註冊 登入

核數費突然狂加

係咪D数好亂,人地用左好多時间做?人地係計time cost

引用:
原帖由 littleboy 於 2017-8-26 08:36 PM 發表

係咪D数好亂,人地用左好多時间做?人地係計time cost
會唔會人地幫你做埋bookkeeping呢?
係唔係舊年你唔洗填報稅表今年呢?auditor in charge最清楚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gilbertkkcho 於 2017-8-24 09:49 PM 發表

梗係唔係啦!如果真係個間公司的數有問題的話,要花好多時間的話。必定要同個客商量。如果個客唔肯既話,都係間 firm 自己食番。至多下次報價時報番呢次所花時間H價而己。係唔會最後個分鐘話要上稅局要簽名個陣時先加一倍價。這同拑住搶有乜分別?我地身為執業會計師是有操守的。我們是服務業,必定是以客為先,當然除了要幫客做假數的是例外。這一定是不會做的。
路過.....多口問句...

你知哂發生咩事??

估稅有幾大件事??

點睇得出係操守問題??

基於咩得出呢個結論??

利申:我唔識樓主,就係想學下野

沽左,10張8張18張、夾成千、都係跟佢幅圖行BY紙倉伯伯
開班教炒期,收果雞碎咁多..教人爭食?~結論~你信左、佢得救
魯芊排行~綠添紅、今生爛蘋果,爆臭口地產婆
引用:
原帖由 五月牛棚 於 2017-8-30 01:08 AM 發表

路過.....多口問句...

你知哂發生咩事??

估稅有幾大件事??

點睇得出係操守問題??

基於咩得出呢個結論??

利申:我唔識樓主,就係想學下野
我係核數師,絕大部分都知係乜事。通常都係個核數師嘅問題,尤其絕對係因為錢就百份之百係核數師嘅問題。

引用:
原帖由 gilbertkkcho 於 2017-8-30 10:53 AM 發表

我係核數師,絕大部分都知係乜事。通常都係個核數師嘅問題,尤其絕對係因為錢就百份之百係核數師嘅問題。
原來有牌的、簽名的係咁答問題的!

領教

問題好似未答吧!

你斷定係操守問題!建基於乜?

而你有呢個結論

開班教炒期,收果雞碎咁多..教人爭食?~結論~你信左、佢得救

回覆 引用 TOP

奴工越來越少,數亂無奴工執
風險越來越大

如果核數師自己執咪貴lor

深圳東部華僑城機動遊戲最少意外六死十傷

悠悠長長繼續前航不懂去驚怕 荊荊棘棘通通斬去不必多看它
利益集團主導下,中國已經沒有希望

回覆 引用 TOP

太少資料,根本答你唔到
其實你點解唔直接問個auditor
你以為這邊的「師兄」會知咩事

回覆 引用 TOP

Assume that the audit fee is from HK$2,000 to HK$4,000?  I do not think the increase is a big increase.  If the fee is under HK$10k, I think this is still not expensive.

回覆 引用 TOP

我試過有個客 由 HK$4,200 加到 HK$6,000. 然後個客話我加左佢成40% 話我加得多, 但佢又無諗過 由DORMANT 公司變左有業務公司, 仲要我派人去STOCK TAKE, 唔肯QUALIFIED OPINION 仲要星期6下午, 真係無賺佢錢 佢又唔信, 好多野唔係睇表面~ 資料不足係唔可以評價 係咪加FEE 太多, 可以好多原因

唔記得答返樓主問題, 開頭 quote 價要睇下點 quote, 如果佢話係跟 time used 既話, 佢可以出個 expect 俾你 再跟返實際用既時間去收 不過多數就會傾定既 只係有少數時間突然好多野係個客收埋 然後俾人發現左 咪時間用得多 lu
引用:
原帖由 tendency 於 2017-8-30 11:55 PM 發表

我試過有個客 由 HK$4,200 加到 HK$6,000. 然後個客話我加左佢成40% 話我加得多, 但佢又無諗過 由DORMANT 公司變左有業務公司, 仲要我派人去STOCK TAKE, 唔肯QUALIFIED OPINION 仲要星期6下午, 真係無賺佢錢 佢又唔信 ...

引用:
原帖由 gilbertkkcho 於 2017-8-24 09:49 PM 發表

梗係唔係啦!如果真係個間公司的數有問題的話,要花好多時間的話。必定要同個客商量。如果個客唔肯既話,都係間 firm 自己食番。至多下次報價時報番呢次所花時間嘅價而己。係唔會最後個分鐘話要上稅局要簽名個 ...
C Hing, can't agree with you more

To increase fee, auditor shld always discuss with client first with sufficient reasons

咦、唔見"我係核數師"回呢⋯⋯

我淨係想知佢個結論"操守有問題"!

佢係點樣得出來的

我會推post, 等你答的

樓主問左未???

狗即是狗, 永遠只可以守門口...................
引用:
原帖由 34304 於 2017-9-4 01:41 PM 發表

樓主問左未???
一個講尐唔講尐、一個知尐唔知尐

等下"係我核數師"答好過

我真係好想知佢個專業意見係點得出來的!

引用:
原帖由 五月牛棚 於 2017-9-4 09:38 PM 發表

一個講尐唔講尐、一個知尐唔知尐

等下"係我核數師"答好過

我真係好想知佢個專業意見係點得出來的!
點解無人答呢......有錯(如有)唔係要認咩

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。