燈)同語音報站,你都可以請司機提你落車。

所有車都係旅遊巴車款,行李放喺車底預留嘅行李櫃。

1819係國道客運路線之一,台灣公路總局規定所有國道客運行駛於高速公路上時不准站立,所以一定係有位坐先上得車。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 羊豬羊羊羊 於 2017-4-14 09:18 PM 發表

放心一定有位坐同有位擺行李,終點站台北車站落車就得啦
1819往台北方向有幾個中途站,可以按需要喺中途站落車:

庫倫街口 - 近捷運圓山站,適合轉捷運去北投。
台泥大樓(馬偕醫院) - 近捷運民權西路站,適合轉捷運中和新蘆線。
國賓飯店 - 喺中山區。
http://www.kingbus.com.tw/ticketPriceResult.php?sid=104

引用:
原帖由 kingsian 於 2017-4-14 09:42 PM 發表

1819往台北方向有幾個中途站,可以按需要喺中途站落車:

庫倫街口 - 近捷運圓山站,適合轉捷運去北投。
台泥大樓(馬偕醫院) - 近捷運民權西路站,適合轉捷運中和新蘆線。
國賓飯店 - 喺中山區。

http ...
唔該師兄幫我更正

熱門搜尋: 按揭 interior design 家居保險 service apartments

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 羊豬羊羊羊 於 2017-4-14 09:19 PM 發表

去完台灣坐區間機場捷運有感,下次只坐國光客運了,坐成粒鐘,座位唔好坐
機場捷運要停站較少嘅直達車先會快D,同設備較好(例如有行李架,充電設備等)。普通車嘅設計係作一般捷運用,所以唔會有特別設備。

引用:
原帖由 kingsian 於 2017-4-14 09:45 PM 發表

機場捷運要停站較少嘅直達車先會快D,同設備較好(例如有行李架,充電設備等)。普通車嘅設計係作一般捷運用,所以唔會有特別設備。
師兄去台灣去左幾多次

引用:
原帖由 hpyforever2013 於 2017-4-14 09:22 PM 發表

我住三德飯店,酒店網站説1819 可以直達,但不知在那站下車。
喺庫倫街口落車,向車頭方向行約7分鐘過對面馬路就係,維格餅家總店就喺隔離。

Google Map幫到你。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。