註冊 登入

LOCAL FIRM 做左10年, 人工$13,000

引用:
原帖由 suffocation 於 2017-7-17 01:44 PM 發表

師兄,做audit mgr?
做緊銀行financial reporting

引用:
原帖由 radiant_jc 於 2017-7-17 01:45 PM 發表

做緊銀行financial reporting
唔錯wor

生活令到我們忘記時間,但時間吾可以令我們忘記生活...
                                               BY CHI LAM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 radiant_jc 於 2017-7-17 01:07 PM 發表

小弟十年前做local firm人工得個9K幾,轉咗兩三份工都已經可以去到30幾K,所以一面搵工一面考埋個QP佢啦,繼續做local都未必好舒服而且肯定搵唔到錢。
其實已考緊QP原本因為老細好人, 就算人工低我都唔介意, 以前我想放假準備考試, 佢唔會有意見, 又一年入面隔2,3 個月都會有BONUS 比, 每次都2,3千, 好少鬧人, 老實講, 真係唔想走

但而家佢好似個人變哂, 日日發脾氣咁滯, 又話經濟壓力大, 又唔知邊度接左批客番黎, 而家日日迫得我好緊, 日日就話快D 快D. 問多兩句就發抆, 仲要冇記性, 叫我咁樣咁樣做, 一段時間之後就唔記得, 就話我點解咁做, 又比佢鬧, 話番係佢叫我咁做, 佢又唔記得, 仲鬧得勁, 而家好多公司野我都唔知, 以前佢會同我講, 而家佢攪緊咩, 我完全唔知

上個月考試放假仲要叫我放少一日

總之自從5月22日起就變左另一人呢日就係佢去完日本旅行返嚟既第一日, 我到而家都唔知咩事, 究竟日本旅行前後發生左咩事呢, 真係唔知

反對蝗蟲在港產卵
有咩理由仲要留呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DO123 於 2017-7-17 10:08 PM 發表

其實已考緊QP原本因為老細好人, 就算人工低我都唔介意, 以前我想放假準備考試, 佢唔會有意見, 又一年入面隔2,3 個月都會有BONUS 比, 每次都2,3千, 好少鬧人, 老實講, 真係唔想走

但而家佢好似個人變哂, 日日發 ...
如果你有更好選擇, 你已經走了, 對嗎 ?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DO123 於 2017-7-16 11:20 PM 發表

如果係間LOCAL FIRM 做左10年, 每月日工扣埋MPF 連$13,000都冇, 比著係你, 會唔會繼續做落去
咁都吾走,係你有問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DO123 於 2017-7-16 11:20 PM 發表

如果係間LOCAL FIRM 做左10年, 每月日工扣埋MPF 連$13,000都冇, 比著係你, 會唔會繼續做落去
咁都吾走,係你有問題。

回覆 引用 TOP

明顯是奴工
你一走, 老闆用7000.- 請返人影印

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DO123 於 2017-7-17 12:20 AM 發表

AAT 8 張PAPAER PASSED
PBE 4 張PAPER PASSED
考 12張 paper, 換來一場空,  倒不如考 5科 DSE,  換來一個正統 JUPAS Accounting degree.
一指錯, 滿盆皆落索

回覆 引用 TOP

有早知仲邊有乞兒呀,   醒少少好嗎.   十年前,借盡買樓而家日日去飲茶啦.  仲讀咩春正統學位, ON99

回覆 引用 TOP

明知呢一行有伏都要入, 無奈入行的人都會覺得自己努力就能咧麆炊H工。

其實做會計的人膽小,怕事,守舊,奴性高。
全將書本上的prudence concept融入人生, 其實也都是prudence concept害了自己一生

回覆 引用 TOP

會計TECH 係小企業 根本一文不值,  剩係入數, 寫VOUCHERS, GEM REPORT  追數.  係老板眼中根本LOW TECH. 做十年俾2 皮你已經好好,   公司一執左去搵工, 等做看更都得.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb2d905c69ae04 於 2017-7-17 08:08 AM 發表

出commercial 做10年肯定唔止呢個數
應該幾多?

熱門搜尋: service apartments 家居保險 地產公司 保溫袋 物業按揭 空氣清新機 漏水
引用:
原帖由 最好的時光 於 2017-7-19 02:13 PM 發表

應該幾多?
未Q都有2萬幾

熱門搜尋: 助聽器 肝癌 扁平足 營養師 脊柱側彎 癌症

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。