註冊 登入

高談闊論養金魚

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-17 06:50 PM 發表

食得多痾得少係因為水污租,佢地再痾啲水又再差啲,想像麰茷侀薴w經滿到瀉,你重忍唔忍心痾落去?痾又死唔痾又死,佢冇得走,呢個亦係魚有病H主因。所以在下養金魚奉行多换小水呢個習慣,每 ...
師兄,我奉行左好耐啦,天天吸便,天天少量換水!

引用:
原帖由 Gremlin6 於 2017-5-17 06:51 PM 發表

師兄,我奉行左好耐啦,天天吸便,天天少量換水!
十零廿日度都要大换一次,唔係一樣死。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gremlin6 於 2017-5-17 06:50 PM 發表

我耐吾耐會買羅漢茜佢地食,食左腸道暢通!可惜不是條條都賞面!
可以試嚝i青苔,佢地自己會食,久唔久刮啲出嚟佢地食亦得。

附件

2017-5-17 07:18 PM

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-17 07:18 PM 發表

可以試吓養青苔,佢地自己會食,久唔久刮啲出嚟佢地食亦得。
師兄青苔㸃養成

日本人教養金魚最好既補品係餵毛根萍, 但香港唔知邊到有得賣.

引用:
原帖由 Gremlin6 於 2017-5-17 04:19 PM 發表

到目前為止,養過泡泡最大和體型最粗壯的水泡眼:
你講波波大還是魚大? 感覺好似好細

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 珠海特區政府 於 2017-5-18 12:24 AM 發表

師兄青苔㸃養成
夠光就有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 QQ特攻隊 於 2017-5-18 12:46 AM 發表

日本人教養金魚最好既補品係餵毛根萍, 但香港唔知邊到有得賣.
香港有你都唔好買,污染嚴重。重有香港其實隱藏好多養魚高手,日本人唔係叻啲。

回覆 引用 TOP

香港魚友對金魚的品評好似唔係咁多,只係養下玩下,大家點睇

引用:
原帖由 Gremlin6 於 2017-5-17 04:06 PM 發表

我看見鱗片鬆了,馬上心一沉。至今沒醫好過一條,已經方法用盡了。
我見過心愛的青文魚由黑變白,褪色而死,好傷心

熱門搜尋: 時裝 情侶戒指 折扣 西裝訂造

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fish_isaac 於 2017-5-18 01:49 PM 發表

香港魚友對金魚的品評好似唔係咁多,只係養下玩下,大家點睇
呢個係制度上H缺憾,我地唔似日本仔咁乜都規范,喺你鍾意茶我鍾意啡H情況下,好難品評啲乜。不過在下完全唔鍾意太過規范任何嘢,咁會妨礙事情自由發展。但係對於金魚H品評,在下都有幾個原則,屁如鮨尾要齊,身形飽滿,樣子可愛,咁已經算好魚,養魚求開心,唔須要走到太極端,否則全部魚都係垃圾!

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-18 06:52 PM 發表

呢個係制度上嘅缺憾,我地唔似日本仔咁乜都規范,喺你鍾意茶我鍾意啡嘅情況下,好難品評啲乜。不過在下完全唔鍾意太過規范任何嘢,咁會妨礙事情自由發展。但係對於金魚嘅品評,在下都有幾個原 ...
品評一下也是一種趣味,起碼香港也有金魚觀賞會就好了;花鳥蟲魚展好一般

引用:
原帖由 fish_isaac 於 2017-5-18 07:37 PM 發表

品評一下也是一種趣味,起碼香港也有金魚觀賞會就好了;花鳥蟲魚展好一般
香港人只會炒嘢,唔會做呢挺無聊嘢。

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-18 07:59 PM 發表

香港人只會炒嘢,唔會做呢挺無聊嘢。
仲有食海鮮

回覆 引用 TOP

多謝分享,繼續支持。very good

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。