註冊 登入

[裝修過程] 有咩設計,大家做完好後悔/唔推薦人去做? 香討焦點

有咩設計,大家做完好後悔/唔推薦人去做? E-mail 此主題給朋友

小弟就嚟裝修,所以想集思廣益
大家可以討論自己覺得有咩中伏設計

本post意見只係個人見解,並非專業意見

1. 地台:
清潔麻煩
高一兩級,容易發生危險
彎身收納唔方便
香港天氣潮濕,水氣向下凝聚,容易變型

2. 燈槽/一系列嘅燈光系統:
新入伙貪得意開下,之後冇開過
要搵位放火牛,晒空間
維修麻煩
積塵
清潔麻煩

3. 假天花:
積塵,減低室內空間感,難清潔

4. 有提示燈嘅電制面板
光得滯,夜晚熄燈瞓覺燦眼

5. 變形傢俬
麻煩,入伙變幾次,日後懶得變
易爛

6. 閣樓

不解釋⋯⋯⋯

7. 碌架床
擋住窗外環境,極度壓迫感
有得揀我會做子母床

8. 先開櫃門,入面先睇到櫃桶嘅衣櫃
每次攞櫃桶啲嘢都要開櫃門先,麻煩

9. 太大對櫃門
櫃門太重,啲較唔夠力,開關不順暢,易爛

10. 封咗副窗
冇咗對流,漏水都唔知,封窗塊木板四邊裂紋

11. 太細個洗碗盤
洗碗有困難

12. 百頁簾
勁難洗,百葉簾好重身,用得耐會脫路軌

13. 假皮sofa
用一年就甩皮🤦🏻‍♂️

14. 冇預電線位的電視櫃/書枱
一半電線放上枱🤦🏻‍♂️

15. 窗簾唔防光

16.吊燈
香港樓㡳一般較矮

17. 腳好幼的sofa, 床架
人體好重,腳幼好快斷

18. 伸縮掛牆衣架
易爛

19. 熨門衣櫃
開左邊,姐右邊。開右邊,姐左邊
(冇空間開門除外)

20. 書枱下方櫃筒造厚左
穚唔到腳坐

21. 走廊造暗門
唔知有咩用,唔通風唔方便

22. 冷氣機罩
有倒汗水,冷氣效能差

23. 家私遮擋窗外景觀

24. 兩面對面牆身一齊做高櫃
迫,夾死自己⋯

25. 高身鞋櫃
放鞋上平頭位置,會聞到好臭

26. 太誇張的電視特色牆
電視牆應該要平淡,先會令人集中到電影上(書枱面色同理)
(用特別牆的價錢,可upgrade部大電視)

27. 太多鏡面裝飾
會嚇親自己

28. 太多反光,令面傢俬
太多光缐多角度折射,眼睛會唔舒服,易疲倦

29. 太多鮮色色調
令人唔集中,唔舒服

收納唔方便,錢問題

有筆直,自然太把設計方便收納

高一兩級,容易發生危險,貼防滑標誌(黃黑反光貼),燈光,聲音提示

香港天氣潮濕,水空氣向下凝聚,無法,只有用抽濕機,移民

回覆 引用 TOP

遲D會有人話

燈槽
浴屏
浴失寶
電子鎖
油壓床
……

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
近期熱話,開放式廚房,保險吾賠。

你咁夠薑喺呢度討論啲咁嘅問題

通常就係啲多舊魚設計先最搵錢

正所謂真嘅野唔好講

你實俾人圍死

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2017-8-9 11:46 AM 發表

遲D會有人話

燈槽
浴屏
浴失寶
電子鎖
油壓床
……
仲有天花吊扇燈

引用:
原帖由 張翼 於 2017-8-9 11:47 AM 發表

近期熱話,開放式廚房,保險吾賠。
同意

回覆 引用 TOP

地台木做,的確好易合下濕變下型,如果你唔係冷氣人生,你有好大風險下面D野玩唔過十年就變型

如果造時無預留,又唔係3面牆夾住,地台如果唔係床位之類,而係人行行企企多既空間,變型的情況會更加可觀...仲要小心蟲蟲住...

黎D野,有錢人養得起就好,如果不富貴、冷氣都計緊數既人,玩黎D未必長久保持到質素

回覆 引用 TOP

看樓主網名就知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iapple2 於 2017-8-9 12:23 PM 發表

看樓主網名就知
所以大家一齊x up

地台系香港地咁受歡迎你估真係得個靚字?

系因為具吸引力既儲物量先系重點.

同埋地台因不佔直立空間,相對可放大張啲床褥,剩餘部分空間亦都可以做全高身衣櫃增加置物量.

當然多得發展商起埋啲超大窗台,示範單位例必起台升高追平窗台,就系我地平時見既訓窗台,買家睇到又慳左大半個床位又有空間感相繼仿效咁做亦系非常主要原因.

不過價錢貴過高架床同潮濕真系一個大問題,所以安裝前鋪防潮墊系底會好好多.

引用:
原帖由 大白熊☉ω☉糖 於 2017-8-9 01:31 PM 發表

地台系香港地咁受歡迎你估真係得個靚字?

系因為具吸引力既儲物量先系重點.

同埋地台因不佔直立空間,相對可放大張啲床褥,剩餘部分空間亦都可以做全高身衣櫃增加置物量.

當然多得發展商起埋啲超大窗台, ...
世事好公平,有利必有弊,要衡量值吾值得去做。

回覆 引用 TOP

冇乜。可能禾幾順得人/環景意

回覆 引用 TOP

整完個廚房未煮過一餐飯算唔算

熱門搜尋: 估價 創業基金 家居保險 醫療保險 股票即時報價 借貸 保險
引用:
原帖由 fbcd0e153921b1 於 2017-8-9 02:49 PM 發表

整完個廚房未煮過一餐飯算唔算
吾知,平安無事的話,吾需要深究;如果出左事,claim保險時,保險公司會明確通知你。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。