註冊 登錄

(好文分享)去M仔要幫忙收餐盤嗎? 香討焦點

(好文分享)去M仔要幫忙收餐盤嗎? E-mail 此主題給朋友

http://wewe333we.pixnet.net/blog/post/207308539-去麥當勞要幫忙收餐盤嗎?

M仔把「收餐盤」、「做分類」這些義務冠在消費者身上,並帶起一股「你沒有幫忙收很沒道德」的觀念。實際上只是在削減自己的人力開銷,可以去做(壓榨)更多事情。

無奈許多人還是認為這是「應該的」,沒做還會被白眼覺得你這人很沒品。

回覆 引用 被引用(15) TOP

直接連餐盤掉落垃圾桶!依D叫有手尾!

原來為減低人力開銷,
所以除了大陸,
M記也在香港宣傳自己執桌這件事。

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)
其實依樣係芝麻綠豆事,冇人會真正關心
真正關心果D人,除左做M記之外,
係唔會有人關心,是否自己收盤=.=
好少事姐,誰CARE?

硬膠去麥記吃完要自已收餐盤!小佢呀!

回覆 引用 TOP

但係自己餐盤自己收,呢個習慣,我覺得唔錯,一來給小朋友一個有手尾嘅身教,二來,你要位坐嘅時候,唔會想坐低等到死都冇人幫你執枱掛…

收一收無乜野

引用:
原帖由 聽海 於 2017-4-21 01:54 發表
http://wewe333we.pixnet.net/blog/post/207308539-去麥當勞要幫忙收餐盤嗎?

M仔把「收餐盤」、「做分類」這些義務冠在消費者身上,並帶起一股「你沒有幫忙收很沒道德」的觀念。實際上只是在削減自己的人力開銷, ...
完全正解!
只不過係美國佬的生意手法!
大家樂咩學紧

天下風雲出我輩……一入江湖歲月催………………

回覆 引用 TOP

2養都係

回覆 引用 TOP

自私、怕蝕底係香港人嘅核心價值

為反而反,自私就是這樣的!

香港傳媒己死!新聞根本是故事!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級肥東 於 2017-4-21 10:12 AM 發表

自私、怕蝕底係香港人H核心價值
認同..

"我做呢樣野就會益左人地..所以唔做"

港豬思維...令人咋舌...

優しさだけでは、人は救えない…罪も汚れも消せぬから…それでも…
引用:
原帖由 黃金工程 於 2017-4-21 06:12 AM 發表

原來為減低人力開銷,
所以除了大陸,
M記也在香港宣傳自己執桌這件事。
其實呢咁個舉動外國早就做緊。
而最早香港做自覺收盆行為係嚮愉景灣既M記
哪裡全場既人食完會自覺去將盆垃圾倒走再放盆,無論係外國人定係香港人都好會咁做。
我覺得其實當時自己真係港燦黎,第一次無做,第二三次我都招照做喇,
其實幾好既野黎推行一下又有問題?

引用:
原帖由 聽海 於 2017-4-21 01:54 AM 發表

M仔把「收餐盤」、「做分類」這些義務冠在消費者身上,並帶起一股「你沒有幫忙收很沒道德」的觀念。實際上只是在削減自己的人力開銷, ...
我諗樓主唔需要隔硬分開尼兩樣野,
自助收拾, 當然係商業減省成本既運作,
但亦無可否認係個人操守既問題,
兩者可以共存, 不並是非此即彼.

而且我又覺我唔需要咁敏感, 係外國就難講,
係香港係肯收拾就最好既, 你唔肯收拾拍拍屁股就走,
服務員同其他客都唔會理你, 又無人逼你, 純自覺姐.

而且好認真, 係入去食市之前, 你都知佢地係咁,
佢地唔係呃你入去先俾你知喎?!
即係好似你去酒店食自助餐, 都話明係自助咖喇, 入去俾錢前就知咖喇,
入到去坐底你小個服務員, 酒店點解唔服務你, 要你自己去羅食物...
咪即係玩野, 難為D打工既.

人地鐘此點WORK自己間鋪係佢既事,
你唔鐘意咪唔好去幫襯囉.

所以我宜家出街唔會去M記食, 又唔係平, 零服務, 我去支持本地茶餐廳好過喇

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。