註冊 登入

海外回來生在港工作到心灰意冷 香討焦點

海外回來生在港工作到心灰意冷 E-mail 此主題給朋友

畢業左差唔多一年了,番黎香港都做左半年野有多,眼見香港工作文化(OT冇補水,超長工時,減人工etc)種種不公的待遇真係做到人都灰,每日好似部機械咁,都唔知做咩~
平平無奇的我想改變命運報政府次次都失敗....係香港生活指數同水平高到好離譜,死忍做宅男,日日回家食飯冇娛樂但人有7情6慾長遠黎講好易抑鬱...唉 親仲年輕決定番加拿大工作同生活,對香港已死心了
大家有冇同感?定係我太唔挨得

引用:
原帖由 jason221 於 2017-5-18 12:54 PM 發表

畢業左差唔多一年了,番黎香港都做左半年野有多,眼見香港工作文化(OT冇補水,超長工時,減人工etc)種種不公的待遇真係做到人都灰,每日好似部機械咁,都唔知做咩~
平平無奇的我想改變命運報政府次次都失敗....係香港生活 ...
想問亦有人講係外國華人搵份工一樣唔易,返到過去若果搵唔到合適o既工作,咁又點算呢?

以上只是皮毛!!!長工1份、挨更抵夜、無紅日放、長途跋涉、每週例假1天、年初123照常⋯⋯無雙糧、無花紅、是是非非。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-5-18 01:31 PM 發表

想問亦有人講係外國華人搵份工一樣唔易,返到過去若果搵唔到合適o既工作,咁又點算呢?
若果外國大學畢業, 係當地國民, 搵兩餐應該易過HK, 不過買樓同HK都係難.

冷靜觀察、穩住陣腳、沉著應付、韜光養晦
善於守拙、決不當頭、抓住機遇、有所作為

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jason221 於 2017-5-18 12:54 PM 發表

平平無奇的我想改變命運報政府次次都失敗....係香港生活 ...
Rule of thumb: 如果你預計10年內你晌HK搵少過1M p.a., 真係建議你番加拿大好過.

引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-5-18 01:31 PM 發表

換個角度睇係香港識兩文三語係近乎必須,但係北美就會係一種優勢,隨住大量大陸人移民過去由最初佢地學英文去迎合社會到宜家組成一股勢力係當地人學普通話/廣東話配合佢地

引用:
原帖由 yiyiallall 於 2017-5-18 02:50 PM 發表

Rule of thumb: 如果你預計10年內你晌HK搵少過1M p.a., 真係建議你番加拿大好過.
就算做到超過1m,我覺得要犧牲的會係太多了,況且係香港1m作用不大

若果外國大學畢業, 係當地國民, 搵兩餐應該易過HK

回覆 引用 TOP

你冇料就去邊到都一樣

咁不如係外國/香港搵完錢番台灣住,d錢應該見洗d

引用:
原帖由 jason221 於 2017-5-18 03:21 PM 發表

就算做到超過1m,我覺得要犧牲的會係太多了,況且係香港1m作用不大
咁都係既, 1M=每月8皮, 如果結婚生兩個, 只是一個窮中產.

去定留最主要睇你果行有冇得發圍囉.

回覆 引用 TOP

比D時間自己適應

回覆 引用 TOP

都唔夠膽諗到要生兒育女,如果真係為左下一化就更加要走了,自己領過野~香港填鴨式教育係盛產考試機器而缺少培育興趣和創意

引用:
原帖由 jason221 於 2017-5-18 03:57 PM 發表

都唔夠膽諗到要生兒育女,如果真係為左下一化就更加要走了,自己領過野~香港填鴨式教育係盛產考試機器而缺少培育興趣和創意
呢D就唔知啦, 鬼佬大把人濫藥,家暴,一事無成啦. 加拿大公司有冇CEO是香港人呢? 呢D你自己思考思考.

我公司大把所謂大學生都係做普通文員

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。