註冊 登入

點解D人睇唔起靠父幹既人? 香討焦點

點解D人睇唔起靠父幹既人? E-mail 此主題給朋友

起我眼中,聰明同財富都係父母賦予既
D公司既高層可以有咁高人工
好多時都係因為佢地比其他人聰明
好似我個主管咁,佢話佢細個讀書,讀一陣就識晒
考試唔洗點溫就考到好高分
其實佢係因為靠父母既基因遺傳
先可以咁成功
但係人人都覺得佢好叻,好有本事

但係一個富二代
佢靠父母得到豪宅,房車
點解其他人就會覺得靠父母,好無用?

明明兩個人都係因為父母既影響先咁成功,
只係留比下一代既野唔同(智慧/財富)
就令到大家對佢地既觀感會有咁大分別

有手有腳智力正常但淨係識飯來張口的富二代,點解要D人要睇得起佢?

引用:
原帖由 alanchan11 於 2017-9-10 04:28 PM 發表

有手有腳智力正常但淨係識飯來張口的富二代,點解要D人要睇得起佢?
我識得好多富二代都有工作
唔明你果句飯來張口點黎

聰明未必係父母賦予的,見過有對夫妻是輕度弱智,生出來的小朋友卻很聰明,又見過一些本來唔係太聰明的人,靠後天努力變成知識份子。

財富是可以由父母賦予,富二代對社會毫無貢獻,卻不勞而獲,所以俾人睇唔起。

引用:
原帖由 penny2015 於 2017-9-10 04:46 PM 發表

聰明未必係父母賦予的,見過有對夫妻是輕度弱智,生出來的小朋友卻很聰明,又見過一些本來唔係太聰明的人,靠後天努力變成知識份子。

財富是可以由父母賦予,富二代對社會毫無貢獻,卻不勞而獲,所以俾人睇唔起 ...
點解富二代對社會毫無貢獻?
我識得既富二代都做到醫生、律師等等專業人士
好似高盛、大摩呢D投行,好多員工都係富二代
你憑咩話佢地對社會毫無貢獻

因為佢地無父幹咪萄葡囉

引用:
原帖由 風流蕭灑雲中子 於 2017-9-10 05:10 PM 發表

因為佢地無父幹咪萄葡囉
有本事既人,會努力令自己下一代成為「有父幹既人」
無本事既,先會萄葡人地既父幹

回覆 引用 TOP

白手興家值得尊敬

杜文澤: 陳百祥, 叻哥係我最欣賞既賭徒, 賭品同數學一絶~

中國人民大學 數學系 畢業 (延畢一年)
馬尿水大學 數學教育 碩士生 (曾申請UCLA, Michigan 失敗, 敗走馬尿水)

回覆 引用 TOP

各有前因莫羨人

回覆 引用 TOP

憎人富貴厭人窮

回覆 引用 TOP

真係叻仔(聰明) 就自己搵錢返來, 白手興家~

熱門搜尋: 洗碗 地產公司 辦公室傢俬
引用:
原帖由 RReenn 於 2017-9-10 07:29 PM 發表

真係叻仔(聰明) 就自己搵錢返來, 白手興家~
個人叻唔叻,都係由父母決定
如果你父母遺傳左不良基因比你
搞到你天生係唐氏綜合症
你有可能白手興家嗎?
所以白手興家既人,都係靠父母囉

熱門搜尋: baby bb用品 奶粉 bb會 親子活動
引用:
原帖由 angryfish 於 2017-9-10 08:25 PM 發表

個人叻唔叻,都係由父母決定
如果你父母遺傳左不良基因比你
搞到你天生係唐氏綜合症
你有可能白手興家嗎?
所以白手興家既人,都係靠父母囉
要同D有遺傳病的人比
想有父幹的人都係唔想辛苦, 想條路易行D之嘛~

引用:
原帖由 angryfish 於 2017-9-10 04:43 PM 發表

我識得好多富二代都有工作
唔明你果句飯來張口點黎
又係你佢話靠父母得到豪宅,房車,你無話佢有工作喎!

把口話好欣賞富二代果D其實只係想從中搵著數,實質上還是睇佢地唔起!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。