註冊 登入

[其他] 如果學多一種語言, 學咩野好?

如果學多一種語言, 學咩野好? E-mail 此主題給朋友

法文?
德文?
韓文?
日文?

其實我諗緊學日文定係德文好?
但香港而家好似無咩人用?
對做野好似無咩用?

引用:
原帖由 samchan152 於 2017-9-5 09:33 PM 發表

法文?
德文?
韓文?
日文?

對做野好似無咩用?
西班牙文,某程度上我覺得比英文仲好用

回覆 引用 TOP

你如果有心做MNC, 香港我覺得用日文法文多
德國人一般英文無問題

超入門的生活 用MAC中文 Video 教學 .
http://wisetask.blogspot.hk/
單車奇貨站
http://weirdjun.blogspot.hk/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samchan152 於 2017/9/5 09:33 PM 發表

法文?
德文?
韓文?
日文?

對做野好似無咩用?
單計工作上H話, 用日文機會比德文多。  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samchan152 於 2017-9-5 09:33 PM 發表

對做野好似無咩用?
行行唔同,你果行要什麼語言照計你會知,不知的話可以看招聘網站。

回覆 引用 TOP

學印尼文,家中有用,幫到朋友同事上司,對事業幫助大過你識日文。  學啲完全冇用H,拉丁文/古希臘文,個個人都對你另眼看待,
Resume/Profile都突出你H特長,冇人敢challenge你添。  當然德文有少少類似價值。梵文,啲佛教徒當你係唐三藏咁。 美女瑜伽教練都要向你請教。 印度人都唔識。

回覆 引用 TOP

選你自己有興趣的吧 沒興趣好難學好的 由其語言

回覆 引用 TOP

引用:

法文?
德文?
韓文?
日文?

對做野好似無咩用?
“對做嘢好似無咩用”
樓主學語言為工作嗎?喺香港,對工作最有用H語言係英文同普通話,如果樓主可以將英文同普通話程度提升至“非常流利”H程度,對搵工好有幫助。

樓主上招聘網睇鼢N知,繼英文普通話之後,有需求H只有日文。

喺香港做嘢H德國人同韓國人,英文非常好,所以無乜公司請人要識德文或韓文。如果其他語言的話,你投入H資金同時間,肯定比你H回報多。

不過我自己學語言,係為興趣,一開始我唔會諗對做嘢有無用。

引用:
原帖由 staegean 於 2017-9-12 06:51 AM 發表

“對做嘢好似無咩用”
樓主學語言為工作嗎?喺香港,對工作最有用H語言係英文同普通話,如果樓主可以將英文同普通話程度提升至“非常流利”H程度,對搵工好有幫助。

樓主上招聘網睇鼢N知,繼英 ...
一般係咁。 但睇唔到好處呢?  例如德文在工程上H用途。 學人家H語言係最高H尊重。 喺外國公司(中國公司更加厲害),成爲半個自己人。 但中文有啲特別。 想埋老板堆,唔係學普通話,係學老板/管理層H家鄉話。 隍G甚大。  中國人對香港人普通話程度心埵頃ヾA過得去就可以。 係咪當自己人就關係重大。

引用:
原帖由 paploo 於 2017-9-12 10:50 PM 發表

一般係咁。 但睇唔到好處呢?  例如德文在工程上H用途。 學人家H語言係最高H尊重。 喺外國公司(中國公司更加厲害),成爲半個自己人。 但中文有啲特別。 想埋老板堆,唔係學普通話,係學老板 ...
師兄所言我都有聽過,有啲同感;以下係我H個人經歷:

1. 我有客人係韓國人。韓文我讀過幾個月,平時同韓國客打招呼、講再見,佢地好開心。但我知道其實我啲韓國客唔想我真係識好流利H韓文,因為佢地用韓文交談時,唔想比人聽得明。呢點同日本人好唔同;同日本人講日文,佢會覺得你好尊重佢係客,而日本人唔興“咬耳仔”用日文講我地壞話。

2. 我喺法協讀法文時,有個同學喺法國公司做,佢想學到一口流利法文同上司應酬。粗略估計要用4年時間、學費10萬,值唔值就見仁見智喇。

3. 我份工需要少量法文同德文。法文我有興趣,喺法協學咗5個學期;德文我無正式喺學校學。需要用法文同德文時就gxxgle,對我份工而言,有基本認識就可以。

4. 我公司唔會見到大老闆,亦唔知佢咩籍貫。唔同地方H客就有H,同事A鄉下喺福建、同事B鄉下喺潮州,有需要就搵佢地招呼,自己人嘛。但我就唔會專登學鄉下話。

我H結論:工作上有無用,好睇份工。我自己就興趣行先。

回覆 引用 TOP

“中國人對香港人普通話心埵頃ヾA過得去就可以”

這點不同意。曾經有四川、南京同埋唔記得邊度H客讚我H普通話,佢地會有好印象㗎。我係比唔上北京嗰個客,佢一路聽一路忍住笑;但北京人噃,我點比吖。

引用:
原帖由 staegean 於 2017-9-12 11:20 PM 發表

“中國人對香港人普通話心埵頃ヾA過得去就可以”

這點不同意。曾經有四川、南京同埋唔記得邊度H客讚我H普通話,佢地會有好印象㗎。我係比唔上北京嗰個客,佢一路聽一路忍住笑;但北京人噃, ...
普通話好就好,其實不然。 一係就要非常之好,native standard,或者過得去就算。 因爲商業上,就算低級啲,梗有討價還價,推卸責任,甚至開片情況。 如果對方係母語,你係外語就蝕底。 有官司更死。 自恃外語掂就始終上得山多,點都唔係母語,況且啲語境,含意往往因地因時而不同。 一感到不妥,不如話自己唔係好明,盡量用白紙黑字。 咋帝聽唔到聽唔明常事啦。

引用:
原帖由 paploo 於 2017-9-13 12:03 AM 發表

普通話好就好,其實不然。 一係就要非常之好,native standard,或者過得去就算。 因爲商業上,就算低級啲,梗有討價還價,推卸責任,甚至開片情況。 如果對方係母語,你係外語就蝕底。 有官司更死。  ...
咁師兄H工作性質同我好唔同喇。我以前嗰行、同而家嗰行,同客傾完後係要寫report,白紙黑字有哂紀錄H。當然老細唔會理你用邊種語言同佢溝通,最終係用中文或者英文紀錄,呢兩種先有法律效力。所以中英文對我份工最有用,學其他語言只係為興趣。

至於樓主學邊種語言有用,就真係要睇番佢工作性質。

回覆 引用 TOP

德文

熱門搜尋: 骨膠原 飄眉 抽脂 醫學美容

回覆 引用 TOP

日文實用性高,但還是德文好

回覆 引用 TOP

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。