註冊 登錄

由consultant轉去contractor做靚真係好難受 香討焦點

由consultant轉去contractor做靚真係好難受 E-mail 此主題給朋友

本人大學畢業後由consultant出身,做了大約3-4年後,由於對consultant無咩興趣,而且又未charter,所以想轉過去contractor一試,未charter就唔怕比人話,而且又可以學野。

本身title係consultant係engineer,由於contractor嫌我無咩contractor既相關經驗,所以要我做AE,而人工就至係多1000左右,但由於我無咩contractor經驗,所以至好接受。

做了3,4個月左右,發覺係人事方面好難受,係contractor裡面既人technical好弱,好多連跟咩spec收貨都唔知,最後又係要我做,但感覺上得唔到尊重,反而咩都唔識又仆街既人就好得老闆喜歡。

而且由於AE title關係,所以好多時都比人無視,即使你有能力都好,d人見你AE都唔會聽你,更莫講話參與討論了,乜都係title行先,完全無重視既感覺,係consultant做grad e都會比人覺得好重要。

成日要比d無料既人點做野,其實個心真係好難受,話哂我都成3,4年經驗,帶我既得2年經驗重要title高過我。

講真人工又唔係高,真係有諗過返去consultant做算。

出黎做野識人好過識字呢句可以係呃人
但出黎做野識做人好過識做野呢句就絕無呃人

有排你挨呀,不過做建造業呢行咁辛苦上黎宣洩下應該既,人人都有自己目標,你打咁大段野都睇得出你有自己目標,知道自己做緊咩就得

回覆 引用 TOP

前輩講過....要尊嚴就唔好做工程....

回覆 引用 TOP

我覺得contractor階級觀念比consultant高好多,睇野亦都好短視,唔會理你既能力,只睇你title先決定同唔同你講野,真係當我係狗咁。

其實你無經驗,絕對係無地位
引用:
原帖由 wtf_name 於 2017-7-12 11:33 PM 發表

其實你無經驗,絕對係無地位
師兄講呢句真係太唔了解情況,我無經驗?都唔知有幾多material submission,method statement,programme,site inspection都係我做,反而高title過我既就唔識或講錯。

引用:
原帖由 civilcivil 於 2017-7-12 11:41 PM 發表

師兄講呢句真係太唔了解情況,我無經驗?都唔知有幾多material submission,method statement,programme,site inspection都係我做,反而高title過我既就唔識或講錯。
傻豬豬來既,
一間超市既收銀同執貨,都會話成場係我做晒,最辛苦,點解人工地位唔係最高。

其實foreman 西A準,做planning , site management , programme, 幾時來料,邊行人先邊行人後,呢d 先係令個西準時起貨同運作暢順。

你,只係一隻牛,好簡單,老闆比錢你番來做你頭先講的野,take it easy ,打份工唔係為理想,現實係無理想,除非你話事。

你不如努力做好d野,做夠兩三年就跳去第二度做大佬啦。

一兩個人對你係咁,可能係人地問題。
若成村人 and sub-con都咁對你。一係你唔好彩,一係就幫唔到手。

我地d grad E都做緊你講果d野....

引用:
原帖由 wtf_name 於 2017-7-12 11:48 PM 發表

傻豬豬來既,
一間超市既收銀同執貨,都會話成場係我做晒,最辛苦,點解人工地位唔係最高。

其實foreman 西A準,做planning , site management , programme, 幾時來料,邊行人先邊行人後,呢d 先係令個西準時起貨同 ...
所以我真係好灰。。。

引用:
原帖由 中午清涼的獅子 於 2017-7-12 11:49 PM 發表

你不如努力做好d野,做夠兩三年就跳去第二度做大佬啦。

一兩個人對你係咁,可能係人地問題。
若成村人 and sub-con都咁對你。一係你唔好彩,一係就幫唔到手。

我地d grad E都做緊你講果d野....
問題係個度d engineer真係好廢,連grad e都不如。
引用:
原帖由 civilcivil 於 2017-7-12 11:41 PM 發表

依的門面野根本就係site友最不屑既, 做得幾好都無用

得3,4年貨仔,講到咁有本事,考左牌先啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reptiles3 於 2017-7-13 03:12 AM 發表

依的門面野根本就係site友最不屑既, 做得幾好都無用
無人做呢d野睇下開唔開到工

重點係間 contractor 開咩價比你先 .......... ?

title 呢D 野好死, 做PM 都可以無資歷, 完全唔懂工程野, 靠關係

Consultant叫得Engineer但又未CharterEd, 你果間都唔慌係大Firm.

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。