註冊 登入

日日返工返到喊,又唔敢裸辭 香討焦點

日日返工返到喊,又唔敢裸辭 E-mail 此主題給朋友

日日返工俾人鬧到喊,事無大小都俾俾呀姐鬧
唔關你事又鬧 總知佢燥底就搵人鬧 我係部門最新個個人,所以一定搵我際旗
曾經有一排放鬆左自己,諗住捱到落去
唔想自己因為咁少事就唔做,(同埋係FB透露過返工唔開心,然後就俾親戚話我唔捱得)
但呢排又無啦啦成日自己唔開心,俾佢鬧完一定係位度喊
個個同事都話佢心理變態,個個新人佢都會鬧
(之前無一個新人做多過2個月)
但我唔敢裸辭,見到求職心得版個D POST好多人搵左好多個月工都搵唔到令我更加卻步
同埋做緊上一份工時,有KEEP住SD CV,而人工要求只係10K,但搵工搵左一年都無人覆我,連見工既機會都無,令我自信大跌
覺得自己係地底泥.......
但我怕我再咁落去,我會俾佢攪到自己精神有問題
(因為返左呢份工後身體已經有問題出現左)
講返BG:HD畢業(BUSINESS),畢業後第一份工一做做左3年,跟住就係而家呢份
第一份工走個陣12K,而家呢度9.5K

深表同情。
暫時捱住先,騎牛M馬。

回覆 引用 TOP

樓主保重
騎牛搵馬 早走早著

回覆 引用 TOP

樓主咪放棄 妳set 10k咁少 咪做爛市啦

引用:
原帖由 Sam.Mr 於 2017-5-18 09:11 PM 發表

樓主咪放棄 妳set 10k咁少 咪做爛市啦
我做爛市都無人請 可以點....

熱門搜尋: 肩周炎 扁平足 懷孕 腰痛
深表同情
不過健康最緊要,頂不順就要走人啦

引用:
原帖由 只希望身體健康 於 2017-5-18 10:07 PM 發表

我做爛市都無人請 可以點....
加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 只希望身體健康 於 2017-5-18 05:21 PM 發表

日日返工俾人鬧到喊,事無大小都俾俾呀姐鬧
唔關你事又鬧 總知佢燥底就搵人鬧 我係部門最新個個人,所以一定搵我際旗
曾經有一排放鬆左自己,諗住捱到落去
唔想自己因為咁少事就唔做,(同埋係FB透露過返工唔開心, ...
身心健康先才最重要 加油

回覆 引用 TOP

天無絶人之路,放鬆心情,頂住呀。

回覆 引用 TOP

但你再返落去我驚你會有情緒病

回覆 引用 TOP

總有啲咁變態上司,加油!有時心態都好重要㗎

回覆 引用 TOP

我都同你差不多,成個 team 比人地部門食咗,轉入人地部門後比人係咁丙,自問自己盡力去做好啲野。始終唔係自己人差好多。當去到極限我未找到新工都走了我怕身體有事。

回覆 引用 TOP

首先就係要自強,即使孤立得返你自己一個

班賤人就係有利可圖先想你辭職
而我遇到呢D情況,應該改變自己心理素質
從容面對
要找方法令自己減壓同釋懷
但唔代表放晒手hea做
EQ要高脾氣要好

如果鬧得無理,其實你可以出聲同上級反映
如果上級包庇唔理,都一定要講出黎
根本冇咩需要喊

辭職唔係唔會,但一定唔會係因為班想你死既所謂同事
如果份工仲有值得留低既要素,點都唔可以辭工,除非有更好

回覆 引用 TOP

樓主騎牛揾馬啦,保重加油!

回覆 引用 TOP

如果無太大負擔一定騎牛搵馬,但如果有,唯有忍

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。