註冊 登入

大家由桃園機場出去台北車站選擇?

大家由桃園機場出去台北車站選擇? E-mail 此主題給朋友

台北捷運優點:快,新,價錢同巴士差唔多
缺點:可能太多人搭,冇位坐要企同逼

國光客運優點:便宜,有位坐
缺點:等候時間比捷運耐,意外可能較多,比較慢

以上資料只是道聽途說,不喜勿插

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 340

1. 捷運
2. 國光客運
引用:
原帖由 reusg11 於 2017-4-28 10:10 AM 發表

請問一下,當晚我11點25分下機,夠時間塔捷運到台北車站嘛?
唔夠,1135尾班仲要區間車黎

引用:
原帖由 羊豬羊羊羊 於 2017-4-28 10:12 AM 發表

唔夠,1135尾班仲要區間車黎
Oh,感謝回覆
咁我只可以塔的的出市區?
我住果間酒店係大安區信義路

引用:
原帖由 reusg11 於 2017-4-28 10:18 AM 發表

Oh,感謝回覆
咁我只可以塔的的出市區?
我住果間酒店係大安區信義路
可以搭國光客運1819(24小時服務)http://www.kingbus.com.tw/ticketPriceResult.php?sid=114

到台北車站再轉計程車,最後一班由捷運台北車站開往大安、象山方向嘅列車會喺00:41開出,你唔會趕到。
http://web.metro.taipei/img/ALL/timetables/051b.PDF

引用:
原帖由 mc01126 於 2017-4-25 12:45 PM 發表

一出來好似是轉左. 你唔使擔心, 一直都有指示, 非常多指示, 我都是第一次搭, 仲只係同亞女兩個人, 都沒有搭錯車, 去左站. 你去到台北車站落車後, 看一看地圖, 近邊個出口, 才找出口去就得. 如果是去書局街, 應該是Z1 ...
留意站前地下街出口大部份都無升降機,要拎住行李行2層樓樓梯,都應該想死
如果坐機捷出台北,應該去北門站,中華路/忠孝西路出口,有扶手梯,又唔駛行咁遠

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingsian 於 2017-4-28 12:06 PM 發表

可以搭國光客運1819(24小時服務)http://www.kingbus.com.tw/ticketPriceResult.php?sid=114

到台北車站再轉計程車,最後一班由捷運台北車站開往大安、象山方向嘅列車會喺00:41開出,你唔會趕到。

ht ...
明白,那只有1819這個選擇

車程50分鐘應該都趕唔切塔捷運了
感覺ching回覆

還有一個問題,我11點半下機
Check in後去到機場大堂還有無機會買到電話卡?定還是我應該在鴨記買定兩張比較好?感謝

引用:
原帖由 reusg11 於 2017-4-28 02:04 PM 發表

明白,那只有1819這個選擇

車程50分鐘應該都趕唔切塔捷運了
感覺ching回覆

還有一個問題,我11點半下機
Check in後去到機場大堂還有無機會買到電話卡?定還是我應該在鴨記買定兩張比較好?感謝
我上次去就第二日先買,上次去到桃園機場2號大樓關哂冇電話卡賣

請問桃源機埸五个人搭的士在那裡方便叫車我們去西門町全部老人家有勞!

引用:
原帖由 juneli0620 於 2017-4-28 04:18 PM 發表

請問桃源機埸五个人搭的士在那裡方便叫車我們去西門町全部老人家有勞!
台灣的士一般只載4人,如果5人+行李要特別安排,例如包車

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 引人入性的校裙 於 2017-4-8 12:02 PM 發表

我會坐國光,反正去旅行就係要悠閒,當睇下風景囉。

利申:根本我係香港都唔鍾意坐港鐵
同我一樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Snoopy79120 於 2017-4-25 12:25 PM 發表

嚟緊會住重慶北路一段,睇地圖覺得搭機場捷運會方便。所以都會試搭。 請問機場出嚟往邊個方向行去捷運站?
我上星期五住重慶北一段酒
店,直路一條行去機捷站
5分鐵超方面。

一落扶手梯(或坐升降機)
就到。

引用:
原帖由 羊豬羊羊羊 於 2017-4-28 02:06 PM 發表

我上次去就第二日先買,上次去到桃園機場2號大樓關哂冇電話卡賣
我諗我落機果時都收晒了
香港買定兩張穩陣
用唔到的話第二日再買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alvinryoko 於 2017-4-7 09:56 AM 發表

全部大人,企30分鐘無所謂, 有老有嫩就搭國光啦
即係通常無位坐?

引用:
原帖由 小美美美 於 2017-4-29 08:02 AM 發表

即係通常無位坐?
之前試搭同半價期間比較多人,宜家情況已經大為改善。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃法蘭 於 2017-4-28 04:48 PM 發表

我上星期五住重慶北一段酒
店,直路一條行去機捷站
5分鐵超方面。

一落扶手梯(或坐升降機)
就到。

多謝分享,今日出發去試搭。

我在四月十九日也在台北遊玩幾天, 住日記酒店, 第一次在機場搭桃園捷運, 由於已收正價台幣160元, 坐位任座, 行李任放, 約30分鐘便到台北車站, 從車站A1出口, 過條馬路, 五分鐘便到酒店. 車站內現場環境, 如要搭捷運或其它鐵路, 雖要走一段路, 但勝在室內地方, 有冷氣, 如遇天氣熱及下雨, 便知其好處. 回程我是買長榮機票(起飛時間16:25), 十時酒店CHECK OUT, 便到A1站長榮航空櫃台報到寄行李(職員會提醒你幾點一定要到達登機口上機), 兩手空空地座桃園捷運, 今次座每一站都停的列車先去林口站,到三井OUTLET食飯及購物, 林口站到OUTLET行路約8分鐘, 最後返回林口站, 搭捷運去機場, 但手提行李又多一件及銀包又輕了.本人覺得如住宿在台北車站附近, 此捷運一通, 實在方便.小小感想, 不要見笑.

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。