註冊 登入

請問車軚可用幾多年?

請問車軚可用幾多年? E-mail 此主題給朋友

我買新車時跟來的4條軚已用了近5年, 但我唔多用車, 那4條軚只行了29,000KM。我知一般行了4至4.5萬KM才換, 但以我的用量計算, 等到行足4萬時, 我那4條軚便可能用了7年。
請問車軚可用幾多年?

Thank you

引用:
原帖由 tcow 於 2017-8-26 08:04 PM 發表

我買新車時跟來的4條軚已用了近5年, 但我唔多用車, 那4條軚只行了29,000KM。我知一般行了4至4.5萬KM才換, 但以我的用量計算, 等到行足4萬時, 我那4條軚便可能用了7年。
請問車軚可用幾多年 ...
你架車擺室內有恆溫同濕度控制H地方?
你同其他道路使用者H安全值幾錢?

回覆 引用 TOP

我架車車主手冊寫10年先換,你信唔信?我就唔信啦!四年就換。反正玩車就係要試下新野先至有樂趣嘛。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tcow 於 2017-8-26 08:04 PM 發表

請問車軚可用幾多年 ...
正路玩到出廠第6年就會感覺到抓著力出問題

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

樓主行咁少咪都唔方會皮。。。行到驗車先換都唔怕。

回覆 引用 TOP

5年喇, 仲唔換呀? 想等炒左車先換呀?

回覆 引用 TOP

車胎質素落地後就算少用,都會因天氣變化而持續變差。抓地力和操控都會差左。
我覺得最好三至四年換新的,都是為自己和其他人著想。

引用:
原帖由 antony69 於 2017-8-27 01:09 PM 發表

車胎質素落地後就算少用,都會因天氣變化而持續變差。抓地力和操控都會差左。
我覺得最好三至四年換新的,都是為自己和其他人著想。
認同!第三年咬地能力已經無咁好,最多四年一定要換!

回覆 引用 TOP

睇你行乜路啦…

熱門搜尋: 時裝 結婚對戒 婚紗晚裝 crystal 西裝訂造 不織布袋

回覆 引用 TOP

我嗰條用緊第6年,正常慢轆性能冇乜問題,水地仍然快過好多車(我嗰部係原裝7人車,香港人手車真屎)

如驗車ok會用多3年先換,以前部車都係用咁耐,嗰部間中會飛鼤K,如波波盡隻隻彎掟盡就另計,但我唔係

回覆 引用 TOP

但在加國玩track時,我1部車有3套胎,1套夏天街胎,1套雪胎及1套玩track R胎,R胎我每2年就換,但街胎雪胎用到賣車都冇換過

熱門搜尋: 濕疹治療 婚前檢查 營養師 牙醫 扁平足 感冒 心理醫生

回覆 引用 TOP

一般可用4年

回覆 引用 TOP

http://www.michelin.com.hk/HK/en/help-and-support/do-I-need-new-tires.html
製造商話10年,但5年後每年找專業檢查!

回覆 引用 TOP

請問我这个軚見到少少鋼絲冇漏氣,會有危險嗎❓可以修補的嗎❓

熱門搜尋: beauty 飄眉 醫學美容 美白 美容 黑眼圈
引用:
原帖由 葉孝禮 於 2017-10-5 07:09 PM 發表

請問我这个軚見到少少鋼絲冇漏氣,會有危險嗎❓可以修補的嗎❓
你估中釘有得補孔?點補,換吧

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。