註冊 登入

【五毛说】那些年 被民主忽悠瘸了的国家

本主題由 呆頭鳥 於 2017-10-26 06:25 AM 移動
引用:
原帖由 winterpeggie 於 2017-8-9 05:13 AM 發表

非常同意.香港的西方敎育令學生從小接受美國=正義及神化美國.這其實和西方宗教洗腦是一樣的.宗敎本身就不民主.這亦可看到泛民的一言堂式民主和專制有什分別.亦可看到行美式民主的發展中國家毫無作為 ...
請問你有冇係香港讀過書?
香港既教育係冇咩教美國...咪人云亦云la...
美國形象係透過其他文化建立

引用:
原帖由 kchaha 於 2017-9-10 03:27 AM 發表

你的老師冇教吾等於其他老師冇教.香港從來都有崇洋老師,而且很多.所謂其它文化亦得力於崇洋老師推介.我讀書的中學有愛國老師亦有崇洋老師,仲有好多來自英倫三島的神父及有洋教師.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kchaha 於 2017-9-10 03:27 AM 發表

美國電影、西方及收西方錢的傳媒等都在正義化、神化美國、抹黑美國要對付的人, 但在潛意識層面做, 絕大部分人唔會察覺 (你有冇唸過點解一般香港人覺得講英文高級d, 外國人講嘢有道理d), 佢點揾人笨更加唔會講, 你亦唔會知。

以前唔知,今次紐時第一時間撲出嚟話提名學民三子咿M平獎, 西方傳媒又話佢地係政治犯, 好似仲包括肥彭, 我更確信從前我真係比人呃咗好耐, 冇法啦, 自出娘胎比人教話美國正義, 但比人剪羊毛剪得多, 見中東又咁, 認蠢都唔出想再比人呃. 或許我們應反思人地點為我地洗腦。

現在美國已開始在國際間醜化香港, 為將來的負面輿論及合理化香港的暴力鋪路及打激素, 香港人如果唔似人地智利、秘魯、墨西哥咁醒, 仲唔知人地佈緊局搞你而發出反對聲音, 真係會比人玩死, 仲要比人笑你蠢! 蠢的代價不單是你, 包括你的下一代二代三代...

蠢人見人地踩落個氹都仲要踩落同一個氹度, 希望香港人唔好咁蠢!

又是我比絕大部分人聰明系列

花間一壺酒,獨酌無相親。  舉杯邀明月,對影成三人。
月既不解飲,影徒隨我身。  暫伴月將影,行樂須及春。
我歌月徘徊,我舞影零亂。  醒時同交歡,醉后各分散。
永結無情遊,相期邈雲漢。

回覆 引用 TOP

"認蠢都唔出想再比人呃" : 後知後覺、比人呃H我點會係聰明人呢! 不過做人唔好固步自封啫!

熱門搜尋: 初生嬰兒 陪月員 孕婦奶粉 bb會

回覆 引用 TOP

調番轉諗,點解某國咁廢柴無法用"人民民主專政"去忽悠其他國家咁恥辱

綠水本無憂,因風皺面;青山原不老,爲雪白頭
講民主非洲國家就最7民主
學人搞獨立結果搞到食都無得食
抵死

回覆 引用 TOP

無論是英雄電影、戰爭電影、喜劇電影(如:大獨裁者),都是把戰爭正常化,把西方介入別國地區政治合理化。
引用:
原帖由 syqk 於 2017-9-11 11:39 PM 發表

美國電影、西方及收西方錢的傳媒等都在正義化、神化美國、抹黑美國要對付的人, 但在潛意識層面做, 絕大部分人唔會察覺 (你有冇唸過點解一般香港人覺得講英文高級d, 外國人講嘢有道理d), 佢點揾人笨更加 ...

覺醒吧...彰顯客觀......
能夠成就什麼...便去成就什麼......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 且聽風吟 於 2017-9-28 10:50 PM 發表

調番轉諗,點解某國咁廢柴無法用"人民民主專政"去忽悠其他國家咁恥辱
你口中既廢柴國講到明不干涉他國內政,點同西方班黑社會國家明裡暗裡都要咁霸道干涉唔聽佢地點既國家
要你肯只聽話,必要時比佢地出賣完都唔出聲乖過狗既~西方班黑社會國家理鬼你民主定獨裁~一樣包容你唔理你
相反你有一兩句怨言,佢地都會找藉口整亂你整死你

回覆 引用 TOP

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。