註冊 登入

壓力爆煲...好想辭職...

好彩我一早就離開左. 寧願搵小D都唔想日日活在壓力下. 真係遲早爆架昨. 樓主~健康重要過錢呀.

熱門搜尋: make up 瘦面 去印 保濕 眼霜 假髮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 勿宜演 於 2017-7-19 09:59 AM 發表

我都做到有焦慮症,都食緊藥。
壓力太大了,日日都冇辦法放鬆,每日都係處理鑊同問題,令到個人精神健康好差,好疲倦。
我已經決定辭職,冇野緊要得過健康,我已經好累了,已經厭倦呢種每日擔驚受怕,唉聲嘆氣既日 ...
SIS/ C HING支持你~~希望你下一份工更好

回覆 引用 TOP

快點搵份普普通通文員工先,搵到再辭職啦!你一家大細又要靠你拎錢回來,無收入,到時是一家人的擔憂,不只是你一人。只覺你進退兩難

引用:
原帖由 slayer79 於 2017-7-18 03:45 PM 發表

做呢行做到抑鬱+焦慮症 (本身一直有食藥..), 近年公司生意唔好, 老細日日好似爭佢錢咁係咁迫...炒左啲人又將啲野俾哂我攪 (嗰啲唔係單, 係啲鑊同新offer ), 有時寧願佢炒我....真係覺 ...
樓主~我都試過抑鬱~~有住情緒病返工已經好辛苦~~本來應該搵份冇咁長工時同壓力的工才是正路~~寧可搵份輕鬆D既工~真心勸你QUIT

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lungsam438 於 2017-7-19 11:00 AM 發表

坐係屋企冇收入, 坐你3个月至半年, 咪重死 !

有工好過冇工, 醒D 啦 !
冇收入冇飯開最多拎綜援~~但再做可能精神崩潰或做傻事連命也不保.

引用:
原帖由 lcy363 於 2017-7-31 04:21 PM 發表

冇收入冇飯開最多拎綜援~~但再做可能精神崩潰或做傻事連命也不保.
其實尼个世界冇一份工可以做到精神崩潰, 包括在精神病员工作. 在乎你的心態, 自我評估, 處事待人的方法.....
我試過失業, 冇资格取综援, 感覺人生最差 !

引用:
原帖由 tattook 於 2017-7-31 07:41 AM 發表

快點搵份普普通通文員工先,搵到再辭職啦!你一家大細又要靠你拎錢回來,無收入,到時是一家人的擔憂,不只是你一人。只覺你進退兩難
我十分同意你的好意, 試問, 皮零野, 自已都搞唔掂 ! 好多老闆是不會請這些人, 反而做 waiter 重好少少.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slayer79 於 2017-7-18 03:45 PM 發表

做呢行做到抑鬱+焦慮症 (本身一直有食藥..), 近年公司生意唔好, 老細日日好似爭佢錢咁係咁迫...炒左啲人又將啲野俾哂我攪 (嗰啲唔係單, 係啲鑊同新offer ), 有時寧願佢炒我....真係覺 ...
炒你老細啦。等佢做下就知我地所謂既M係handle 幾多野.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lungsam438 於 2017-7-31 05:19 PM 發表

其實尼个世界冇一份工可以做到精神崩潰, 包括在精神病员工作. 在乎你的心態, 自我評估, 處事待人的方法.....
其實尼个世界冇一份工可以做到精神崩潰, < --YES~但會做到情緒病~~多數香港人都做到失眠或情緒病~~好少會好似C HING有經濟問題~~

C HING現在還好嗎?有返工嗎?

引用:

做到要食藥就唔好做啦,身體有事有排攪架。 到時公司咪請第二個人代替你lo。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lungsam438 於 2017-7-31 05:19 PM 發表

心態真係好緊要, 有人做到精神病, 但又有好多人無事~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lcy363 於 2017-8-2 11:39 PM 發表

其實尼个世界冇一份工可以做到精神崩潰, < --YES~但會做到情緒病~~多數香港人都做到失眠或情緒病~~好少會好似C HING經歷冇錢開飯~~

C HING現在還好嗎?有返工嗎?
我有講過冇$$开反咩?

引用:
原帖由 lungsam438 於 2017-8-9 08:57 PM 發表

我有講過冇$$开反咩?
OK~~我搞錯左~不好意思~~已改字眼

回覆 引用 TOP

感同身受呀!

回覆 引用 TOP

引用:

請假休息幾日啦。
做生不如做熟,有工好過無工,要學識調整心態!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。