註冊 登入

大家由桃園機場出去台北車站選擇?

大家由桃園機場出去台北車站選擇? E-mail 此主題給朋友

台北捷運優點:快,新,價錢同巴士差唔多
缺點:可能太多人搭,冇位坐要企同逼

國光客運優點:便宜,有位坐
缺點:等候時間比捷運耐,意外可能較多,比較慢

以上資料只是道聽途說,不喜勿插

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 297

1. 捷運
2. 國光客運
引用:
原帖由 羊豬羊羊羊 於 2017-4-14 09:47 PM 發表

師兄去台灣去左幾多次
已經唔記得幾多次,不過呢D資料都唔難搵到,國光客運1819當然亦搭過好多次。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingsian 於 2017-4-14 09:51 PM 發表

喺庫倫街口落車,向車頭方向行約7分鐘過對面馬路就係,維格餅家總店就喺隔離。

Google Map幫到你。
明白。車有落車地點指示嗎?還是我要請司機幫忙?

稍後會出行程,請各位指教。跟團去過兩次,今次新手自由行,壓力很大。

引用:
原帖由 hpyforever2013 於 2017-4-14 11:09 PM 發表

明白。車有落車地點指示嗎?還是我要請司機幫忙?
請看本帖#55。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hpyforever2013 於 2017-4-14 11:13 PM 發表

稍後會出行程,請各位指教。跟團去過兩次,今次新手自由行,壓力很大。
放鬆D,台灣都係用繁體中文,而且你去嘅係交通方便嘅台北,網上資料豐富,Google已經可以幫手搵到好多有用資料,Google Map又有行程規劃功能,慢慢一步步來就好。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 hpyforever2013 於 2017-4-15 07:16 PM 發表

下星期出發,住三德飯店

Day 1, check in 後去鼎泰豐,行西門町
Day 2 動物園,貓空,深坑老街,饒河夜市
Day 3 忠烈祠,士林官邸,中正紀念堂,國軍歷史博物館,台北 101
Day 4 九份老街,菁桐車站,平溪天燈,十分 ...
Day 2 動物園、貓空、深坑老街

理論上只能三選二,除非你一大早出發九點鐘去貓空只坐纜車唔嘆茶,之後入動物園只行部份,下午去深坑老街。

呢日去饒河街夜市唔順路,建議去完動物園/貓空(搭捷運)或深坑(搭公車912)去臺北101。

指南客運912線詳情:

Day 3 忠烈祠、士林官邸、中正紀念堂、國軍歷史博物館

呢日未必去得哂所有景點,要睇時間做人,同時要去各景點官網查返去當日是否休息日。如果只想睇儀隊交接儀式,大可忠烈祠或中正紀念堂二選一。臺北101移往 Day 2 如上。

Day 4 九份老街、菁桐車站、平溪天燈、十分瀑布

呢日時間緊迫,放棄平溪,改於去完十分瀑布後喺十分老街放天燈會輕鬆D冇咁趕(個人不建議放天燈因為會喺郊區製造垃圾破壞生態環境),回程由瑞芳搭台鐵喺松山車站落車一出站就係饒河街夜市,之後可以搭捷運返旅館。

台灣絕大部份地方不需付小費,某些餐廳會有10%服務費但已包含在帳單上。百貨公司或連鎖店不太接受講價,夜市、攤販等可以按情況試試。

引用:
原帖由 kingsian 於 2017-4-16 11:53 AM 發表

Day 2 動物園、貓空、深坑老街

理論上只能三選二,除非你一大早出發九點鐘去貓空只坐纜車唔嘆茶,之後入動物園只行部份,下午去深坑老街。

呢日去饒河街夜市唔順路,建議去完動物園/貓空(搭捷運)或深坑(搭公車912 ...
謝謝指點,我再整理行程。

回覆 引用 TOP

如果同行有老人家/小孩, 又或帶好重行李過去而又不想額外洗費, 就不建議搭捷運, 除了提過台北車站捷運站同機場捷運站有多過十分鐘距離外, 仲有各地區的捷運站要上多過一層先上到地面, 而且不是層層都有升降機, 拖住個喼上扶手電梯都幾係.....

但如果有好重行李, 又想體驗機捷, 而入住的酒店又近台北車站, 又不介意額外洗費的話, 坐機捷去到台北車站機捷站, 旁邊有個的士站可以坐的士去你的飯店  

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片

內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
引用:
原帖由 2CHING 於 2017-4-22 12:05 AM 發表

如果帶好重行李過去而又不想額外洗費, 就不建議搭捷運, 除了提過台北車站捷運站同機場捷運站有多過十分鐘距離外, 仲有各地區的捷運站要上多過一層先上到地面, 而且不是層層都有升降機, 拖住個喼上扶手電梯都幾 ...
會搭國光客運,車到酒店門口

回覆 引用 TOP

我剛於星期五回來,住德立莊,都是搭機場捷運來回。得我同亞女兩個人,都攪得掂。雖然大點遠,但基本都不用搬樓梯,有lift 和電梯。而且現在機場捷運已沒有特價,搭直達車express 是有位坐的,不用擔心、而且指示好清楚,不用擔心

熱門搜尋: 婚宴 化妝學校 wedding 生bb
引用:
原帖由 mc01126 於 2017-4-23 09:11 PM 發表

我剛於星期五回來,住德立莊,都是搭機場捷運來回。得我同亞女兩個人,都攪得掂。雖然大點遠,但基本都不用搬樓梯,有lift 和電梯。而且現在機場捷運已沒有特價,搭直達車express 是有位坐的,不用擔心、而且指示好清 ...
嚟緊會住重慶北路一段,睇地圖覺得搭機場捷運會方便。所以都會試搭。 請問機場出嚟往邊個方向行去捷運站?

熱門搜尋: 防脫髮洗頭水 護髮 甩頭髮 假髮
引用:
原帖由 Snoopy79120 於 2017-4-25 12:25 PM 發表

嚟緊會住重慶北路一段,睇地圖覺得搭機場捷運會方便。所以都會試搭。 請問機場出嚟往邊個方向行去捷運站?
一出來好似是轉左. 你唔使擔心, 一直都有指示, 非常多指示, 我都是第一次搭, 仲只係同亞女兩個人, 都沒有搭錯車, 去左站. 你去到台北車站落車後, 看一看地圖, 近邊個出口, 才找出口去就得. 如果是去書局街, 應該是Z10, 一出就見到墊腳石在對面馬路

引用:
原帖由 mc01126 於 2017-4-25 12:45 PM 發表

一出來好似是轉左. 你唔使擔心, 一直都有指示, 非常多指示, 我都是第一次搭, 仲只係同亞女兩個人, 都沒有搭錯車, 去左站. 你去到台北車站落車後, 看一看地圖, 近邊個出口, 才找出口去就得. 如果是去書局街, 應該是Z1 ...
謝謝

回覆 引用 TOP

請問一下,當晚我11點25分下機,夠時間塔捷運到台北車站嘛?

熱門搜尋: 防脫髮洗頭水 護髮 甩頭髮 假髮 脫髮問題
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。