註冊 登入

如何推測血統

回覆 引用 TOP

混南亞中東好似都會有捲髮多毛ge特徵?

混血,要看父母親基因誰佔優……

我太婆是混血,但見我太婆的樣子,是滿頭白髮,臉圓圓的中國老太太,
我阿婆都糸,但就高,同時她們母女皮膚白,我覺的系中國基因表現多D

到我母親這代,則皮膚偏黑,還有我的一位舅舅頭髮是捲的……

我母親的雙眼一看就非中國人的,
到我們這代,則全部似我父親的單眼皮……

新一代,我位外甥的眼就似我母親……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-7-24 05:33 PM 發表

混血,要看父母親基因誰佔優……

我太婆是混血,但見我太婆的樣子,是滿頭白髮,臉圓圓的中國老太太,
我阿婆都糸,但就高,同時她們母女皮膚白,我覺的系中國基因表現多D

到我母親這代,則皮膚偏黑,還有我的一位 ...
請問你太婆混左咩人種?

引用:
原帖由 中港混血兒 於 2017-7-24 06:15 PM 發表

請問你太婆混左咩人種?
她母親是東南亞人,
她自幼由父親帶回中國,
對其母親的真實身份也不清楚……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中港混血兒 於 2017-7-24 03:04 PM 發表

混南亞中東好似都會有捲髮多毛ge特徵?
如果與南亞中東地中海人種混血,咁應該會呈現高鼻樑深眼眶,但廣府人絕少如此

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2017-7-24 11:53 PM 發表

如果與南亞中東地中海人種混血,咁應該會呈現高鼻樑深眼眶,但廣府人絕少如此
但都要睇基因強弱 好似kg咁講 有d混血ge人都冇高鼻深目 但外表都似外國人.

樣貌,還有性格……

華人內儉,細膩……

混血,外向,率直……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中港混血兒 於 2017-7-25 09:13 AM 發表

但都要睇基因強弱 好似kg咁講 有d混血ge人都冇高鼻深目 但外表都似外國人.
其實遺傳性最强的是眉弓-眼眶-鼻樑-鼻孔這個倒三角型位置, 廣府人(除非明顯北方移民) 普遍都與東南人矮黑/馬來人種接近

引用:
原帖由 中港混血兒 於 2017-7-7 17:03 發表

一般人可以用五官 ,髮質,骨架,膚色黎推測一個人既血統. 典型漢人係咪應該直硬髮單眼皮體毛少 ? 如果軟捲髮 體毛多 係咪代表有外族血統?好想知好耐 我對血統研究好有興趣 ,大家可以pm我研究下
其實如果樓主真係想知, 美國有公司係幫人CHECK  ancestry composition , 佢會俾翻份REPORT 你, 都係几千鈫 (唔洗飛過去, 係香港寄過佢就得)

佢會俾D 試管你, 要好多好多口水, 攪掂之後, CALL 佢個courier 嚟收. 1個月倒會有報告.

我有朋友做過.

不過男人CHECK 會準D, 因有Y染色體, 可以CHECK 埋父袓輩. 女得XX-- 唔係好CHECK到父祖輩.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2017-7-25 12:00 PM 發表

其實遺傳性最强的是眉弓-眼眶-鼻樑-鼻孔這個倒三角型位置, 廣府人(除非明顯北方移民) 普遍都與東南人矮黑/馬來人種接近
中國以漢人為主,

經過2-3代通婚後,基本少有高兄所講的事

除非之後通婚的還是外族

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-7-26 06:51 AM 發表

中國以漢人為主,

經過2-3代通婚後,基本少有高兄所講的事

除非之後通婚的還是外族
混東南亞都冇咩分別 如果混越南泰國個d dna差距少

引用:
原帖由 中港混血兒 於 2017-7-30 03:08 PM 發表

混東南亞都冇咩分別 如果混越南泰國個d dna差距少
有位親戚,是中萄混血……

第二代有4個,其中一個就混的很靓女,
講真靓過電視上的明星,
但其他3個的樣子就很中國,但都靓

至第三代,己看不出他們祖先有混血……

因他們之後都同華人通婚

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!

回覆 引用 TOP

有認識人樣子有幾分印度人感覺+以上特徵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kahim 於 2017-7-10 08:13 AM 發表

依個年代,想搵純種古代人,相信好難。
高鐵通咗,可能混得仲勁。

熱門搜尋: eyeliner 瘦面 make up
世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。