註冊 登入

[建材用料] 如果買鋁窗,千祈唔好揀呢間, 陽X鋁窗, 憤怒經歷!!!

如果買鋁窗,千祈唔好揀呢間, 陽X鋁窗, 憤怒經歷!!! E-mail 此主題給朋友

陽X鋁窗千祈唔好幫襯,啲窗會入水的,攪到裝修甩晒期,又唔肯負責任。

是咁的,
新屋裝修,諗住上手啲鋁窗好舊,就決定換晒佢,最後揀左”陽X鋁門窗有限公司”喺塘尾道嗰間,見到佢有款幾靚叫做65料,又有內置蚊網,咁就決定用呢款。

1.     遲交貨
度完尺後8/4下單,12/4確認晒啲尺寸,因我地揀既係電鍍色,要1個月貨期。不過最後都係想快D,SALES話噴色果款會快1星期, 結果轉返噴塗既炭灰色。 講好左3星期交貨,叫左追緊啲,點知最後係22/5 先有得裝窗,遲左10日。成個裝修工程都遲,廁所廚房既窗邊瓦仔又收唔到口。

2.     不負責任
裝窗工人貪方便,一次過拆晒我啲舊窗落黎,應該係要一拆一裝先岩,或者一次過拆晒,跟手同一日內裝返晒,如果唔係一落雨就大鑊,而結果跟住就落雨,好黑仔。最後就係全部窗位都濕晒,最慘係啲裝窗師傅乜都冇幫我冚,非常不負責,由得你個單位入水。

3.     掩窗把手亂裝一通
掩窗既把手裝到差唔多1.8米高,唔係個個人有咁高架嘛,你叫啲姐姐點開窗呀?  度呎又係佢地度,點會唔知個把手要裝咩位置先?

4.     室內窗角入水,解釋亂講一通,推卸責任
咁啱啲窗裝好之後8號風球,天然試水,嗰排落左差唔多10日雨,點知即刻出事全部喺室內窗框邊都有吾同程度滲漏,同sale講sales話会搵我,話佢知係啲窗自身有問題,佢又話吾系,咁我叫埋sales上黎現場睇,sales又話系外牆滲入黎,吾關佢啲窗事,不過佢都會搵師傅上黎再唧多層外牆膠,掃多層防漏,(到呢刻sales 都仲有我message)
喺佢所謂的補救工程之後一星期左右,就話叫我俾尾數,我問佢你知道一定吾再入水嗎?你都冇試過水我話等試埋水,如果冇問題就俾。
吾試由自可,一試把幾火,只系試2幅窗,2幅都系漏,而且亦已經包住哂外牆去試,想試清楚系咪只窗自己本身有問題,點知其中一幅漏到好似瀑布咁(有圖有片 Part I,
https://youtu.be/4TUqroOI3MA , Part II, [url=
https://youtu.be/OHYeyZAJMAM]https://youtu.be/OHYeyZAJMAM[/url] ),搞到我窗邊啲地板都浸埋,之後同返sales 講,佢只係回覆幾句,又話8號風球都冇咁誇張,問佢點樣解決就冇再覆過我,擺明玩潛水,跟住打上去佢地寫字樓,搵佢地負責人,話我有投訴想搵負責人聯絡,寫字樓個小姐又話老闆唔係成日係香港,總之就推來推去結果都係冇人搵過我,吾使問佢地已經收左8成銭,梗係愛理不理,但我所有裝修工程都全部停晒工,又要去搵地方住,因為我自己住緊既地方要交吉俾新買家,搞到非常狼狽。

過左一日,sales同埋個師傅上黎睇,之後左試右試,左攪右,又話可能呢度,可能嗰度入水,到最後都係攪唔掂,打電話俾佢地老細,老細覆佢話第二日既10am 上黎睇下。

