註冊 登入

白紙想入呢行。。。。

引用:
原帖由 tommy006 於 2017-6-30 02:15 AM 發表

我有搵過浸會個d professional certificate of procurement 既course , 但都成1萬幾,想入左行先報🙉
宜家一萬元已經不是銭了。一個保安人工也有15K月薪,冇學歷什麼也不成!

由於之前行業裁員潮,好多人走了去其他行業,行業整合後,要大量人手,機會來了。

好耐以前初初多數做船務文員,之後就好易轉做採購。

以前做船務文員3千蚊人工都冇,一轉去做AM已經6千,幾年已經升到2萬。

聽的前輩講,以前真係試過出18個月糧,老細請去歐遊,係一行唔錯有前途既職業,前輩已經有2層樓收租,係以前好景時做採購賺回來的。

希望大家可以提供正面思想給新人,不要再負能量了!

行行都有自己既困難同問題!但不應因而唱衰採購業,梗有人揾到大錢!

回覆 引用 TOP

又想當年......

樓主呢行好多範疇,你想入邊範呀。
Buyer / procurement 等還可以,merchandiser 勸你真係唔好諗。

大6 生產越來越貴,大學生又多,香港還有需要採購嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-6-30 07:39 AM 發表

以前做船務文員3千蚊人工都冇,一轉去做AM已經6千,幾年已經升到2萬。

聽的前輩講,以前真係試過出18個月糧,老細請去歐遊,係一行唔錯有前途既職業,前輩已經有 ...
白痴仔 (榮辱) ~ 我估都係你黎架啦.
以前~以前李家誠既. 夠靠痴膠花發達啦. 請舊屎. 沖左落海十世啦.

重點係樓主想做边行採購?製衣、雜貨、電子、食品?不過做製衣同雜貨個景就唔多好啦……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-6-30 07:17 AM 發表

宜家一萬元已經不是銭了。一個保安人工也有15K月薪,冇學歷什麼也不成!

由於之前行業裁員潮,好多人走了去其他行業,行業整合後,要大量人手,機會來了。
咁我落力d send cv先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-6-30 07:39 AM 發表

聽的前輩講,以前真係試過出18個月糧,老細請去歐遊,係一行唔錯有前途既職業,前輩已經有 ...
佢地上哂岸,我依家先岩岩落水

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-6-30 08:38 AM 發表

又想當年......

樓主呢行好多範疇,你想入邊範呀。
Buyer / procurement 等還可以,merchandiser 勸你真係唔好諗。
我見大多數都係請merchandiser~
其實自己諗住入左merchandiser先,之後做耐左再搵機會轉唔同既job position 做。加上有諗過在職時再進修procurement course~

引用:
原帖由 intarsia 於 2017-6-30 09:55 AM 發表

白痴仔 (榮辱) ~ 我估都係你黎架啦.
以前~以前李家誠既. 夠靠痴膠花發達啦. 請舊屎. 沖左落海十世啦.
無學歷由唔代表人地做唔倒野既....最緊要之後有無進修增值自己姐

引用:
原帖由 tommy006 於 2017-6-30 12:15 PM 發表

我見大多數都係請merchandiser~
其實自己諗住入左merchandiser先,之後做耐左再搵機會轉唔同既job position 做。加上有諗過在職時再進修procurement course~
你咁諗錯晒,比如你做製衣,做幾年唔做走去做玩具,人地都係當你白紙。你做出口,做merchandiser,轉去做buyer又係多數唔請。做export 同做retail 又唔同。有又玩具、製衣、電子、家品等唔同catagory。
跳黎跳去都係做junior 無意思。一係你諗清做邊範先。

就如製衣有又分針梭織毛衫,你做得邊範?又讀到邊範?以前做呢行唔洗諗進修,因為成日都OT,根本無時間。不過而家可能好啲既...

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-6-30 12:30 PM 發表

你咁諗錯晒,比如你做製衣,做幾年唔做走去做玩具,人地都係當你白紙。你做出口,做merchandiser,轉去做buyer又係多數唔請。做export 同做retail 又唔同。有又玩具、製衣、電子、家品等唔同catagory。
跳黎跳去都係 ...
唉呀~你唔好晒口水同佢講啦. 等佢搵番一年半載. 睇下佢搵唔搵到囉.
人地有十幾廿年經驗果D呀. 呢家都係日日坐晌度SEND CV昨. 幾時輪到佢呀.
晒金氣~晒銀氣. 晒氣.

我而家真係日日Send CV呀⋯⋯

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-6-30 12:30 PM 發表

跳黎跳去都係 ...
明白哂,多謝賜教

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。