註冊 登入

[國際] 以施丹的成績和技術,為何仍無法如肥馬(大哨美C--接近)拿到公認球王的資格?

以施丹的成績和技術,為何仍無法如肥馬(大哨美C--接近)拿到公認球王的資格? E-mail 此主題給朋友

咩杯都拿過曬
早已證明可靠一己之力帶領球隊奪冠
但現在好像從未拿過世杯的美C的球王公信力都高過佢
我覺得佢絕對有資格繼肥馬後做公認的球王
大哨的風光期太短,仲未到肥馬的級別

熱門搜尋: ielts 日文 學日文 浸大持續進修學院 補習老師
得唔到鄉土專家一致認可!

回覆 引用 TOP

施丹絕對算係球王啦,係06世界盃衰收尾可惜d
如果唔係個下頭鎚,佢好可能已經2奪世界盃,同埋幾乎可以肯定佢係首個4奪世界足球先生既人

施丹已經算係70 後最接近比利老馬既球員 , 同碧根鮑華告魯夫同級

問題係施丹係靠預判靠球商黎踢波,球技上同老馬果種渾然天成人球合一既天才比始終差d
有d 老馬做得出既動作,無論施丹球商幾高都做唔出

單論控球/停球/控場施丹唔會差過老馬,但縱向突破就同老馬差得遠
施丹巔峰過三四人係做到, 但中圈直爆去禁區,連過四五人一人之力單挑成條防線再英雄式入波就真係做唔到

簡單黎講, 施丹可以提升成隊波既水平,令隊友踢得輕鬆自如發揮得更好,但始終離唔開同隊友配合
而比利老馬既級數, 係唔需要理隊友踢成點,自己一條友就殺死比賽

呢個就係點解世人公認比利老馬係球王,而施丹碧根鮑華告魯夫點都係仲差d 既原因 , 球技就係最根本既原因

第三代球王 - Zinedine Zidane
贊成,推到個post上東張西望

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 法國球迷 於 2017-5-19 12:43 PM 發表

施丹已經算係70 後最接近比利老馬既球員 , 同碧根鮑華告魯夫同級

問題係施丹係靠預判靠球商黎踢波,球技上同老馬果種渾然天成人球合一既天才比始終差d

單論 ...
如果以領導能力方面去計,佢可能更在比利肥馬之上
如果以自己一條友去殺死比賽既能力去計,第3個球王應該係朗拿度,可惜傷患影響左令佢巔峰期太短,直接影響成就

法國的陣容太勁, 3線都勁, 成隊 3R 時的巴西咁

施丹係勁, 但一定係時勢做英雄

小白的中場能力不下於施丹, 所有冠軍都有, 但名氣不及施丹, 有些覺得小白唔抵.

分別可能在於小白時期有美斯的存在吧.

引用:
原帖由 法國球迷 於 2017-5-19 12:43 PM 發表

單論 ...
施丹果隻盤扭如果人地主動標波佢就過到,但如果人地冇乜失位冇乜破綻佢就冇咁既變速同變向能力主動扭過對手,始終施丹唔係呢家波唔係一個所謂爆點既球員

引用:
原帖由 神速傳說 於 2017-5-19 12:51 PM 發表

如果以領導能力方面去計,佢可能更在比利肥馬之上
如果以自己一條友去殺死比賽既能力去計,第3個球王應該係朗拿度,可惜傷患影響左令佢巔峰期太短,直接影響成就
比利既時代太遠, 我唔知
領導能力, 我覺得施丹同老馬不相伯仲, 不過兩個人既領導方式係唔同
施丹係場上教隊友點樣同佢配合, 令隊友信任佢, 可以睇06 對戰巴西佢點樣教隊友走位
而老馬係一個人做哂所有最難既野, 令隊友踢得更舒服 , 同佢做隊友基本上乜都靠哂佢

朗拿度97 年既表現的確可以直逼比利老馬,但實際上亦只有果一兩年係有球王級數,太依賴身體質素/爆發力, 一傷左就上唔番去
而且職業素養太差, 係國米/巴塞/皇馬都係同球會/教練不和,比人賣走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 球王只有美斯 於 2017-5-19 12:59 PM 發表

小白的中場能力不下於施丹, 所有冠軍都有, 但名氣不及施丹, 有些覺得小白唔抵.

單講玩個波熟可能小白比施丹更熟,但小白做唔到在對方採用超高強度緊逼下依然護波遊刃有餘,但施丹可以

熱門搜尋: hair 頭髮造型 頭皮 永久脫毛 頭髮稀疏 膠原蛋白
太低調,曝光唔夠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 球王只有美斯 於 2017-5-19 12:59 PM 發表

笑左

西班牙條中場線, 成班進攻天才,卡蘇拿,法比,沙維, 施華, 件件控球進攻高手
法國成隊防守型工兵, 馬基韋拉 , 進攻施丹一個包哂, 邊個先係時勢造英雄?

施丹一出道係二流波爾多, 自己單天保至尊係歐賽反cup AC 先至成功去到祖雲
然後踢得辛辛苦苦入歐聯決賽, 隊友連續幾次近門射失, 兩次歐聯亞軍, 有乜運氣可言?

同小白呢d 含金鎖匙, 一出道就有成個巴塞體系陪住佢, 熟哂走位有哂默契
成世人都踢死一隊巴塞, 賺左咁多球會冠軍, 邊個先係時勢造英雄??  

憑良心, 呢個世界除左巴塞球迷,有邊個會覺得小白有得同施丹比?
我諗就算係巴塞球迷,稍為有理性既都唔會覺得兩者係同級

熱門搜尋: 黑眼圈 豐胸 去斑 化妝課程 beauty 飄眉 眼霜
引用:
原帖由 argbatcan-new 於 2017-5-19 01:05 PM 發表

單講玩個波熟可能小白比施丹更熟,但小白做唔到在對方採用超高強度緊逼下依然護波遊刃有餘,但施丹可以
唔認同小白玩個波熟過施丹, 單憑足球基本技術
摸住自己良心問下, 控/傳/停/帶/射, 小白除左帶波個速率勉強叫做可以同施丹比, 有邊方面在施丹之上?

搵一個世界杯一冠一亞而且有一次仲要係接近一己之力既MVP, 球員大滿貫+歷史陣容最佳之一既施丹
去同一個成世只踢同一個體系, 多傷而且出勤率只有三分之二不到,  連C朗都比唔上既小白比較
合理咩?

引用:

單論 ...
師兄呢句:老馬果種渾然天成人球合一既天才

熱門搜尋: 耳環 婚禮 生bb 婚紗晚裝 結婚 wedding

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 法國球迷 於 2017-5-19 01:21 PM 發表

唔認同小白玩個波熟過施丹, 單憑足球基本技術
摸住自己良心問下, 控/傳/停/帶/射, 小白除左帶波個速率勉強叫做可以同施丹比, 有邊方面在施丹之上?

搵一個世界杯一冠一亞而且有一次仲要係接近一己之力既MVP, ...
控球同小技術我唔敢講小白勁過施丹,但真心覺得唔會差過,靈活程度可以肯定遠遠在施丹之上,當然決定一個球員級數係包含好野,小白其中一個致命缺點係直接得分能力太低射術太差了,另外對球隊整體解局能力亦不及施丹,呢兩點限制左佢級數去唔到施丹level

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。