結果第2日,如我所料,老細放飛機,影到冇埋,連自己啲伙記都玩埋,幾不負責任,點知得sales 同師傅再上黎,今次sales 終於知道啲窗點解會入水(過左個幾月之後),原來係啲窗玉做細左,話公司的程式出錯計錯數,所以全部窗玉都做細左,導致窗玉頂既膠邊冇壓實窗框,引致啲水係個窗玉頂不斷入黎。Sales 話重做啲窗玉,做返大佢,但係咁只係解決到一個問題,窗框標角位滲水既問題係冇解決到。再者,我係已經租緊地方住,因為裝修既工程全面停工,我冇理由又要供樓,又要租樓去俾佢地公司係我間新屋嗰度去研究佢地自己公司啲產品掛??  我問個sales要幾耐,佢話要10日,我話又要玩多10日?? 如果10日後唔得咁點先?  SALES話10日後唔得先算,真係把幾火,完全冇人性,冇諗過人地因為你公司既失誤,導致時間同金錢上既損失,一味諗住自己的佣金,唔肯退貨, 亦唔肯重做所有窗玉連窗框,淨係想俾d治標不治本既方法諗住過骨就算。其實一步到位,拆左落黎重做,同重做時要監督好就可以解決件事,我既時間只會俾佢浪費係重做佢件產品上,並唔會浪費係佢慢慢研究既問題上。
至於室內窗框標角位滲水,我諗有經驗既師傅都知咩事,9成9係窗框鋁料既內夾角冇喞膠或者冇喞好玻璃膠,如果要解決呢個問題,唯一辦法就係重新做過個窗框,但係成幅窗都已經裝好,佢緊係唔想拆返落黎,所以又係另一個佢拖著我既原因。佢地唔係唔知點做,只係佢地唔想咁做,因為佢地損失大,但係都冇理由要我去承擔佢地既失誤,咁我咪好無辜??

到而家為止, 10/7, 仍然膠著狀態,未有任何回覆,現在搞緊律師信,同埋消委會,各大報張及網上平台,社交媒體等將呢件事公開出黎,希望各位準備裝修或裝修中或要換窗的業主小心中伏

附件

2017-7-11 12:46 PM

拆晒我啲窗又唔係即刻裝返, 咁岩落雨,咁就入晒水

8號風球之後,窗邊全部都有滲水

引用:
原帖由 jtsui818 於 2017-7-11 12:46 PM 發表

陽X鋁窗千祈唔好幫襯,啲窗會入水的,攪到裝修甩晒期,又唔肯負責任。

是咁的,
新屋裝修,諗住上手啲鋁窗好舊,就決定換晒佢,最後揀左”陽X鋁門窗有限公司”喺塘尾道嗰間,見到佢有款 ...
溪水長流。。。。。

回覆 引用 TOP

你联絡大台,叫東張西望上去 訪問下先呀嘛

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

好離譜 幫你推

熱門搜尋: 嬰兒床 臍帶血 children 超聲波
引用:
原帖由 head17 於 2017-7-11 01:50 PM 發表

好離譜 幫你推
多謝幫忙同你既時間睇晒我個Post

回覆 引用 TOP

真係漏到╮A係我見過第二差的窗......
之前睇個大維修,佢管理處自己M人換窗,換完我走去睇,佢室內室外倒轉左來裝,我問個一老一後生師父,佢話佢地第一次裝窗......

引用:
原帖由 blueflowx 於 2017-7-11 02:15 PM 發表

真係漏到儍,係我見過第二差的窗......
之前睇個大維修,佢管理處自己揾人換窗,換完我走去睇,佢室內室外倒轉左來裝,我問個一老一後生師父,佢話佢地第一次裝窗......
最慘我連地板都浸埋,嗰個範圍都發漲左,又要俾錢人換同埋買地板.

引用:
原帖由 head17 於 2017-7-11 01:50 PM 發表

好離譜 幫你推
你的不幸!我深表同情!找有線及無線電視臺!燒費者官員等參考嚇得下啦!做了水魚!無法自拔!

深表遺憾, 舊鋁窗如果唔漏水就最好不要換!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 61329763 於 2017-7-11 02:40 PM 發表

你的不幸!我深表同情!找有線及無線電視臺!燒費者官員等參考嚇得下啦!做了水魚!無法自拔!
已經send 左去東張西望,等緊佢地覆.

離譜!

回覆 引用 TOP

慘!

一變百

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jtsui818 於 2017-7-11 03:20 PM 發表

已經send 左去東張西望,等緊佢地覆.
等睇东張西望

熱門搜尋: 保濕精華 黑頭 make up 美白精華 遮瑕膏 去印 beauty

回覆 引用 TOP

燒毀會冇用的, 試櫅祚關.
想問樓主, 換窗泥水收口是否鋁窗公司包,
正確係英泥沙加奶水,或白膠漿填滿坑位.
如包試水漏一定唔找數.
以我所知,
鋁窗公司所有嘢係外判的,
佢包你所有嘢,
鋁窗獅虎一定唔會拆窗,裝窗和拆窗兩組人夾唔到個客受罪.
拆窗係泥水雜工, 通常偽掛單幾百蚊判比佢地做, 見過拆窗細屋 唔使三個鐘一個人攪惦收工.拆完走唔會封, 因鋁窗公司唔會比錢封窿,鋁窗獅虎一單接一單,上一單遲收工,
到你一樣遲.整個行業都係咁運作.

AV  ___ 正
 67 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。