註冊 登入

核數費突然狂加

引用:
原帖由 gilbertkkcho 於 2017-8-24 09:49 PM 發表

梗係唔係啦!如果真係個間公司的數有問題的話,要花好多時間的話。必定要同個客商量。如果個客唔肯既話,都係間 firm 自己食番。至多下次報價時報番呢次所花時間嘅價而己。係唔會最後個分鐘話要上稅局要簽名個 ...
ching this is exactly what quality of profession is!!! Thank you!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tendency 於 2017-8-31 01:08 AM 發表

唔記得答返樓主問題, 開頭 quote 價要睇下點 quote, 如果佢話係跟 time used 既話, 佢可以出個 expect 俾你 再跟返實際用既時間去收 不過多數就會傾定既 只係有少數時間突然好多野係個客收埋 然後俾人發現左 咪時間 ...
Thank you!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cpasowhat 於 2017-9-1 12:19 PM 發表

C Hing, can't agree with you more

To increase fee, auditor shld always discuss with client first with sufficient reasons
你地完全get到我的問題係咩!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 五月牛棚 於 2017-9-4 09:38 PM 發表

一個講尐唔講尐、一個知尐唔知尐

等下"係我核數師"答好過

我真係好想知佢個專業意見係點得出來的!
多謝你參與討論。我好明白果位ching的觀點,佢亦解答到我的問題!

引用:
原帖由 petitrat 於 2017-9-8 11:25 AM 發表

多謝你參與討論。我好明白果位ching的觀點,佢亦解答到我的問題!
其實我真係唔明點解係會計師操守問題!

比出黎既資料又唔夠、佢就可以估到咩事!

真係勵害喔⋯⋯⋯⋯⋯⋯

沽左,10張8張18張、夾成千、都係跟佢幅圖行BY紙倉伯伯
開班教炒期,收果雞碎咁多..教人爭食?~結論~你信左、佢得救
魯芊排行~綠添紅、今生爛蘋果,爆臭口地產婆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 五月牛棚 於 2017-9-2 11:28 AM 發表

咦、唔見"我係核數師"回呢⋯⋯

我淨係想知佢個結論"操守有問題"!

佢係點樣得出來的

我會推post, 等你答的
幫下手推丫......唔該

開班教炒期,收果雞碎咁多..教人爭食?~結論~你信左、佢得救

回覆 引用 TOP

執業會計師教網友走執業會計師數
執業會計師教潛在客人打死狗講價

引用:
原帖由 nihonjindesu 於 2017-9-15 11:35 AM 發表

執業會計師教網友走執業會計師數
執業會計師教潛在客人打死狗講價
等緊呢個"我係核數師"交代下,點解加價一定係會計師操守問題⋯⋯

定係handbook改左,執業比意見係唔使基礎!

如果係,通知聲我、我道歉

引用:
原帖由 五月牛棚 於 2017-9-15 03:54 PM 發表

等緊呢個"我係核數師"交代下,點解加價一定係會計師操守問題⋯⋯

其實我都想知,想學嘢!

狗即是狗, 永遠只可以守門口...................
引用:
原帖由 34304 於 2017-9-18 10:53 AM 發表

其實我都想知,想學嘢!
你本handbook冇寫咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 五月牛棚 於 2017-9-15 03:54 PM 發表

有冇人話我知呢

回覆 引用 TOP

我就係睇唔到有話加價就等於一定操手有問題呢條!
可能佢執葉嗰本有寫!

狗即是狗, 永遠只可以守門口...................
引用:
原帖由 34304 於 2017-10-5 01:51 PM 發表

我就係睇唔到有話加價就等於一定操手有問題呢條!
可能佢執葉嗰本有寫!
個重點係喺咩階段是否以合理原因加

我下年搵其他CPA囉

引用:
原帖由 petitrat 於 2017-10-5 04:02 PM 發表

個重點係喺咩階段是否以合理原因加

我下年搵其他CPA囉
我諗、大家都明白 “加價/加核數費用”對樓主公司帶黎既影響。

而我問的,正是為什麼 “佢呢個自稱、大大聲講,佢係核數師” !

1. 點解要咁講? 跌吉得佢一個有牌?

2. 憑什麼講加fee就一定係操守問題!

3. 樓主比出來的資訊,點可以支持到作為一個專業既核數師,得出一個別人操守問題的結論?

基於本post以上既資料,佢出來呈清一下呢個意見既基礎,而大家又信服的,我真心道歉

又或者大家又參考下呢個post!
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26922404&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

睇下係咪專業會計師應有的態度

加多句,小心留意時間,佢會改內容的

引用:
原帖由 五月牛棚 於 2017-10-5 04:22 PM 發表

我諗、大家都明白 “加價/加核數費用”對樓主公司帶黎既影響。

而我問的,正是為什麼 “佢呢個自稱、大大聲講,佢係核數師” !

1. 點解要咁講? 跌吉得佢一個有牌?

2. 憑什麼講加fee就一定係操守問題!

3. 樓 ...
对不起!請更正!人家是執葉的!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。