註冊 登入

常常在睇電影中提起嘅“水門案”是什麼一回事呢? 香討焦點

常常在睇電影中提起嘅“水門案”是什麼一回事呢? E-mail 此主題給朋友

常常在睇電影中提起嘅“水門案”是什麼一回事呢?

1974年8月8日,美國時任總統尼克遜受水門事件的影響被迫辭職,成為美國第一位,亦是唯一一位在任內辭職的總統。

1972年7月有人潛入水門大廈的民主黨全國委員會偷竊,被當值保安人贓並獲。起初以為是普通偷竊案,及後揭發是幫共和黨偷文件和裝偷聽器。當年尋求連任的尼克遜與白宮否認知情,獲得選民信任,

72年大選中大勝連任。但其後揭發他企圖運用總統權力,阻止FBI調查水門事件,他的幕僚亦相繼爆料,供出尼克遜在橢圓形辦公室有秘密錄音,相信錄下了尼克遜指示下屬掩飾事件的罪證。

面對最高法院交出錄音的指令以及國會無可避免的彈劾動議,尼克遜在1974年8月8日宣布辭去總統一職,成為美國第一位亦是唯一一位在任內辭職的總統。

History.com

唔講唔知

回覆 引用 TOP

成單野最引人入勝係深喉

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-8-10 08:26 AM 發表

1974年8月8日,美國時任總統尼克遜受水門事件的影響被迫辭職,成為美國第一位,亦是唯一一位在任內辭職的總統。

1972年7月有人潛入水門大廈的民主黨全國 ...
沒錯

回覆 引用 TOP

通俄門

熱門搜尋: 保濕精華 遮瑕膏 凹凸洞 make up

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-8-10 08:26 AM 發表

1972年7月有人潛入水門大廈的民主 ...
捉到領導人(總統)錯處,就可以處分迫佢辭職下台,再選過個可能會比較好既真好!

呢樣野,唔係係個個國家都可以!

睇 德斯丁荷夫曼 同 羅拔烈福 做嘅「驚天大陰謀 - All the President's men」!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinglewis 於 2017-8-13 09:46 AM 發表

捉到領導人(總統)錯處,就可以處分迫佢辭職下台,再選過個可能會比較好既真好!

咁都要舔下?香港第一個特首已經係辭職,香港咪好民主?

今天不努力工作
明天努力找工作
引用:
原帖由 rice_bin 於 2017-8-13 10:55 AM 發表

咁都要舔下?香港第一個特首已經係辭職,香港咪好民主?
或者咁講,部門主管做錯事令公司損失,老闆唔處分係咪好好?
見仁見智!

冇咩舔唔舔,只係每個人睇法唔同。公司,鍾意咪留,唔鍾意咪走,好簡單。

回覆 引用 TOP

所以警示每个政府!

引用:
原帖由 jackduoching 於 2017-8-13 11:26 AM 發表

所以警示每个政府!
窃听监控会出事的!(你最好有脑处理)

熱門搜尋: 保濕精華 遮瑕膏 凹凸洞 make up 保濕面霜

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinglewis 於 2017-8-13 09:46 AM 發表

有時候處分系槍殺

引用:
原帖由 MsTomato 於 2017-8-13 12:46 AM 發表

成單野最引人入勝係深喉
變左四仔發陽光大

熱門搜尋: 孕婦奶粉 媽媽會 bb用品 bb會 母乳 maternity
小兒科的美國總統逸事!
偷聽嗻!

回覆 引用 TOP

44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。