註冊 登入

白紙想入呢行。。。。

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-6-30 12:52 PM 發表

我而家真係日日Send CV呀⋯⋯
師兄搵緊咩工?

回覆 引用 TOP

都係揾返garment同正苦工啦

做跟单揾朝唔得晚,又辛苦,厌力大,揾到錢就亂洗,又食好野又去旅行洗晒的錢,搞到無錢剩,到冇野做冇錢出糧就惨,流動性大同收入不穩定,如果想結緍供樓生仔就千奇唔好做呢行

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-6-30 01:12 PM 發表

師兄有經驗點都快手過我搵倒

引用:
原帖由 bcce 於 2017-6-30 01:39 PM 發表

做跟单揾朝唔得晚,又辛苦,厌力大,揾到錢就亂洗,又食好野又去旅行洗晒的錢,搞到無錢剩,到冇野做冇錢出糧就惨,流動性大同收入不穩定,如果想結緍供樓生仔就千奇唔好做呢行 ...
咁我都有時間既,見識下都好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommy006 於 2017-6-30 02:08 PM 發表

師兄有經驗點都快手過我搵倒
實不相暪,我係邊做邊揾,上次有得interview 都係上年年尾既事........

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-6-30 02:18 PM 發表

實不相暪,我係邊做邊揾,上次有得interview 都係上年年尾既事........
咁大獲睇黎我都係要報左course先

樓主,呢個行業有何吸引你要入行呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommy006 於 2017-6-30 02:32 PM 發表

咁大獲睇黎我都係要報左course先
有人請你先讀啦。想當年入行我都熱血沸騰,連續2年報poly d courses,有埋公司推薦信都唔收。

我有好幾個朋友都無得做呢行啦。有啲轉行搞飲食,有啲走去讀心理學,有啲繼續量地成年幾無野做,有人走去開廠勁蝕幾百粒收場。剩低果啲幾年無人工加。行街sales 得份老底,單都唔多張...

回覆 引用 TOP

其實點解會揀procurement係因為身邊既朋友影響∼因為佢都係做呢行∼
比起做物管(自己major),我反而想挑戰下procurement。我又可以學識跟單呀∼採購方面既野∼

熱門搜尋: 情侶戒指 ring 西裝訂造
引用:
原帖由 tommy006 於 2017-6-30 03:31 PM 發表

其實點解會揀procurement係因為身邊既朋友影響∼因為佢都係做呢行∼
比起做物管(自己major),我反而想挑戰下procurement。我又可以學識跟單呀∼採購方面既野∼
呢到啲CHING有啲都轉左做保安物管,你反而想走入黎送死。比你做返10零年又跳返去做物管咩....

熱門搜尋: 浸大持續進修學院 保安課程 室內設計課程 加拿大升學 酒店業

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-6-30 02:18 PM 發表

如果搵返呢行, 要1 month notice難少少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-6-30 12:30 PM 發表

你咁諗錯晒,比如你做製衣,做幾年唔做走去做玩具,人地都係當你白紙。你做出口,做merchandiser,轉去做buyer又係多數唔請。做export 同做retail 又唔同。有又玩具、製衣、電子、家品等唔同catagory。
跳黎跳去都係 ...
根本做開1個catagory, 轉去第2個catagory都難~

熱門搜尋: 粉底 韓國護膚品 化妝品 cosmetic 遮瑕膏 mascara

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-6-30 01:12 PM 發表

我有想過轉做buy, 不過轉行都係難~

熱門搜尋: 去角質 保濕面霜 去眼袋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。