註冊 登入

上司keep起左我張證書正本!!

上司keep起左我張證書正本!! E-mail 此主題給朋友

是甘的,本人是在教育界工作,前幾年校長幫我同另外幾個老師報讀左一個進修課程,讀完有張證書,個課程係要收學費的,所有費用由學校比,但證書當然印上我地既名
我地上完所有課程後,人地寄返一疊證書比學校,但校長就keep起我地張證書既正本,只係印返張副本比我地,當時已經覺得幾過份
最近,有讀過該課程既老師將要離任,當然佢想拎返張證書正本,但校長好似唔想比甘,一味話人地課程果邊寄錯野,比我地果張已經係正本(唔好玩啦,甘大個人正本同副本我地都唔識分咩?),想請教各位有咩辦法可以處理呢件事或者有咩意見?多謝!

學校俾學費你去上堂,唔知你地當初點協議丫,不過學校有可能要收番你若干費用先俾證書你。

警隊涉貪排第一 廉潔美名隨風去
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170113/00186_001.html

回覆 引用 TOP

個課程唔係我地主動話要讀,係校長話學校比錢我地讀,問我地讀唔讀?我心諗既然獲得推薦點解有得讀唔讀?校長事前亦冇同我地協議要keep起證書正本

如果真係垠曭藈i證書,可以同課程果邊講唔見左張證書,叫佢再出一張俾你(寄去你屋企或者你親自去哄A唔好寄去學校),最多俾返手續費。

人地有苦衷

熱門搜尋: 牛熊證 銀行估價 股票

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mushroomHa 於 2017-7-16 06:36 AM 發表

個課程唔係我地主動話要讀,係校長話學校比錢我地讀,問我地讀唔讀?我心諗既然獲得推薦點解有得讀唔讀?校長事前亦冇同我地協議要keep起證書正本
咁等於公司派員工去受訓,亦的確係有權Keep起同個訓練有關既文件喎。
當初無協議,咁而家就要協議喇。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170113/00186_001.html
引用:
原帖由 alanchan11 於 2017-7-16 07:16 AM 發表

如果真係垠曭藈i證書,可以同課程果邊講唔見左張證書,叫佢再出一張俾你(寄去你屋企或者你親自去哄A唔好寄去學校),最多俾返手續費。
佢都唔想比,咪浪費時間同佢傾。
最多俾返手續費。

回覆 引用 TOP

同課程個邊嘅機構講,睇下有咩辦法,再唔係就叫佢地出過張cert俾你,咁當然要自己俾錢,不過記住改左通訊地址先

回覆 引用 TOP

向教局投訴,
佢keep住你張證書意圖阻止你轉工,
違反G笨法第33條!

回覆 引用 TOP

直接D同佢講

熱門搜尋: 生bb 懷孕 婚宴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 2017-7-16 03:32 PM 發表

咁等於公司派員工去受訓,亦的確係有權Keep起同個訓練有關既文件喎。
當初無協議,咁而家就要協議喇。
有權KEEP乜文件呢?
其實個資格係頒授比個老師!!
學校咗有乜用?因為學校比錢,個資格就屬於學校?

引用:
原帖由 mychungchung 於 2017-7-17 04:55 PM 發表

有權KEEP乜文件呢?
其實個資格係頒授比個老師!!
學校攞咗有乜用?因為學校比錢,個資格就屬於學校?
資格仍然係老師,不過同訓練有關文件學校可以keep住。

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 2017-7-17 05:12 PM 發表

資格仍然係老師,不過同訓練有關文件學校可以keep住。
公司比房屋津貼我,我去租屋,將租約都比返公司?

引用:
原帖由 mushroomHa 於 2017-7-15 22:55 發表

是甘的,
本人是在教育界工作,
前幾年校長幫我同另外幾個老師報讀左一個進修課程,
讀完有張證書,
個課程係要收學費的,
所有費用由學校比,
但證書當然印上我地既名
我地上完所有課程後,
人地寄返一疊證書比學校,
但校長就keep起我地張證書既正本,
只係印返張副本比我地,
當時已經覺得幾過份
最近,
有讀過該課程既老師將要離任,
當然佢想拎返張證書正本,
但校長好似唔想比甘,
一味話人地課程果邊寄錯野,
比我地果張已經係正本(唔好玩啦,甘大個人正本同副本我地都唔識分咩?),
想請教各位有咩辦法可以處理呢件事或者有咩意見?
多謝!
.

一於集體報失啦,再玩大D就再報埋警。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mushroomHa 於 2017-7-15 10:55 PM 發表

是甘的,本人是在教育界工作,前幾年校長幫我同另外幾個老師報讀左一個進修課程,讀完有張證書,個課程係要收學費的,所有費用由學校比,但證書當然印上我地既名
我地上完所有課程後,人地寄返一疊證書比學校,但校 ...
你同你上司係咪同名同姓拎左都唔知😂

回覆 引用 TOP

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。