註冊 登入

Non-jupas/外國報醫科 Whatsapp group

Non-jupas/外國報醫科 Whatsapp group E-mail 此主題給朋友

今年會報non jupas HKU CUHK medicine
想搵番一班志同道合嘅人一齊奮鬥

仲有讀醫唔只係香港兩間大學哩條路
好多外國大學(包括英國,加拿大,星加坡,澳洲)可以報
希望條路唔係自己一個人行
亦都希望今年被reject嘅人唔好咁容易放棄
有一班同聲同氣嘅人嘅支持係好緊要
如果讀醫仲係你一生嘅夢想嘅話
歡迎join我地個WhatsApp group
https://chat.whatsapp.com/LocbbXIbRyi55yp3xt5HCL
亦都好歡迎未報過醫但有意今年報醫或者一直想讀醫但未踏出第一步嘅你
我地會share下大家嘅經驗, 點樣報外國大學
同埋會傾下點樣寫personal statement,點樣prepare interview
仲會一齊鑽研BMAT等等
Update:今年英國UCAS報medicine已截止,將會係11月2日考BMAT

祝成功。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 牙GU 於 2017-8-29 10:58 AM 發表

我已經non-jupas報左2年醫都被reject左
今年想搵一班志同道合嘅人一齊奮鬥
亦都希望今年被reject嘅人唔好咁容易放棄
有一班同聲同氣嘅人嘅支持係好緊要:smile ...
我仲係初級會員 pm唔到 but interested

回覆 引用 TOP

請問樓主用乜成績報??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 牙GU 於 2017-8-29 10:58 AM 發表

我已經non-jupas報左2年醫都被reject左
今年想搵一班志同道合H人一齊奮鬥
亦都希望今年被rejectH人唔好咁容易放棄
有一班同聲同氣H人H支持係好緊要:smile ...
IB 冇 42-43/45都吾使捻...

回覆 引用 TOP

大學first hon畢業報

引用:
原帖由 牙GU 於 2017-8-31 04:46 PM 發表

大學first hon畢業報
補返化學 DSE  5** or A level A* 末?

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-8-31 04:51 PM 發表

補返化學 DSE  5** or A level A* 末?
有A*

回覆 引用 TOP

如果其他科OK, 那应该是大学,科目,工作经验的问题....

你有问问医学院你的问题在哪里吗?

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-8-31 06:21 PM 發表

如果其他科OK, 那应该是大学,科目,工作经验的问题....

大陸人??

熱門搜尋: 情侶戒指 ring 西裝訂造 結婚對戒 眼部護理 粉底
杜文澤: 陳百祥, 叻哥係我最欣賞既賭徒, 賭品同數學一絶~

中國人民大學 數學系 畢業 (延畢一年)
馬尿水大學 數學教育 碩士生 (曾申請UCLA, Michigan 失敗, 敗走馬尿水)
引用:
原帖由 nigolden2 於 2017-9-2 08:47 PM 發表

大陸人??
禾係鄉港人。

你做乜啫, 我甘講你心理平衡啲?

但都係同升港大醫學院無關喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-8-31 06:21 PM 發表

試過問 不過佢話唔俾feedback
可能唔夠多課外活動

引用:
原帖由 牙GU 於 2017-9-4 12:20 AM 發表

試過問 不過佢話唔俾feedback
可能唔夠多課外活動
课外活动?

我想应该不是。但我也不清楚你当时怎么问及问谁? 我自己也很有礼貌的问过,他们都给了一些有用的意见。

你可以说说你 香港╱英国a level 的成绩吗?pm 我 都可以。 我大概知道他们的收生标准, 应可以告诉你问题所在。

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-9-4 08:45 AM 發表

课外活动?

我想应该不是。但我也不清楚你当时怎么问及问谁? 我自己也很有礼貌的问过,他们都给了一些有用的意见 ...
或者我多说一点,如果是考英国 a level, 那要求 4 A*, 但据悉今年港大医学院八月份还有出取录书给一个3A*+1A 的同学,但听闻是貨真价实的在英国留学。

熱門搜尋: 去角質 保濕面霜 去眼袋 減肚腩 保濕 眼袋 fitness
引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-9-4 08:45 AM 發表

课外活动?

我想应该不是。但我也不清楚你当时怎么问及问谁? 我自己也很有礼貌的问过,他们都给了一些有用的意见 ...
我英國a level 5A*+1A
但只有2科UMS高過95%
我打算今個星期上faculty office問feedback

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。