註冊 登入

核數費突然狂加

核數費突然狂加 E-mail 此主題給朋友

某核數師喺出左audit report後出張單收嘅費用比之前同客戶agreed費用多左成倍,但又無原因,乜可以咁架咩?

如果以合約精神,簽咗agreement但加收冇出聲,可以睇下有冇條款講明個價

回覆 引用 TOP

樓主可能講D唔講D......

回覆 引用 TOP

你都可以唔搵佢做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 petitrat 於 2017-8-23 05:57 PM 發表

某核數師喺出左audit report後出張單收嘅費用比之前同客戶agreed費用多左成倍,但又無原因,乜可以咁架咩?
想問問個 auditor 簽左份 audit report 未。如果簽左及上左稅局就同佢打死狗講價。如果未簽又未上稅局。就真係對唔住啦!肉在砧板上。因為再搵第二個會唔夠時間,被估梲重大獲。得不償失。惟有照俾。當買個教訓,下次唔好咁笨實。如果無稅表又未簽名的。就係一樣講價。佢唔肯嘅話就搵過第二個。佢重驚過你。唔減價會變壞賬。

你都唔知, 我哋局外人又點會知原因????

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 petitrat 於 2017-8-23 05:57 PM 發表

上面答你個的人都唔係做呢行。完全唔識點答你。

回覆 引用 TOP

如果同開始報價差別好多,肯定有原因,大部分,都是TIME COST問題,爆鐘都未搞掂,加鐘,,又或者research做得多,好多原因,,ANYWAY,張DN會有寫,冇寫就叫FIRM交代清楚.

梗有原因嘅

熱門搜尋: 心臟病 言語治療

回覆 引用 TOP

哈哈,係咪提供‘增值’服務幫你做靚咗條數先?

引用:
原帖由 gilbertkkcho 於 2017-8-24 04:31 PM 發表

想問問個 auditor 簽左份 audit report 未。如果簽左及上左稅局就同佢打死狗講價。如果未簽又未上稅局。就真係對唔住啦!肉在砧板上。因為再搵第二個會唔夠時間,被估梲重大獲。得不償失。惟有照俾。當買個教訓,下 ...
就係未簽未上稅局,焗住俾。真係經一事長一智!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Edwardzone 於 2017-8-24 04:57 PM 發表

如果同開始報價差別好多,肯定有原因,大部分,都是TIME COST問題,爆鐘都未搞掂,加鐘,,又或者research做得多,好多原因,,ANYWAY,張DN會有寫,冇寫就叫FIRM交代清楚.
其實只係間蚊型sme的audit, dn無寫原因。不過睇完各位ching回覆,似乎佢要加價都無王管架啦,唯有以後唔搵佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyboygor 於 2017-8-24 06:03 PM 發表

哈哈,係咪提供‘增值’服務幫你做靚咗條數先?
間公司都無做生意,唔需要!

引用:
原帖由 petitrat 於 2017-8-24 06:39 PM 發表

間公司都無做生意,唔需要!
你直接搵番同你deal 嗰條友啦!
你喺客有權問清楚!

狗即是狗, 永遠只可以守門口...................

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Edwardzone 於 2017-8-24 04:57 PM 發表

梗係唔係啦!如果真係個間公司的數有問題的話,要花好多時間的話。必定要同個客商量。如果個客唔肯既話,都係間 firm 自己食番。至多下次報價時報番呢次所花時間嘅價而己。係唔會最後個分鐘話要上稅局要簽名個陣時先加一倍價。這同拑住搶有乜分別?我地身為執業會計師是有操守的。我們是服務業,必定是以客為先,當然除了要幫客做假數的是例外。這一定是不會做的。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。