註冊 登入

IFPI 香港唱片銷量大獎 2016

IFPI 香港唱片銷量大獎 2016 E-mail 此主題給朋友

LOVE SAMMI
引用:
原帖由 kh1982 於 2017-9-11 05:16 PM 發表

得獎名單:
http://www.ifpihk.org/zh/hong-kong-top-sales-music-award-presented-01-16/hong-kong-top-sales-music-award-presented/2016

仲以為今年取消....
Alfred Hui (許廷鏗)#十大銷量廣東唱片 及 #十大銷量本地歌手

https://www.youtube.com/watch?v=XbArPvksazE

2018年1月  許廷鏗穩奪 叱咤樂壇男歌手 金獎
引用:
原帖由 kh1982 於 2017-9-11 05:16 PM 發表

得獎名單:
http://www.ifpihk.org/zh/hong-kong-top-sales-music-award-presented-01-16/hong-kong-top-sales-music-award-presented/2016

仲以為今年取消....
睇完個得獎名單笑咗

唔計數碼音樂,個統計很落後。

引用:
原帖由 潛入者 於 2017-9-11 07:55 PM 發表

唔計數碼音樂,個統計很落後。
十大數碼暢銷歌曲(排名不分名次,以歌手名字為序)

Loser - Big Bang

哪裡只得我共你 - Dear Jane

I’m Yours - Jason Mraz

矛盾一生 - JW

Always - 尹美萊

小幸運 - 田馥甄

原來她不夠愛我 -吳業坤

陽光點的歌 - 吳業坤

炮火 - 鄭俊弘

山林道 - 謝安琪

http://www.ifpihk.org/zh/hong-kong-digital-music-award-presented/2016

引用:
原帖由 toto8 於 2017-9-11 08:03 PM 發表

十大數碼暢銷歌曲(排名不分名次,以歌手名字為序)

Loser - Big Bang

哪裡只得我共你 - Dear Jane

I’m Yours - Jason Mraz

矛盾一生 - JW

Always- 尹美萊

小幸運 - 田馥甄

原來她不夠愛我 -吳 業坤

陽光點的 ...
thx,原來喺另一頁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雞蛋仔2012 於 2017-9-11 06:20 PM 發表

睇完個得獎名單笑咗
自從四大退出IFPI,每年的獎真是得啖笑,若不是英皇高層是IFPI主席,恐怕容祖兒張敬軒都未必會出席,睇完名單,連石詠莉都可以得獎,D獎有咩價值同代表性?

引用:
原帖由 麗支 於 2017-9-11 05:53 PM 發表

Alfred Hui (許廷鏗)#十大銷量廣東唱片 及 #十大銷量本地歌手

https://www.youtube.com/watch?v=XbArPvksazE
差D比你誤導咗,攞2015年出嚟把鬼咩,而家係2016 IFPI 頒獎禮,佢只得一個獎,仲要係舊公司嘅唱片,所以佢冇得嚟攞獎!

唔明點解林峰係最高銷量男歌手
得一張現場錄製音像入十大, 但又唔係最高銷量嗰一張

全年最高銷量廣東唱片   哥哥的歌
全年最高銷量國語唱片   25LOOKS
全年最高銷量本地現場錄製音像出品   Joey Yung X Hacken Lee Concert 2015

計埋四大, 得獎H相信都係呢幾張唱片.

引用:
原帖由 fatcat1601 於 2017-9-11 08:29 PM 發表

差D比你誤導咗,攞2015年出嚟把鬼咩,而家係2016 IFPI 頒獎禮,佢只得一個獎,仲要係舊公司嘅唱片,所以佢冇得嚟攞獎!
離開的叛徒也不計較,讓其獲獎,只有星夢做得到,亦証明星夢大量。

引用:
原帖由 CHS1 於 2017-9-11 08:46 PM 發表

得一張現場錄製音像入十大, 但又唔係最高銷量嗰一張

全年最高銷量廣東唱片   哥哥的歌
全年最高銷量國語唱片   25LOOKS
全年最高銷量本地現場錄製音像出品   Joey Yung X  ...
唔明點解林峰係最高銷量男歌手<<<好簡單

假設哥哥果隻賣 100隻

林葴t唱會賣80隻
加埋隻專輯 Trap :30隻
Total:110隻

所以拎最高銷量男歌手

引用:
原帖由 fb5663467 於 2017-9-11 08:57 PM 發表

離開的叛徒也不計較,讓其獲獎,只有星夢做得到,亦証明星夢大量。
咁版權歸公司,放左8年心血加上成2/3公司資源係佢度,銷量獎係公司制製作加宣傳H業績,公司囿藆h擺好公道呀。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙格B 於 2017-9-11 09:21 PM 發表

原來佢仲有一張唔入十大黿M輯。其實哥哥去年另有一張新碟Legend Continues 上過幾星期銷量榜,不過唔係IFPI成員出品,都未計去年新藝寶同環球出既舊專輯Sacd boxset, 果度成兩三萬張。

情況同某年相似,哥哥出最紅+最熱,正東既最紅最高銷量唱片,環球最熱唔計,結果最高銷量歌手係林腄C

引用:
原帖由 CHS1 於 2017-9-11 10:48 PM 發表

原來佢仲有一張唔入十大H專輯。其實哥哥去年另有一張新碟Legend Continues 上過幾星期銷量榜,不過唔係IFPI成員出品,都未計去年新藝寶同環球出既舊專輯Sacd boxset, 果度成兩三萬張。

情況同某年相似,哥哥 ...
環球個Sacd今年的
加上係環球,唔會係ifpi見到

Btw,哥哥兩個sacd box set應該total賣出只有2000隻左右

因為有編號,係市面賣極都未斷
(我諗Box set當一隻計)

引用:
原帖由 沙格B 於 2017-9-11 11:56 PM 發表

環球個Sacd今年的
加上係環球,唔會係ifpi見到

Btw,哥哥兩個sacd box set應該total賣出只有2000隻左右

因為有編號,係市面賣極都未斷
(我諗Box set當一隻計)
好似再版,出咗冇編號既。

回覆 引用 TOP

55 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。