註冊 登入

[討論] STS 發九可能性依然存在嗎?

STS 發九可能性依然存在嗎? E-mail 此主題給朋友

前幾日,STS上限帕卡正面襲港,但天文台就T8封頂,事實上其實香港海平面有唔少站都有錄得持續暴風,有D甚至接近颶風。通過今次個風,是否證明T9一定要有機會上T10先至考慮掛,定只係純粹天文台果次預測失準?(之前李本瀅時代已公開sts正面襲港最高可發9,唔通係指TY臨門降格啲sts )

回覆 引用 TOP

印象中好像最早期的香港電台電視節目-氣象萬千,裡面跟天文台追打風,給果因爲香港的橫瀾島持續都吹唔到颶風,就索性降格做STS及改掛9號。(片段中有楊漢賢出鏡,可以搵番參考)我舉這例只想說明天文台試過,在香港門口的實測風力,唔到就索性降格及9號。

可發9,係指TY臨門降格啲sts

毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
引用:
原帖由 nklj1 於 2017-8-31 01:16 PM 發表

可發9,係指TY臨門降格啲sts
你又點知一定係,天文台係冇講明話T9一定係要有機會吹颶風先至掛

回覆 引用 TOP

笑死,風眼都唔係好見都可以九號?食X你呀!黑格比百幾二百公里又要出?

其實過往咁多案例同埋 hko 的處理手法,發十前發的九的時候大多 waglan 已出現颶風,又或幾可肯定轉風向後會有站有颶風(是否海平面另議),沒發十發的九都冇料到還不及強八,已可證明應取消九號風球。

實際上橫瀾 10min 130 km/h hko 先開始會睇睇。

風球原意係乜,真係有空間去演譯,正如基本法 158 條第一款。

我的演譯:
* 發九不用考慮發十的可能性。九一定要有過渡性,即顯著增強,否則實際意義不大。暴風 88-117,100+ 先發九就差唔多。今次係超都唔係超好多,waglan 110 折算可能都唔夠 100 添。
* 十號的”近海平面”,背後的意義並非單以站的高度為衡量,而是要剔除太大風的地方。因此除了高地,也應包括地形陝管和窄巷(古時沒有很多狹窄佈滿高樓的街道,因此沒寫低也合情理)。只是條文寫得不準確,有”釋法”的空間。橫瀾東北風和長洲東南風 10min 118km/h 都不符合發十。

臨門降 STS,如 STS 上限,應發九。

現實: 歷任 hko 台長(除左頭幾任吧)都未必解得通過方九貞。

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-1 07:42 AM 發表

笑死,風眼都唔係好見都可以九號?食X你呀!黑格比百幾二百公里又要出?

其實過往咁多案例同埋 hko 的處理手法,發十前發的九的時候大多 waglan 已出現颶風,又或幾可肯定轉風向後會有站有颶風(是否海平面另議) ...
咁 2003 杜鵑呢?
流浮山10分鐘持續有120 符唔符合掛10號嘅標準?

熱門搜尋: 遮瑕膏 瘦小腿 美容課程 醫學美容 保濕面膜
HT8193
引用:
原帖由 nillnill 於 2017-8-30 02:41 PM 發表

印象中好像最早期的香港電台電視節目-氣象萬千,裡面跟天文台追打風,給果因爲香港的橫瀾島持續都吹唔到颶風,就索性降格做STS及改掛9號。(片段中有楊漢賢出鏡,可以搵番參考)我舉這例只想說明天文台試過,在 ...
瑪姬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2017-9-5 09:53 PM 發表

咁 2003 杜鵑呢?
流浮山10分鐘持續有120 符唔符合掛10號H標準?
就算符合又點, 掛十分鐘落番?

九號係十號預警(即冇機十就唔會九)尼個傳聞都不知傳了多少年, 官方當然冇可能唔知, 亦冇可能冇人去考證過, 例如 1917 時是怎樣說的, 當時有沒有 STS ()之類. 咁多年來有冇聽過官方提出證據? 冇就很可疑了.

