註冊 登入

38歲轉行仲有冇人要

引用:
原帖由 bbqbear2 於 2017-9-7 10:01 AM 發表

三年前也是做成衣出口跟單
入左去裝修界由零開始
捱左二年
今年大放異彩,未到九月,已經賺到以前年薪兩倍
有朋友做裝修話今年裝修比較靜,Ching 咁好彩揾到好碼頭?

回覆 引用 TOP

試下考aa3,但哩份政府工同merchandiser無乜分別。

引用:
原帖由 asuran 於 2017-9-7 10:34 AM 發表

試下考aa3,但哩份政府工同merchandiser無乜分別。
Apply 過,無feedback....
有時都講運,apply咗都會無得jn,之前ACO/CA都係咁。

回覆 引用 TOP

揸巴士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地獄Gigi 於 2017-8-21 12:17 AM 發表

女,做左merchandiser 10幾年,high dip畢業,好想轉行,但仲可以轉咩?求賜教,做郵局可以嗎?(會考無5科pass)
Same as U

引用:
原帖由 asuran 於 2017-9-7 10:34 AM 發表

aa3 好穩定地成日俾vip問候,又要忍。慘過merchant。

理由係?冇方向冇底,好難俾意見。年紀唔係問題,心理質素好緊要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地獄Gigi 於 2017-8-25 10:02 PM 發表

請問可以做乜工呢?有可能轉到文職萬幾蚊工嗎?
正苦合約有万几蚊經常請

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿簫 於 2017-8-21 11:47 PM 發表

玩完架啦呢行!  你去大南街睇下幾慘烈先啦!
大南街咩事?

回覆 引用 TOP

可能樓主有讀found dip 再駁上去呢, 不過無講啫

熱門搜尋: 去斑 減肚腩 黑頭 瘦面

回覆 引用 TOP

無話得唔得嘅,自己接唔接受到/係咪真係咁想轉啫。
加油~~

回覆 引用 TOP

師兄, 我都係做左十幾年製衣merchant, 年頭決定轉物管, 本身有正裝degree, 年齡33, 搵左4個月工, 而家做緊住宅盤PA, 十分不好做, 所以下年年頭有半年經驗會quit 出去搵商盤.

回覆 引用 TOP

可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地獄Gigi 於 2017-8-21 01:13 PM 發表

可以轉咩?搵唔搵到$15000人工呢?
洗碗都有

回覆 引用 TOP

講真, 我請緊兩個位.  不過以我個人嚟講面試嘅都有一個通病, 特别係做得長個D, 每一個都重係用緊10年前嘅merchant JD 去睇今日merchant 要做嘅嘢. 大部份依然停留喺收發email, 睇下樣板丫,連絡供應商呢D low value added 嘅task. Excel 又只係識下加減乘除,用template 打下單咁. 唔好話寫Macro 做report. 連簡單嘅vlookup, pivot table, data analysis 都唔識. 係現今咩都講數據嘅年代, low value added 嘅task 都移晒俾vendor, 你又唔識呢D野, trading 公司同人都好容易俾人淘汰.我想話你想轉行前, 係咪應該先諗下自己有無一D不足?如果係嘅話,你轉到邊行我估都一樣.

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。