註冊 登入

高談闊論養金魚

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-18 07:59 PM 發表

香港人只會炒嘢,唔會做呢挺無聊嘢。
香港人要睇有無利益行先你們覺得金魚有無利益作用? 例如搞個大型比賽,但要好多贊助商等,但日本人在這方面又搞到幾好

引用:
原帖由 Jenny藍月女神 於 2017-5-19 01:10 AM 發表

香港人要睇有無利益行先你們覺得金魚有無利益作用? 例如搞個大型比賽,但要好多贊助商等,但日本人在這方面又搞到幾好
香港已經搞唔到比賽,一嚟本錢太大,二嚟好多真正高手已收山,冇心力再搞,搵啲二打六做評審盞sai氣。之前萬0隔離拍住啲有錢仔搞過日壽比賽,比埋錢東張西望介紹過,其實諗住洞傻仔買垃圾日壽,講真佢真係成成地功,不過啲魚就真係唔識欣賞。

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-19 06:39 AM 發表

香港已經搞唔到比賽,一嚟本錢太大,二嚟好多真正高手已收山,冇心力再搞,搵啲二打六做評審盞sai氣。之前萬0隔離拍住啲有錢仔搞過日壽比賽,比埋錢東張西望介紹過,其實諗住洞傻仔買垃 ...
搞唔到比賽唔緊要, 魚是自己欣賞的.

引用:
原帖由 hw1chan 於 2017-5-19 06:46 AM 發表

搞唔到比賽唔緊要, 魚是自己欣賞的.
冇錯,魚係養嚟調節心靈,等身心得到舒泰,有咗競爭之心,成件事就變咗質。

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-19 06:51 AM 發表

冇錯,魚係養嚟調節心靈,等身心得到舒泰,有咗競爭之心,成件事就變咗質。
贊 !

引用:
原帖由 hw1chan 於 2017-5-19 06:55 AM 發表

贊 !
不過如果有比賽,都可以去睇翵識鵅A睇鴾H地啲魚,查找自己不足。咁做唔係要去同人競爭,只係在下覺得學任何嘢做低何嘢都要有進步,要有上進之心!

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-19 07:04 AM 發表

不過如果有比賽,都可以去睇翵識鵅A睇鴾H地啲魚,查找自己不足。咁做唔係要去同人競爭,只係在下覺得學任何嘢做低何嘢都要有進步,要有上進之心!
上網睇過, 香港有辦
香港北區花鳥蟲魚展覽會2016

引用:
原帖由 hw1chan 於 2017-5-19 07:09 AM 發表

上網睇過, 香港有辦
香港北區花鳥蟲魚展覽會2016
係咪康樂及文化事務署舉辦H展覽會?呢個唔係比賽,不過去睇鼣ㄤL妨,反正係公帑埋單,唔睇啲錢都係駛咗。你住得近唔近,不如你影啲相post上嚟。不過多口問句,點解喺2016?係咪完咗㗎喇?

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-19 07:21 AM 發表

係咪康樂及文化事務署舉辦H展覽會?呢個唔係比賽,不過去睇鼣ㄤL妨,反正係公帑埋單,唔睇啲錢都係駛咗。你住得近唔近,不如你影啲相post上嚟。不過多口問句,點解喺2016?係咪 ...
完左啦, 辦左好多年, 應該會有2017... 我在報紙看過得獎人展示他的金魚好神氣, 相信條金魚好值錢呀, 我住市區唔近呀 !

引用:
原帖由 hw1chan 於 2017-5-19 07:30 AM 發表

完左啦, 辦左好多年, 應該會有2017... 我在報紙看過得獎人展示他的金魚好神氣, 相信條金魚好值錢呀, 我住市區唔近呀 !
如果有2017,在下親身去會一會佢。不過在下都係住市區,唔知搭巴士去要幾錢呢?

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-19 07:37 AM 發表

如果有2017,在下親身去會一會佢。不過在下都係住市區,唔知搭巴士去要幾錢呢?
北區搭港鐵快 D , 如果係長者 2蚊就OK了, 否則要上網查下, 我習慣用八達通無理到.

引用:
原帖由 hw1chan 於 2017-5-19 07:46 AM 發表

北區搭港鐵快 D , 如果係長者 2蚊就OK了, 否則要上網查下, 我習慣用八達通無理到.
在下唔要快,搭巴士就得。沿途要捉精靈,唔搭得港鐵。最近港鐵成日壞,希望佢地做番好啲。

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2017-5-19 07:52 AM 發表

在下唔要快,搭巴士就得。沿途要捉精靈,唔搭得港鐵。最近港鐵成日壞,希望佢地做番好啲。
捉精靈好直接想起魚, 小精靈, 再諗先知唔係...  

回覆 引用 TOP

thanks for sharing

熱門搜尋: 西裝訂造 名牌 情侶戒指 不織布袋 結婚對戒

回覆 引用 TOP

我今日開心又去魚街揀魚,雖說死魚不開心,但係我又可以去揀魚;當然,最開心係魚檔老闆

熱門搜尋: 脫髮問題 甩頭髮 洗頭水 膠原蛋白 護髮 頭皮
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。