註冊 登入

壓力爆煲...好想辭職...

壓力爆煲...好想辭職... E-mail 此主題給朋友

做呢行做到抑鬱+焦慮症 (本身一直有食藥..), 近年公司生意唔好, 老細日日好似爭佢錢咁係咁迫...炒左啲人又將啲野俾哂我攪 (嗰啲唔係單, 係啲鑊同新offer ), 有時寧願佢炒我....真係覺得頂唔順了....辭職又手停口停, 一屋兩老大細又靠我開飯....唉

被行業將軍冇褀,巧多人係咁!

回覆 引用 TOP

辭職,休息,搵新工,別無他法!唔好同我講錢,我只保命。

回覆 引用 TOP

製衣式微問題,我公司同事a,b走左唔請人,俾左c做,c都唔做,俾哩大陸跟單做哩,hk公司就來bye bye...

樓主,一係頂硬上,唔得就搵過份。不過,好多公司要求應徵者學歷要最少high dip.

回覆 引用 TOP

係個人經濟能力被行業將軍!

回覆 引用 TOP

我都做到有焦慮症,都食緊藥。
壓力太大了,日日都冇辦法放鬆,每日都係處理鑊同問題,令到個人精神健康好差,好疲倦。
我已經決定辭職,冇野緊要得過健康,我已經好累了,已經厭倦呢種每日擔驚受怕,唉聲嘆氣既日子。
我都有經濟負擔,但咁樣落去真係唔值得。

坐係屋企冇收入, 坐你3个月至半年, 咪重死 !

有工好過冇工, 醒D 啦 !

男人最怕入錯行,早知今日,當初又何必入這行?

引用:
原帖由 上子 於 2017-7-19 01:42 PM 發表

男人最怕入錯行,早知今日,當初又何必入這行?
入行果時邊諗到而家咁死呀

熱門搜尋: foundation 粉餅 粉底

回覆 引用 TOP

樓主~好心你就唔好做啦. 做到痴X線你都重要做. 咁就真係抵你痴X線啦.

引用:
原帖由 intarsia 於 2017-7-19 04:10 PM 發表

樓主~好心你就唔好做啦. 做到痴X線你都重要做. 咁就真係抵你痴X線啦.
甘直接 ?

回覆 引用 TOP

轉工吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slayer79 於 2017-7-18 15:45 發表

做呢行做到抑鬱+焦慮症 (本身一直有食藥..), 近年公司生意唔好, 老細日日好似爭佢錢咁係咁迫...炒左啲人又將啲野俾哂我攪 (嗰啲唔係單, 係啲鑊同新offer ), 有時寧願佢炒我....真係覺 ...
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。你不妨到以下的網址了解我們的服務:
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25309670&extra=page%3D1
,那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。你更可以進入網站內的『真心話室』(星期一至日,下午8時至凌晨1時)即時與我們的義工在網上交談,尋找一些精神上的支持,或是疏導一下自己的負面情緒。我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》

你不需要在這裡回覆我,因這戶口是我們義工共用的,但期望在聊天室可以見到你,與你傾談。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 勿宜演 於 2017-7-19 09:59 AM 發表

我都做到有焦慮症,都食緊藥。
壓力太大了,日日都冇辦法放鬆,每日都係處理鑊同問題,令到個人精神健康好差,好疲倦。
我已經決定辭職,冇野緊要得過健康,我已經好累了,已經厭倦呢種每日擔驚受怕,唉聲嘆氣既日 ...
支持你休息吓

熱門搜尋: 按揭計算機 估價物業 股票 股票入門 信用卡迎新禮物2014

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slayer79 於 2017-7-18 03:45 PM 發表

做呢行做到抑鬱+焦慮症 (本身一直有食藥..), 近年公司生意唔好, 老細日日好似爭佢錢咁係咁迫...炒左啲人又將啲野俾哂我攪 (嗰啲唔係單, 係啲鑊同新offer ), 有時寧願佢炒我....真係覺 ...
人生苦短,生命重要比一切重要啊!

回覆 引用 TOP

36 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。