註冊 登入

38歲轉行仲有冇人要

引用:
原帖由 Zell0000 於 2017-9-2 09:44 PM 發表

Merchandiser 去都邊都有人要, 尤其係轉新工時可以帶到新經驗, 能力等.
每間公司都唔會請新手, 如果Merchant唔得踮, 公司會係賺唔到錢, 或者經驗不足而做錯導致蝕就唔係幾好啦.
好似我公司咁, 只會請有5-10年以上 ...
說對了一半啦。

如果物管業廢物比例是7-8成垃圾,2-3成正常人計;

孭蠢業古計有3成垃圾,5-7成正常常。以前有2件垃圾唔炒,留待炒人時墊屍底用!

因此其他行業請孭蠢做新人,有5至7成機會請到正常人!

引用:
原帖由 cyncynso 於 2017-8-24 10:48 AM 發表

咁會轉邊行好d? 全部都要相關經驗。。
我softline轉hardline, 细公司都仲有market.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地獄Gigi 於 2017-8-25 10:32 PM 發表

唔係同一間公司做,之前做牛仔,而家做內衣,可以話轉左行
內衣都仲有得做呀!

引用:
原帖由 234282 於 2017-9-3 12:27 PM 發表

說對了一半啦。

如果物管業廢物比例是7-8成垃圾,2-3成正常人計;

孭蠢業古計有3成垃圾,5-7成正常常。以前有2件垃圾唔炒,留待炒人時墊屍底用!

因此其他行業請孭蠢做新人,有5至7成機會請到 ...
我未做過物管,但略有認識。師兄似乎將物管業等同看更業,其實物管業好大,好多架構,管理員是其中一層,架構不下於製衣業,大公司如第一太平、太古等等,應要尊重。

引用:
原帖由 地獄Gigi 於 2017-8-21 12:17 AM 發表

女,做左merchandiser 10幾年,high dip畢業,好想轉行,但仲可以轉咩?求賜教,做郵局可以嗎?(會考無5科pass)
樓主我同你差唔多,細你小小,我仲得中五,想轉行唔知可以轉咩,我都係做內衣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woodydavid 於 2017-9-3 02:09 PM 發表

我未做過物管,但略有認識。師兄似乎將物管業等同看更業,其實物管業好大,好多架構,管理員是其中一層,架構不下於製衣業,大公司如第一太平、太古等等,應要尊重。
我咁講,係因為我是一個中層管理,對物管有見解而作出的準確性批判而已。

可以說,經理也是垃圾,不識打字,開會及解決問題也有。

引用:
原帖由 234282 於 2017-9-3 02:20 PM 發表

我咁講,係因為我是一個中層管理,對物管有見解而作出的準確性批判而已。

哦,師兄係物管管理層,做乜咁關心Merchant行頭呀?曾是同路人?

引用:
原帖由 woodydavid 於 2017-9-3 04:36 PM 發表

哦,師兄係物管管理層,做乜咁關心Merchant行頭呀?曾是同路人?
我以前在孭蠢這一行做管理層的,雖然𨍭咗行,但間中亦有幫孭蠢朋友玩freelance(不能説是什麼)。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2017-9-3 01:40 PM 發表

內衣都仲有得做呀!
有經驗, 人工仲唔差添~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-9-3 02:20 PM 發表

保安,需求過大阿豬阿狗都做得。所以質素就有眼睇
物管,唔好得過保安幾多!下層多左人上層又要加返人。D人點樣來?好多做開IC轉過去,乜野叫管理?大聲問候人就當管理

好話唔好聽正常既只得2∼3成,真係識既得1∼2成。所以正常人來講轉行做物管前景係唔錯

利申:做開保安炒散。

回覆 引用 TOP

原來如此!

物管宜家想上位好易,如果你有任何Degree,原本SPACE既3年 Pro dip物管課程,只須2年,讀完做幾年,做資深主任,副經理呢的位唔難!

早十幾年前,即使孭蠢孽成日要0T,好彩找到的top up course是返星期六、日。即使行業是幾咁福佳日日扯盡,壓力甚大,我都要入返一張旁身,早買早用,否則臨中年便食蕉鳥!

其實早於2008年打後,大陸最低工資暴升期,孭蠢孽已歩入死亡,08年公司裁員後,搵親的工,三個月,半年,做到年半又裁,根本冇得做,而揾工,一搵又三個月半年,好快又失業一年,這就是大多數孭蠢的運程,只是延續到2017年而已!

引聖經所言,太陽底下冇新事,你今日遇到的,前人也遇過,當年over25K,轉行11K,砌咗4年先追返到18K比同行既人快,宜家幾多唔講啦,費事洩露太多。但勿管冇學歷,冇升職,每年加薪只有3至5%,有人可以7年加唔夠3千蚊,所以學歷同跳槽加少少運仔才能上位!

你如果是觀察力強的保安,便知道勿管既人有幾垃圾,得1至2成人做野,此話亦可成立。肯做既,有常識,有學歷其實上位好易!

另外,我重申:做商盤(之前做住宅,儍的嗎? 我冇興趣處理投訴!識跳槽!宜家對文件及招標為主)有租及股息收,已上岸!

我都36啦, 今年轉行, 投身教育界 最重要, 你要相信自己有能力

引用:
原帖由 greenteablue 於 2017-9-5 10:15 AM 發表

我都36啦, 今年轉行, 投身教育界 最重要, 你要相信自己有能力
轉做教育界,TA? 花多少時間轉?

引用:
原帖由 Sanshui 於 2017-9-5 04:05 PM 發表

轉做教育界,TA? 花多少時間轉?
我今年搵呀,本身有degree好快有offer 😊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。