註冊 登入

高談闊論養金魚

買金魚時,當你靜靜細望,有一條走入你眼簾,令你有衝動買左佢,咁就係我買金魚嘅樂趣。

大家好,小弟都養左5年金魚

引用:
原帖由 AATCF 於 2017-5-14 09:09 PM 發表

大家好,小弟都養左5年金魚
咁你有咩想發表?唔駛怕羞,打開你H心扉,盡情釋放自己啦!

哈哈~~剛剛養了1個月金魚,暫時未死過魚,樓上那位風流盲俠都幾搞笑

引用:
原帖由 Jenny藍月女神 於 2017-5-15 02:08 AM 發表

哈哈~~剛剛養了1個月金魚,暫時未死過魚,樓上那位風流盲俠都幾搞笑
好的開始👍

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-14 09:27 PM 發表

咁你有咩想發表?唔駛怕羞,打開你嘅心扉,盡情釋放自己啦!
抵讚👍

回覆 引用 TOP

剛才喺隔離分享左水泡眼難養;如果畀我見到一條中型或大型水泡眼,我一定買,可惜香港未見到

引用:
原帖由 skyt88 於 2017-5-9 10:04 AM 發表

用風水角度,養金魚比養其他魚好,舉例,非洲魚,先不說價錢,牠們你追我打,有些甚至打死对方才罷休,例如長征火箭的非洲鱼,所以大家想運氣好些,金魚是首選!
養魚係怡情養性,喜歡那類魚就養那類,
講風水就梗係揾蘇師傅啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 527372562 於 2017-5-15 06:02 AM 發表

好的開始👍
是,的確好的開始!我都是看到樓上那位風趣的說話,忍不住來留個言,哈哈~

我現在其中1條金魚是水泡眼

引用:
原帖由 Jenny藍月女神 於 2017-5-16 02:46 AM 發表

是,的確好的開始!我都是看到樓上那位風趣的說話,忍不住來留個言,哈哈~

我現在其中1條金魚是水泡眼
好好照顧水泡眼👍

回覆 引用 TOP

最近我吸魚缸水時,不小心讓一條小龍睛游過來,吸住了牠的頭,後來發覺左眼爆了,有血塊被扯出;但隔一天,竟然康復了,真神奇

引用:
原帖由 fish_isaac 於 2017-5-16 07:54 AM 發表

最近我吸魚缸水時,不小心讓一條小龍睛游過來,吸住了牠的頭,後來發覺左眼爆了,有血塊被扯出;但隔一天,竟然康復了,真神奇
咁你有冇見過龍睛眼邊損咗,跟住傷口越嚟越大,最後成隻眼甩出嚟呀?好x恐怖㗎!

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-16 04:38 PM 發表

咁你有冇見過龍睛眼邊損咗,跟住傷口越嚟越大,最後成隻眼甩出嚟呀?好x恐怖㗎!
未噃

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fish_isaac 於 2017-5-15 02:22 PM 發表

剛才喺隔離分享左水泡眼難養;如果畀我見到一條中型或大型水泡眼,我一定買,可惜香港未見到
大型的,只在海馬公園見過!

引用:
原帖由 Gremlin6 於 2017-5-16 06:09 PM 發表

大型的,只在海馬公園見過!
👍

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。