註冊 登入

讀書為咩?

讀書為咩? E-mail 此主題給朋友

我入佐一間自己唔鍾意既band1超谷中學
而家好想揾番讀書既動力
有冇人可以同我講讀書為咩?
thx

引用:
原帖由 不平凡的普通人 於 2017/9/1 04:01 PM 發表

而家好想揾番讀書既動力
thx
咁樓主認為為咩?  

引用:
原帖由 大姑毒處 於 2017-9-4 05:36 PM 發表

咁樓主認為為咩?  
就係唔知lor
😣😣,

引用:
原帖由 不平凡的普通人 於 2017/9/4 05:38 PM 發表

就係唔知lor
😣😣,
咁不如樓主嘗試諗下: 現階段有書唔讀甚至冇書讀H話, 樓主會點, 樓主家人又會點?   

引用:
原帖由 大姑毒處 於 2017-9-4 06:15 PM 發表

咁不如樓主嘗試諗下: 現階段有書唔讀甚至冇書讀嘅話, 樓主會點, 樓主家人又會點?   
首先要政府比先
可能似英國某d人咁home-schooling掛。
home-schooling 一樣可以有好成就(有例子

大既讲多晒气,儒雅 两个字慢慢捻

引用:
原帖由 BDblue 於 2017/9/7 02:13 AM 發表

大既讲多晒气,儒雅 两个字慢慢捻
依家係一個啱啱升中H初中生問「點解要讀書」, 某程度上都屬於哲學問題, 唔能夠用兩個字概括, 相信晌討論區亦可以俾多啲同學仔一齊思考~  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不平凡的普通人 於 2017/9/7 01:40 AM 發表

首先要政府比先
可能似英國某d人咁home-schooling掛。
home-schooling 一樣可以有好成就(有例子
樓主答案離咗題...

係問緊: 現階段有書唔讀甚至冇書讀H話, 樓主會點, 樓主家人又會點?   

亦唔係探討香港以外H情況國家噃~   

引用:
原帖由 大姑毒處 於 2017-9-7 04:35 PM 發表

樓主答案離咗題...

係問緊: 現階段有書唔讀甚至冇書讀嘅話, 樓主會點, 樓主家人又會點?   

亦唔係探討香港以外嘅情況國家噃~     
又係wor sor

回覆 引用 TOP

可能你以後想搵啲工作需要文憑。

熱門搜尋: 膠原蛋白 吊線雙眼皮 化妝品 粉底 bb cream cosmetics
引用:
原帖由 tuuleung 於 2017/9/12 03:07 PM 發表

可能你以後想搵啲工作需要文憑。
啱咗部份~  去到搵工呢個層面只係一種果效, 不過唔係最終目的。

但都有唔少工種係唔需要學歷證明至搵到, 例如: 創業做老闆, 自薦做歌手, 俾發掘做模特兒, 拜師學紙紮, 食肆洗碗碟員工, 的士/小巴司機等等。

所以, 要首先明白最根本上讀書係為乜... 依家睇緊討論區H會員點解會睇得明大家寫咩H? 咪就係要不斷識字囉~  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不平凡的普通人 於 2017-9-1 04:01 PM 發表

而家好想揾番讀書既動力
thx
而加讀書係為左第時生活得好d ,,
一句講哂 ,唔讀書第時就做苦工,,
養自己同家人,,如果係男人仲大獲,,養埋老婆仔女要幾錢先夠 ,仲有租屋或買樓,,自己唸啦!!

回覆 引用 TOP

明事理  辨事非

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不平凡的普通人 於 2017-9-1 04:01 PM 發表

而家好想揾番讀書既動力
thx
我識嗰啲讀國際學校嘅學生嘅

佢哋話到國際學校呢有好多好處㗎

例如識得幾個語言囉

因為啲同學來自於唔同嘅國家那就好似一個小聯合國咁樣, 環境令到你要學幾種語言令到可以同唔同嘅同學溝通

同埋佢哋識得多元化思考

咁點解佢哋嗰啲數學呀,英文呀等好似比香港傳統嗰啲學校都要差,但係點解佢哋將來嘅成就仲要好過香港啲學校嘅, 又係環境令到佢哋識得咗好多嘢囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大姑毒處 於 2017-9-7 16:35 發表

樓主答案離咗題...

係問緊: 現階段有書唔讀甚至冇書讀嘅話, 樓主會點, 樓主家人又會點?   

亦唔係探討香港以外嘅情況國家噃~     
樓主就會不能做一個有價值的人

很喜歡這熱熱鬧鬧、七咀八舌的地方。

是知識、觀點、靈感.... 集思廣益的泉源

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。