正如樓主講, 倒是 by lee 時代(source?)官方曾說 STS 可以發九, 我自己都聽人說聽過某高級主任說 95 年時海倫為 STS, 但理論上係可以發 9 的. 而我個人不相信目前官方文件 STS 最高可發 9 只係因為臨門 T->STS 這個邏輯可能, 這太小學雞了. 或者以前真的有不成文規定有可能 10 先會出 9, 但都已經"釋法"了. 一號風球都改左好耐啦, 冇話唔得.

如要用小學雞邏輯, 一定要有機十先九, 咁 T 轉左 STS 都肯定不會颶, 點解又繼續 keep 9 呢? 其實一樣咁唔通.

80 年代電話簿將 STS/T 的注意事項放埋同一格(此等信號表示強烈熱帶風暴或颱風....), 97 年漁民卡, 還好似有人說 ofm, 白紙黑字都寫得好清楚, 冇話 STS 唔可以, 仲定埋個風速的 criteria, 任何海平面合唔合理可議. 冇乜理由連 ofm 這內部文件都唔寫明一定要颱風先會考慮 9 號吧.

咁點解成百年來都係 T 先會掛 9?????????

原因可能係根本 WFC!   好一段時間夠話盡可能十二小時前掛八, 係咪咁做呢?
或者 1917 年的台長都冇諗過係咪一定要颱風, 要有颶風的可能先可以九添. 咁風迷們就真係庸人自擾喇.

回覆 引用 TOP

一直以來的討論都好似漏左一個邏輯可能. 如果發九一定要有機發十, STS 係可以發九, 其實係有兩種情況(唔係一種):

1) 本身係 T, 發左 9, 臨門降 STS, 繼續 9.
2) 本身係 STS 上限, 但不排除接近時會增強(或修訂)為 T, 所以都有機出十, 可以出 9.

我自己打完都覺: 唔會玩尼家野下嘛. 不如取消左 9 號算啦.

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-7 07:55 PM 發表

一直以來的討論都好似漏左一個邏輯可能. 如果發九一定要有機發十, STS 係可以發九, 其實係有兩種情況(唔係一種):

1) 本身係 T, 發左 9, 臨門降 STS, 繼續 9.
2) 本身係 STS 上限, 但不排除接近時會增強(或修訂 ...
其實帕卡果次係因為天文台預計個風唔會上颱風先至唔掛9,定係純粹係預測失準?(由此至終都冇提及個風會正面襲港)

熱門搜尋: 洗頭水 髮尾油 頭髮造型 假髮 永久脫毛 植髮 脫髮問題
引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2017-9-7 08:57 PM 發表

其實帕卡果次係因為天文台預計個風唔會上颱風先至唔掛9,定係純粹係預測失準?(由此至終都冇提及個風會正面襲港)
上面我都暗示我係不相信那些偏激牛角尖邏輯的.

至於你尼個問題, 應該轉發給智明.

有關帕卡, 我自己就想問各位兩個問題:

1) 係咪覺得當日的風力特別大, 八號警告唔足夠?
2) 係咪風起得快, 有需要用九號來警示?

我唔覺囉.

除左 9 號, 取消埋 3 號都得, 幾時試過吹跌幼稚園小朋友之類? 8 號早出番兩個鐘, 有小朋友的家長提早放工接放學唔夠咩???

熱門搜尋: 洗頭水 髮尾油 頭髮造型 假髮
引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-8 03:05 PM 發表

上面我都暗示我係不相信那些偏激牛角尖邏輯的.

你所講H邏輯即係指咩?

至於你尼個問題, ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-8 03:30 PM 發表

有關帕卡, 我自己就想問各位兩個問題:

1) 係咪覺得當日的風力特別大, 八號警告唔足夠?
2) 係咪風起得快, 有需要用九號來警示?

我唔覺囉.

...
應該係取消3號風球幼稚園停課指引

熱門搜尋: 韓國護膚品 抽脂 cosmetics
傳聞,9 係 10 既預警。。

但我認為,9 係 8 既高級版,會更合適。

無可否認,8 都有 強8 或 弱8 既出現。

而宜家香港樓宇堅固很多,所以掛 8 時,都有好多人會出街食嘢,唱K ,甚至 滑浪🏄🏊🎣 等,對 8 既警覺性,危機性降低了。

所以,9 除了係 10 既預警外,都可以認知為 8 既高級版,警告災難即將降臨既先兆。。。。

73 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。