註冊 登入

熱辣辣台北5日4夜遊 (5-9/ Apr) 多圖 已完成

熱辣辣台北5日4夜遊 (5-9/ Apr) 多圖 已完成 E-mail 此主題給朋友

今次都算係輕鬆遊, 行程唔趕, 因為老公突然有假, 臨時臨急決定去個近近地既旅行, 所以都無咩時間好好plan 下行程, 一直都有係台灣版睇大家既遊記, 資訊, 今次我就寫番個遊記畀番d 資訊大家啦! 雖然我既資訊未必詳細, 就當大家交流下, 或者入黎止下癮先, 多多支持!!

希望可以多圖少字, 睇相永遠都係開心過睇字

date: 5/Apr - 9/Apr
airline: 長榮航空
hotel: city inn 台北車站三館
** 如果諗住住三館既朋友, 要搭淡水線既話, 行去中山站係最近, 唔洗係台北車站行到頭都暈
** 中山地下街大裝修中, 無野行, 不過每次都急急腳行過, 無留意到重開係幾時

其實實際玩既都係3 日, 雖然時間短, 但我覺得都好充實
DAY 1 - 夜機到桃園機場, 乜都做唔到就要番酒店訓覺  P.1 #1
DAY 2 - 新北投公園 -> 地熱谷 -> 新北投溫泉博物館 -> Commune A7 市集 -> 東區商圈 -> 胡同燒肉 P.1 #2 , #3 -> 寧夏夜市 P.2 #18
DAY 3 - 永康街鼎泰豐 -> 蔥抓餅 -> 大安森林公園 P.2 #20 -> 西門町 -> 松山饒河夜市 -> 彩虹橋 -> 中山無老鍋 P.2 #22
DAY 4 - 淡水 -> 八里海岸踩單車 (路線由左岸公園開始 -> 水筆仔公園 -> 紅樹林 -> 挖仔尾生態保留區 -> 十三行博物館結尾) -> 淡水老街日落 P.3 #37 -> 淡水迷利夜市 -> 寧夏夜市 P.4 #53
DAY 5 - 台北車站自助登機 -> 大同區 -> 微風廣場 -> 桃園捷運 P.10 #148

DAY 1

真係好夜機, 20:55, 全機多數係台灣人, 人地去完旅行番屋企, 我就夜機去旅行

今次長榮係細機, 所以無獨立電視睇, 不過上機無耐, 就開始派餐, 有個雞肉飯, 加一包海苔, 一杯水, 掛住食唔記得影相
食完睇下佢d 雜誌, 話咁快就落機啦!

長榮係T2 機場, 落機拎埋行李都差唔多11:15 分啦!  即刻係附近搵下有無ATM 拎番d 台幣用下先!

有桃園捷運就梗係搭捷運啦! 雖然我地係搭普通車尾班車, 同搭巴士差唔多時間, 咁未搭過就梗係去搭下先啦!!

落車就行地面去city inn 三館, 10 分鐘內就到, 上到酒店房已經12:50 , 攰到要即刻訓覺

酒店房同網站既相係一模一樣既, 無咩特別!!

DAY 2
新北投公園 -> 地熱谷 -> 新北投溫泉博物館 -> Commune A7 市集 -> 東區商圈 -> 胡同燒肉 -> 寧夏夜市

去中山站必經之路 - 當代藝術館

起身未食野, 見到呢間大大字寫住NT $50 便當, 就試下, 呢度2 個便當, 都係NT $100, 平時呢個價係香港食一個都唔得呀! 台灣食野真係好平! 仲要係好食嫁!!

去到北投站再轉車去新北投, 架車好靚呀

到達北投公園, 今日天陰陰, 無太陽, 有風, 都唔算太熱

新北投圖書館, 可惜今日休館

新北投博物館

地熱谷

回覆 引用 TOP

DAY 2 (續)
新北投公園 -> 地熱谷 -> 新北投溫泉博物館 -> Commune A7 市集 -> 東區商圈 -> 胡同燒肉 -> 寧夏夜市

去完新北投, 又唔係好餓, 同埋附近行過無咩野食, 於是就番去酒店抖一陣先

之後就去Commune A7 市集 (係市政府站)
經過食番件豬肉餡餅先, 好味

落車經過見到, 無聊影下

仲以為可以扮下偽文青, 點知...中伏, 入面好似美食嘉年華咁, 得野食既, 仲要每一間食既都係主菜, 好大份, 見都已經2 點幾, 夜d 又要食燒肉, 梗係唔食咁飽啦!!

快快腳行完一圈, 見都係食店就走左啦!!
行去捷運站途中見到101

到左東區商圈, 平日既下午條街好靜, 商舖都無人行, 靜得黎都好舒服

見到檔蛋餅, 食下先, 又幾好味喎!

跟住就去左今日必定既地方, stayreal cafe 潮聖下先, 勁鍾意五月天, 點都要買番支先

我地都係眼闊肚窄, 見到好多野都想食, 芒果冰呀..鹽水雞呀, 鹵水呀, 可惜個肚真係漲到食唔落, 於是係東區行下街就算
見到一間叫Natural Kitchen, 其實就好似香港AEON 既$12 店, 店內無標價既一律都係NT $50 , 賣既都係家居用品, 人妻們一定行得好開心, 呢張相係大安區個間影既, 唔係東區店

終於都到左今晚行程重點, 胡同燒肉, 其實原本想BOOK 大腕, 但我一星期前先BOOK, 已經無晒位, 咁就轉場去胡同, 仲要4 號店先有位! 上網 BOOK 左 7:30 PM 用餐, 佢地會再打電話黎confirm booking, 入到去, 可以將隨身物品放locker, 咁就唔洗怕食到d 外套, 袋都係燒肉味
我地安排坐係bar 檯位置, 服務員都好好, 會介紹當日推介, 又會同我地傾下計, 最重要係真係好鬼好味, 睇番d 相都好回味

UP 完咁多先, 聽日繼續, 今個trip 影左好多相

熱門搜尋: 黑頭 眼袋 collagen 瘦身 激光去斑 防曬

回覆 引用 TOP

支持一下

燒肉呀😍

臨時臨急機票幾錢呢

總版規
[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
引用:
原帖由 westwest 於 2017-4-20 05:49 PM 發表

多謝支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 matthewll 於 2017-4-20 10:12 PM 發表

支持一下
多謝支持呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sosiumeow 於 2017-4-20 10:24 PM 發表

燒肉呀😍
真係好好食呀....香港食唔到呢d 質素!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ac-onan 於 2017-4-20 11:23 PM 發表

臨時臨急機票幾錢呢
我地係用DBS $ 換機票, 計番里數既話, 就要36000 里!

好玩,謝謝分享

我下星期都係搭呢班機,想問落機後機場的電信公司係咪已經close ?

熱門搜尋: 新娘化妝 眼部護理 婚紗晚裝 化妝學校
台灣便當真係超價廉物美, 如果香港有我都感激流涕

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。