註冊 登入

政府工以外,有甚麽選擇?

政府工以外,有甚麽選擇? E-mail 此主題給朋友

以前有朋友介紹,在外資公司做了十多年。公餘在公大進修,完成了BBA 同埋Hon Degree in Accounting. 曾經在一小型CPA firm做了幾年,到轉職至其他商業機構,無份做長,感覺上,僱主會要求好高,各方面都有,但我未必有能力勝任,所以我無辦法之下放棄呢行了。

現職速遞員,人工低,辛苦。順豐又唔敢做。後來才發覺,只有政府工,才不會有年齡岐視,會可以安全做到退休。於是呢幾年成日申請,由中五至大學程度都申請。

原來政府工真係幾難考,有回音的,只有郵差(考過二次),同埋CA (考過一次)。但令我最失望的是,今年我去應徵物流處的印務主任。原因我有齊呢行的學歷,同埋十多年的大公司經驗,但最後連面試都沒有。

我見好多中年人,政府都有請,為甚麽自己未能成功? 連做回老本行都不成? 唉.........
暫時唔想做藍領,輸班及保安。唔知其他大專院校請唔請中年人呢? 醫管局呢? 其他公營機構呢? 還有沒有其他? 合約我都OK架? 定還是咬緊牙關,繼續考政府工?

我都係中佬仲要冇學位~ 最近剛成功轉工去另一公司(文職/同一行) ....其實你霖下:

> 社會人口老化, 總有公司肯請中年人士
> 其實D公司吾係因為年紀個數字吾請中年人士, 而係怕佢地自我價值強難於溝通姐, 執執個look睇起黎年輕D 正面D 一定有幫助

吾好浪廢你工作資歷呀~~ keep try 吾同行頭可以好吾同~~~~ 努力呀!!!

NGO

回覆 引用 TOP

問心丫……

溝通??
如果你知道上司偏幫其他人而打壓你,你仲會唔會事前同佢商量?

我會,但只係有限度既溝通

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓國仁 於 2017-7-17 12:10 AM 發表

我都係中佬仲要冇學位~ 最近剛成功轉工去另一公司(文職/同一行) ....其實你霖下:

> 社會人口老化, 總有公司肯請中年人士
> 其實D公司吾係因為年紀個數字吾請中年人士, 而係怕佢地自我價值強難於溝通姐, 執執個lo ...
叻喎師兄,希望你工作愉快。
你講H說話好正面,同埋都幾有道理。
但以我呢幾年做速遞的觀察所得,職員仔一般都係二三十歲的人擔任。由於我舊陣時嗰行,幾乎零空缺,既然政府嗰個位唔請我,我不得不另作打算。會計? 應該無人肯一個幾十歲的人,純入數呱!
有師兄叫我去做NGO,幾年前我去過一間,但只做了過個零月,個會個規模都算大,但寫字樓只有10個職員,後生同事得二三個,但D人好難相處。如果再揾NGO, 睇怕要去一些世界性的機構,例如: 世界X明會。
做邊份工都好,我只想入到去,人工各方面合理以上,直至退休架啦。

回覆 引用 TOP

香港地一定吾會個個可以高薪厚職打份工夠退休啦~~ 吾係你就吾係你可以點?
>假如吾認命既就去進修入第行.
>或者去投資增加被動收入~ 發吾倒達都至少可以幫補生活.
>自問敢搏既又可以去創業
我覺得係技能問題吾係歲數law~~
好多四五十歲學習新技能自力更新架

回覆 引用 TOP

議員

[hide]http://g.udn.com.tw/upfiles/B_M1/m100227459/PSN_PHOTO/656/f_10768656_1.JPG[/hide]

回覆 引用 TOP

大專入面, 只要interview 合眼緣, 肯定會請. 見過唔少EO II eqv post係35+ 入職.
btw , 在下三張野時, 見出面已經無乜機會, 就已經入左大專做. 依家同大學同期既同學比, 比上差好遠, 比下亦算多好多噤啦.

引用:
原帖由 nights_tm 於 2017-7-18 08:13 PM 發表

大專入面, 只要interview 合眼緣, 肯定會請. 見過唔少EO II eqv post係35+ 入職.
btw , 在下三張野時, 見出面已經無乜機會, 就已經入左大專做. 依家同大學同期既同學比, 比上差好遠, 比下亦算多好多噤啦.
多謝師兄的忠言。
你覺得我呢個資歷,在大專有甚麽職位適合我呢?

回覆 引用 TOP

剛發現,原來有個indxxd.com,內有很多政府工。唔知仲有無類似的政府搵工網。

點解搞成咁?

熱門搜尋: 物理治療 心臟病 割包皮 近視 激光矯視
引用:
原帖由 Mer哥 於 2017-7-20 10:30 AM 發表

點解搞成咁?
點解攪成咁? 嘛成日高估自己,只知一味向前衝,又唔了解自己能力,性格.....等等。所以就浪費了自己很多時間了。

回覆 引用 TOP

技術性行業,唔會被淘汰。
做得會計,唔考牌條路好難行,人工亦難以提升
你話做左十幾年野。咁你起碼3X,唔好再浪費時間,你做速遞不如做郵差,再學技術性野,如水電/渣車,人工差極有限

引用:
原帖由 南非王子 於 2017-7-20 09:02 PM 發表

技術性行業,唔會被淘汰。
做得會計,唔考牌條路好難行,人工亦難以提升
你話做左十幾年野。咁你起碼3X,唔好再浪費時間,你做速遞不如做郵差,再學技術性野,如水電/渣車,人工差極有限
我都係唔想被淘汰,當初揀會計,係想由做會計文員做起,做到十年,牌都應該可以考完。如果是的話,就應該揀間大型上市公司才做嘛。唔應該去間得幾個職員的細CPAfirm. 出面嗰D會計工,我識做一盤數,但又未必識做第二盤數,因為我未必咁快睇通唔同客H帳目,同埋人哋會要求自己好高架,見工嗰陣會feel到。

讀書嗰度自己又唔爭氣,有一科我考第十一年才合格。可想而知,考QP會是甚麽一回事,澳洲嗰個會又話唔承認。唉! 估計錯誤之餘,咁多路行錯咗,能力又唔夠,再加上自己年紀又大....

做咗速遞,好似又無辦公室H工作咁麻煩喎,只不過日曬雨淋辛苦。呢幾年,自己心態亦都漸漸改變了,我會由以往一路追求理想工作,改為只要工作穩定便可。校工我都想做呀, 不過家人鬧我咋。只要對自己有交代,做甚麽工我亦都不理會了。

我已經考了兩次郵差了,我會繼續考,同埋密切留意其他政府部門的工作。

我3X? 就嚟入伍了,希望政府俾到機會我啦。

67 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。