註冊 登入

高談闊論養金魚

引用:
原帖由 527372562 於 2017-5-10 05:04 PM 發表

落左缸後,越養越醜是正常的!
我覺得係自己養功差,見師兄啲魚又肥又靚!真係慚愧!!

熱門搜尋: 手錶品牌 耳環 日韓時裝 婚紗晚裝 免費試用 online shopping
引用:
原帖由 Gremlin6 於 2017-5-10 05:18 PM 發表

我覺得係自己養功差,見師兄啲魚又肥又靚!真係慚愧!!
有錢缸魚當然靚!
但人地一年買幾多魚,有無話你知?
自我感覺良好咪得囉!洗乜同人比呢!
😂養魚平有平玩,貴有貴玩。
平魚養得大,一樣有成功感!

引用:
原帖由 527372562 於 2017-5-10 05:23 PM 發表

有錢缸魚當然靚!
但人地一年買幾多魚,有無話你知?
自我感覺良好咪得囉!洗乜同人比呢!
😂養魚平有平玩,貴有貴玩。
平魚養得大,一樣有成功感!
暫時只限住自己買一百蚊樓下既魚,自問仲未識得有咩方法可以將魚養靚養肥。有時懷疑幾百蚊一條個啲﹐是百中選一,甚至千中選一,由細到大得到好好照顧,係咪強壯又易養啲?我未養過,所以好好奇。

引用:
原帖由 Gremlin6 於 2017-5-10 05:53 PM 發表

暫時只限住自己買一百蚊樓下既魚,自問仲未識得有咩方法可以將魚養靚養肥。有時懷疑幾百蚊一條個啲﹐是百中選一,甚至千中選一,由細到大得到好好照顧,係咪強壯又易養啲?我未養過,所以好好奇。
想肥要一日食好多餐,靚要曬太陽,水質都好重要,最後是人。🤗

回覆 引用 TOP

金魚有樣好,任你點玩,平貴都咁可愛

回覆 引用 TOP

我唔係好叻亦都唔識得養, 養咗一條細金魚兩年, 冇點樣特別打理, 用一個細魚缸,, 放咗水草, 日日望住個魚缸, 都幾有愛.
條金魚而家都未死, 之前生過一啲白色一點點, 買咗啲藥醫番好佢

引用:
原帖由 littlepony123 於 2017-5-11 12:32 AM 發表

我唔係好叻亦都唔識得養, 養咗一條細金魚兩年, 冇點樣特別打理, 用一個細魚缸,, 放咗水草, 日日望住個魚缸, 都幾有愛.
條金魚而家都未死, 之前生過一啲白色一點點, 買咗啲藥醫番好佢
好嘅分享👍我幾年前用小缸養撈金魚撈返來的兩尾小金魚,可能撈金魚唔襟養,過不了兩星期😓

我相信C兄姐們必定有蘭壽的擁躉,我從書中見過地金六鱗的品種,鰭和頭尾是紅色,身幹是白,個人十分喜愛,只是未親眼目見,我下次旅日,必定溜出去魚場走走,如果可以帶得回港,必會買好幾尾

回覆 引用 TOP

我見魚街黑色龍睛常見,但更紗蝶尾龍睛少見,我有幸買過一尾回來,但不知何因,第三天走了(我有按新魚入缸程序的)

引用:
原帖由 fish_isaac 於 2017-5-11 08:06 AM 發表

我見魚街黑色龍睛常見,但更紗蝶尾龍睛少見,我有幸買過一尾回來,但不知何因,第三天走了(我有按新魚入缸程序的)
新魚買回來,在檢疫或進缸的頭數天就升天了,這些事情我也遇過數次,有時可能自己疏忽了某些細節,有時是新魚本身帶病,只是你在店堨庥竷h撈牠時,牠要逃命,沒有顯現病態而已。雖說金魚生命力強,但其實病害頗多,令人頭痛。_

引用:
原帖由 Gremlin6 於 2017-5-11 11:03 AM 發表

新魚買回來,在檢疫或進缸的頭數天就升天了,這些事情我也遇過數次,有時可能自己疏忽了某些細節,有時是新魚本身帶病,只是你在店裏用網去撈牠時,牠要逃命,沒有顯現病態而已。雖說金魚生命力強,但其實病害頗多 ...
說的也是,所以,有時,買到病魚避無可避

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fish_isaac 於 2017-5-11 07:52 AM 發表

好嘅分享👍我幾年前用小缸養撈金魚撈返來的兩尾小金魚,可能撈金魚唔襟養,過不了兩星期😓
望住條小金魚死咗, 都會有啲傷心。。。
雖然只係得兩星期, 所以我諗如果我嗰條金魚仔死咗, 我可能會攞個盆栽埋畀佢, 算係幫佢風光大葬

引用:
原帖由 littlepony123 於 2017-5-13 07:56 PM 發表

望住條小金魚死咗, 都會有啲傷心。。。
雖然只係得兩星期, 所以我諗如果我嗰條金魚仔死咗, 我可能會攞個盆栽埋畀佢, 算係幫佢風光大葬
好主意,再上邊栽植一棵小植物,可作為生命的延續

日本魚唔買好過,用高到離晒譜H價錢買人地H淘汰魚,真係笨柒到冇朋友!不過你唔用番咁上下時間金錢同人交流,又真係買唔到好魚,真係矛盾到仆街!

熱門搜尋: 消脂 美容 facial 甩頭髮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fish_isaac 於 2017-5-14 10:54 AM 發表

好主意,再上邊栽植一棵小植物,可作為生命的延續
始終有感情, 真係唔捨得揼

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。