註冊 登入

失業好難受 曰子好難捱

引用:
原帖由 pigpigyi9 於 2017-4-27 02:17 PM 發表

做左大約5年sales 24歲人都泥緊
失業都差唔多一個月 自問自己就英文唔好啦 學歷差 得中四
每曰起身就好似機械人咁 上求職網 睇有咩新既工
搵份sales都咁難 係我要求太高定係點
要求每月12000 唔係好基本既薪金嗎?
...

回覆 引用 TOP

慢慢揾要揾實揾到既,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb8830735 於 2017-4-30 03:01 AM 發表

me too
你搵邊行

建議樓主真接去就業招聘會試下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pigpigyi9 於 2017-4-27 02:17 PM 發表

做左大約5年sales 24歲人都泥緊
失業都差唔多一個月 自問自己就英文唔好啦 學歷差 得中四
每曰起身就好似機械人咁 上求職網 睇有咩新既工
搵份sales都咁難 係我要求太高定係點
要求每月12000 唔係好基本既薪金嗎?
...
樓主我明白你感受,其實而家出面搵份sales都好難,我都係岩岩先搵到,我4月頭裸辭左,都搵左成個月工,不過都要睇你見咩brand....但其實$12000我覺得要求真係好低,我自己見 luxury brand,hr都同我講而家競爭大左,請人都好難,而迫使佢地請人會謹慎左...
樓主有冇係jobsdb,ctgoodjobs果d留自己資料搵工呀?會易搵d

[quote]原帖由 pigpigyi9 於 2017-4-30 01:53 PM 發表

sales,而家都諗緊

引用:
原帖由 太多的愛怕醉 於 2017-5-1 12:16 AM 發表

樓主我明白你感受,其實而家出面搵份sales都好難,我都係岩岩先搵到,我4月頭裸辭左,都搵左成個月工,不過都要睇你見咩brand....但其實$12000我覺得要求真係好低,我自己見 luxury brand,hr都同我講而家競爭大左 ...
12000係好低 但依家上網睇 都見過幾間公司 係比唔到12000我 😑😑 我真係想問事道有無咁差
你之前個份係做咩架? 見工請左你啦?

引用:
原帖由 fb8830735 於 2017-5-1 12:24 AM 發表

[quote]原帖由 pigpigyi9 於 2017-4-30 01:53 PM 發表http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif

sales,而家都諗緊
念主做賣咩既?之前番咩?

引用:
原帖由 pigpigyi9 於 2017-5-1 01:22 AM 發表

12000係好低 但依家上網睇 都見過幾間公司 係比唔到12000我 😑😑 我真係想問事道有無咁差
你之前個份係做咩架? 見工請左你啦?
$12000都比唔到...
樓主你搵賣袋定邊d?
我之前係乜乜b度做你應該估到
而家某個brand請左我,但問題請我唔係正式full time,所以我過2日返工,返下先睇下點,我都仲有工會去見

引用:
原帖由 太多的愛怕醉 於 2017-5-1 01:41 AM 發表

$12000都比唔到...
樓主你搵賣袋定邊d?
我之前係乜乜b度做你應該估到
而家某個luxury brand請左我,但問題請我唔係正式full time,所以我過2日返工,返下先睇下點,我都仲有工會去見:s ...
我當然想搵番賣番袋 但不竟英文唔得想入大少少既公司有啲難
咩咩b我聽講人工ok 但人事麻麻
個間公司咩名? 都係賣袋? pm我講我知公司名

引用:
原帖由 pigpigyi9 於 2017-5-1 02:00 AM 發表

我當然想搵番賣番袋 但不竟英文唔得想入大少少既公司有啲難
咩咩b我聽講人工ok 但人事麻麻
個間公司咩名? 都係賣袋? pm我講我知公司名
pm左

回覆 引用 TOP

[quote]原帖由 pigpigyi9 於 2017-5-1 01:23 AM 發表

之前係細公司度賣衫架,我都未知M邊d.見d侍應人工都幾高,但又覺得應該幾辛苦囉,我都未知呀。你呢?之前做邊d?

引用:
原帖由 fb8830735 於 2017-5-1 03:29 AM 發表

[quote]原帖由 pigpigyi9 於 2017-5-1 01:23 AM 發表http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif

之前係細公司度賣衫架,我都未知揾邊d.見d侍應人工都幾高,但又覺得應該幾辛苦囉,我都未知呀。你呢?之 ...
我知前係賣袋既 飲食真係人工好高 但 好辛苦

其實樓主明知自己英文差嘅點解唔趁依家有時間去進修下

[quote]原帖由 pigpigyi9 於 2017-5-1 01:29 PM 發表

你而家諗住M邊d呀

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。